GO'

17-årig har lært dansk ved at se tv-program - her får han en hilsen af værten

TV 2-vært Hans Pilgaard er stolt af den lille andel, han har haft i, at 17-årige Ali Bako har lært dansk.

Der er mange udfordringer ved at komme til et fremmed sted og et nyt land. I Danmark kan især sproget være en svær nød at knække.

Sådan var det for 17-årige Ali Bako, da han kom til landet i december 2013.

Han kunne han ikke et ord dansk, men i dag, lidt over fire år senere, taler han sproget næsten flydende.

Det kan han især takke det velkendte underholdningsprogram 'Hvem vil være millionær?' for, fortæller Ali Bako i 'Go' morgen Danmark'.

- Dansk var svært for mig. Det var et nyt sprog, og jeg talte to sprog i forvejen, så det var svært for mig at udtale ordene rigtigt, og når jeg mødte en ny person, var jeg altid bange for at udtale ordene forkert, men det er meget bedre nu, siger den 17-årige, der oprindeligt er fra Syrien.

Stødte på programmet på et plejehjem

Vejen til at knække koden til det danske sprog fandt han ved et besøg på et plejehjem, lyder det.

- Jeg gik med aviser og kom forbi et plejehjem, som jeg skulle aflevere aviser til, så jeg gik ind og kunne se, at de gamle mennesker sad og så ’Hvem vil være millionær?’, og jeg kunne huske programmet fra Syrien, genfortæller Ali Bako.

Han havde altid syntes godt om programmet, så da han kom hjem efter sit besøg, fandt han det frem på internettet. Hurtigt kunne han konstatere, at programmet fungerer på præcist samme måde som i Syrien - med spørgsmål, svar og jingler.

- Jeg forstod ikke alle spørgsmålene, og jeg forstod heller ikke altid, hvad det handlede om, men med tiden blev det nemmere og nemmere, siger han.

I dag har Ali Bako set alle de danske afsnit, man kan finde på Youtube.

Han har også gået i en dansk sprogklasse, men hovedsageligt er det programmets skyld, at han har lært dansk, lyder det.

Tv-vært sender hilsen

Den 17-åriges måske lidt utraditionelle metode begejstrer værten for programmet ’Hvem vil være millionær?', Hans Pilgaard.

I ’Go’ morgen Danmark’ sendte han en besked til Ali Bako.

- Ali, jeg er meget stolt over, hvis jeg har en lille andel af, at du har lært at tale og skrive dansk. Ud fra de ting, jeg har fået at vide, synes jeg, at du er mega sej, og jeg er sikker på, at du er en knægt, der får mulighed for at udleve dine drømme. Det håber jeg i hvert fald, lød hilsenen fra Hans Pilgaard.

Den faldt i god jord hos den 17-årige, hvis eksempel nemt kan bruges som inspiration for andre - heriblandt danske forældre.

TV 2-værten roser 17-årige Ali Bokar for at have lært dansk ved at se 'Hvem vil være millionær. Video: Thomas Jørgen Seerup

Brug tv til at lære dit barn et andet sprog

Ifølge Bergthora Kristjansdottir, der er ph.d. og lektor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, DPU, er Ali Bako et godt eksempel på, hvordan man kan bruge tv til at lære nye sprog.

Hun anbefaler sågar, at danske forældre bruger metoden, hvis de vil lære deres børn at tale og forstå et andet sprog. 

Se en tegnefilm på engelsk sammen med dit barn, så skaber du gode forudsætninger for, at barnet lærer sproget, lyder hendes anbefaling.

Det er ikke nødvendigt, at barnet allerede kender filmen på dansk, men det kan være en fordel.

- Men husk at følge op med nogle spørgsmål, og gør sproget til genstand for samtalen enten under eller bagefter, I har set den. Det er en god måde at øve sprog på og gøre dine børn opmærksomme på sprog på en naturlig måde, siger Bergthora Kristjansdottir.

Alderen har ikke nogen betydning, og barnet behøver ikke at kunne tale dansk først.

Ifølge eksperten er det en metode, der ofte bruges i sprogundervisning. 

Typisk beder underviseren eleverne om at se tv eller tale med andre på det sprog, der skal læres, for dernæst at øve sig ved at tale med de andre i klassen om oplevelsen, lyder det.

Det er en god måde at se kulturforskelle på og til at afkode, hvad der bliver sagt på det sprog, man gerne vil lære, forklarer Bergthora Kristjansdottir.

En dag kom krigen tæt på

Sproget er dog kun en af de udfordringer, som 17-årige Ali Bako har måttet overkomme for at nå dertil, hvor han er i dag. 

Det er syv år siden, at borgerkrigen i Syrien brød ud, og millioner af syrere er efterfølgende blevet drevet på flugt – heriblandt Ali Bakos familie.

Dengang boede Ali Bako i Aleppo i Syrien hos sin bedstemor, mens faren arbejdede i Grækenland, og han husker tydeligt den dag, hvor bomberne og krigen pludseligt kom tæt på.

 - Vi sad og spiste morgenmad, da vi pludseligt kunne høre lyden af en bombe, og hele huset rystede. Vi løb ud for at se, hvad der skete. Det var politistationen, der blev bombet, fortæller Ali Bako.

Det blev på sin vis starten på enden for familiens liv i Syrien, hvor der blev mere og mere utrygt og farligt at være. 

- En gang, hvor jeg var taget til en tankstation for at fylde benzin i en dunk, kom der nogen og hoppede køen over. Så brokkede folk sig. Men så skød de bare dem i køen og tog benzinen. Omkring fem mennesker blev dræbt. Jeg kunne slet ikke forstå, hvad der skete, så jeg løb hjem. Og min onkel blev sur over, at jeg kom hjem uden benzin, for han troede ikke på, at den slags kunne ske, fortæller Ali Bako.

Cirka halvandet år efter flygtede han med familien til Europa.

Drømmer om at blive flymekaniker i Danmark

I dag lever Ali Bako med sin far, mor og fem søskende i Kalundborg, hvor han har et fritidsjob og går i en almindelig folkeskole.

Han og familien har fået en midlertidig opholdstilladelse i Danmark, som de skal søge om at få forlænget hvert år, lyder det fra Ali Bako.

Men de har det godt. Og Ali Bakos store drøm er at blive flymekaniker.

- Jeg er vild med flyvemaskiner. Jeg ville gerne være pilot, men det er for dyrt og svært, så jeg tror, at jeg gerne vil være flymekaniker. Jeg har været i praktik i lufthavnen, og det var en fed uge, siger han.

Han tror, det kan lade sig gøre.

- Det er meget bedre at være i Danmark end i Syrien. Her har alle børn rettigheder. Her har børn en fremtid. Det har man ikke i Syrien, slutter den 17-årige.