Samfund

Eksperter giver svaret - er det farligt at drikke vand med pesticider?

Nye tal viser, at vores drikkevand indeholder langt flere pesticidrester end tilladt. Vi har spurgt tre eksperter, om det er farligt at drikke vandet.

Det ser historisk skidt ud med drikkevandet mange steder i Danmark, viser en ny stor unders√łgelse fra De Nationale Geologiske Unders√łgelser for Danmark og Gr√łnland (GEUS).

Jeg kan ikke svare på, om det er farligt, for det er der ikke nogen, der ved

Helle Raun Andersen, lektor i milj√łmedicin ved Syddansk Universitet.

I unders√łgelsen har man foretaget n√¶sten 1700 boringer p√• vandv√¶rker i hele landet. Her har forskerne helt konkret ledt efter pesticidstoffet Desphenyl-Chloridazon, der findes i et spr√łjtemiddel, der blev brugt i landbruget frem til 1996, hvor det blev forbudt.

Der m√• h√łjst v√¶re 0,1 mikrogram af stoffet per liter vand, men i hver tiende boring er der fundet langt mere end det tilladte. De steder, hvor det st√•r v√¶rst til, er der fundet op til 100 gange mere af stoffet, end det tilladte.

If√łlge Milj√łstyrelsen er den sundhedsm√¶ssige acceptable daglige indtagelse af Desphenyl-Chloridazon 300 mikrogram per liter for voksne og 50 mikrogram per liter for b√łrn

Men skal vi v√¶re bange for at drikke vandet fra de forurenede vandv√¶rker? Det har vi bedt en r√¶kke eksperter svare p√•.

Hans-J√łrgen Albrechtsen, professor ved Institut for Vand og Milj√łteknologi p√• Danmarks Tekniske Universitet (DTU):

- Som udgangspunkt er de danske gr√¶nsev√¶rdier meget konservative. Selvf√łlgelig ville det v√¶re bedst, hvis der slet ikke var pesticide-forekomster, men det er ikke s√•dan, at jeg bliver skr√¶mt af de her tal. Jeg ville ikke have problemer med selv at drikke vandet. Det betyder dog ikke, at jeg synes, at det er okay, at vores drikkevand er forurenet med pesticider.

Helle Raun Andersen, lektor i milj√łmedicin ved Syddansk Universitet (SDU):

- Vi ved i realiteten ikke, hvad lave eksponeringer af pesticider over tid betyder for vores sundhed. S√• jeg kan ikke svare p√•, om det er farligt, for det er der ikke nogen, der ved. Jeg ville ikke have problemer med selv at drikke vandet. Jeg er sikker p√•, at det er mindst lige s√• godt, som det man kan k√łbe p√• flaske.

Overl√¶ge Anne Hempel-J√łrgensen fra Styrelsen for Patientsikkerhed:

- Det korte svar p√•, om det er farligt at drikke vandet fra de her vandv√¶rker, er nej. I Danmark og EU har vi reelt nultolerance over for pesticidrester i vores drikkevand, s√• gr√¶nsev√¶rdien er sat meget lavt. De nye tal er langt under den gr√¶nse, hvor man kan regne sig frem til, at der er en sundhedsm√¶ssig effekt. Jeg ville uden bekymring selv drikke vandet fra de her boringer.

Milj√łstyrelsen vil fremover ogs√• unders√łge, om der er andre pesticidrester fra fortiden, der findes for meget af i vores drikkevand.