Samfund

TV 2 konfronterer sexanklaget filminstruktør: - De kunne være kommet for 50 år siden

Flere tidligere børneskuespillere anklager Lasse Nielsen for at have forgrebet sig på dem. Men filminstruktøren afviser - han "kan ikke huske noget".

Det er alt for sent, at de tidligere børneskuespillere kommer med deres anklager om seksuelle overgreb. Og i øvrigt er der ikke hold i dem.

Sådan lyder konklusionen fra filminstruktør Lasse Nielsen, efter at seks mænd uafhængigt af hinanden har fortalt, at Lasse Nielsen forgreb sig på dem, da de som børn medvirkede i hans ikoniske ungdomsfilm fra 70’erne.

Nogle fortæller, at han gramsede på dem, mens andre fortæller, at han udnyttede sin rolle som filminstruktør til at tvinge dem til sex.

Men det er ikke noget, som Lasse Nielsen husker, siger han til TV 2s journalist, som i forbindelse med dokumentarserien ’De misbrugte filmbørn’ konfronterer instruktøren på gaden i Pattaya, hvor han bor.

- I har snakket med en masse drenge i Danmark, som siger noget om mig for 50 år siden?

Ja, vi har talt med flere forskellige mænd, som siger, at de blev misbrugt af dig, dengang de spillede med i dine film.

- I Danmark?

I Danmark, ja.

- Okay, jeg har ingen kommentarer. (…) De kunne være kommet efter filmene, siger han.

Sådan har vi gjort: De misbrugte filmbørn

I dokumentarserien ’De misbrugte filmbørn’ står flere tidligere børneskuespillere frem med anklager om overgreb begået i forbindelse med filmproduktion i 1970’erne. Historierne er baseret på de medvirkendes egne oplevelser og fortællinger. I alt seks mænd siger, at de blev udsat for seksuelle overgreb af Lasse Nielsen eller forsøg på overgreb. Børnene var mellem 14 og 15 år, og ingen af dem gik efterfølgende til politiet med deres historier. Lasse Nielsen afviser at have haft sex med mindreårige.

Hukommelsen svigter

Scooterne drøner forbi, mens Lasse Nielsen taler med TV 2s journalist.

Håret er blevet mere gråt, og rynkerne mere dybe, siden han producerede nogle af danmarkshistoriens mest ikoniske ungdomsfilm: ’La os være’ (1975), ’Måske ku’ vi’ (1976) og ’Du er ikke alene’ (1978).

Du må huske på, at det var 70'erne. Alle bollede med alle

Lasse Nielsen, filminstruktør

Alle tre revolutionerede dansk filmhistorie, fordi de modsat tidens andre ungdomsfilm mødte de unge i øjenhøjde. Bag kulissen skete der dog ting, som offentligheden ikke kender til, fortæller blandt andre Karl Wagner, som spillede hovedrollen i 'Måske ku vi':

- Jeg kan sige så meget, at det ikke bare var, at han lagde en hånd på mit lår. Det var meget, meget mere end det. Og det var decideret sex, uden at det er penetration, og så kan I jo selv tænke jer til resten, siger han.

På gaden i Thailand nægter Lasse Nielsen at kommentere yderligere på de voldsomme anklager. I stedet tilbyder han TV 2 det, han selv kalder for ”en deal”.

Han kan give beviser for, at to andre filmfolk har haft sex med børn eller har produceret børneporno, men da vi spørger ind til det, får vi ikke noget svar.

Betaget af teenagedrenge

Svar får til gengæld Filmmagasinet Ekko. I et stort interview forklarer Lasse Nielsen, at han er ”betaget” af teenagedrenge, men at han ”ved, hvor grænsen går”:

- Jeg er betaget af teenagedrenge med en flot overkrop. Det kan jeg ikke se noget forkert i. Jeg har aldrig interesseret mig for de 12-årige. Jeg er ikke psykopat, siger han til Ekko og tilføjer, at han dog synes, at den seksuelle lavalder skulle nedsættes til 12 eller 13 år.

Lasse Nielsen erkender over for Ekko at have haft flere forhold til flere unge mænd, som har medvirket i hans film. Men han hævder, at han altid har fulgt lovens rammer, og at de seksuelle forhold altid har været med samtykke.

- Jeg føler ikke, at jeg har misbrugt nogen børn, for jeg har haft en god fornemmelse for, om de havde lyst. Og der er jo heller ikke nogen børn, som har anmeldt mig eller har klaget. Det har de først gjort, når de blev voksne, siger han til filmmagasinet.

Lasse Nielsens film

1975: La' os være

1976: Måske ku' vi

1978: Du er ikke alene

2010: The Story of Net

2010: Lek and the Waterboy

2013: Happy Birthday

2016: Dragen

2017: The Game

2018: Tim and the Fluteboy

Kilde: IMDB

Omstridt psykolog rådgav Lasse Nielsen

For at være helt sikker på, at han ikke gjorde noget ulovligt, spurgte Lasse Nielsen endda sin nærmeste samarbejdspartner og psykolog, Bent Pedersen, til råds, siger Lasse Nielsen til Ekko.

En 10-årig dreng for eksempel kan da udmærket have lyster i sine kønsdele til, at en voksen suttede på den

Bent Pedersen, psykolog og manuskriptforfatter

Det er den psykolog, som er blevet ekskluderet fra Dansk Psykologforening, efter at han flere gange har gjort sig bemærket i den offentlige debat om pædofili.

I et nyhedsindslag fra 1996 sagde han blandt andet følgende:

- En 10-årig dreng for eksempel kan da udmærket have lyster i sine kønsdele til, at en voksen suttede på den for eksempel. Og hvis den voksne sutter på den, og han får udløsning, jamen, hvad skulle det skade ham? I hvert fald de børn, jeg har snakket med, som har oplevet det, griner og siger, "nej, det var dejligt".

Bent Pedersen blev interviewet af TV 2 Nyhederne i 1996. Video: TV 2 Danmark

Bent Pedersen havde også klare råd til Lasse Nielsen, siger instruktøren til Ekko:

- Jeg spurgte Bent Pedersen, hvor grænsen gik. ”Du må ikke tage dem i skridtet,” svarede han. Det var så grænsen dengang. Man måtte godt tage dem på maven eller massere dem på skuldrene, men aldrig tage dem i skridtet eller på lårene. Det var grænsen i 70’erne.

Generelt var tiden en anden, lyder det:

- Du må huske på, at det var 70’erne. Alle bollede med alle, og alle røg hash eller cigaretter. Det var en helt anden tid. Man så noget anderledes på det seksuelle. Man tog det ikke så tungt, som man gør i dag, hvor man skruer det op til noget vanvittigt, siger Lasse Nielsen til Ekko.

Hvis du har brug for hjælp

Hvis du er voksen og selv har været udsat for et seksuelt overgreb som barn, kan du henvende dig til Center for Seksuelt Misbrugte, som har centre følgende steder:

  • København: Ring 29448866 (mandag kl. 13-15, tirsdag kl. 13-15 og torsdag kl. 10.30-12)
  • Odense: Ring 63110712 (mandag - fredag kl. 8.30 - 12)
  • Aarhus: Ring 20224580 (mandag, onsdag og torsdag kl. 10 - 12)

De giver behandling og rådgivning til voksne mennesker, der lider af senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.

Heksejagt

Bent Pedersen, som stadig arbejder sammen med Lasse Nielsen, kalder dokumentaren for en heksejagt, men har ikke yderligere kommentarer til TV 2.

I det hele taget har dokumentaren skabt røre blandt de involverede filmfolk.

På sin blog påstår Lasse Nielsen blandt andet, at han har en lydoptagelse, hvor TV 2 tilbyder en thailandsk børneskuespiller penge for at sige, at han er blevet misbrugt af Lasse Nielsen. Det har TV 2 naturligvis aldrig gjort.

Også producenten bag flere af Lasse Nielsens film, Steen Herdel, kom i forbindelse med tilblivelsen af dokumentaren på uanmeldt besøg i - hvad redaktionen opfatter som - et forsøg på at bremse dokumentarserien:

- Nu er jeg ikke ovre i trueafdelingen, men der er noget, der kan komme til at falde hårdt tilbage på jer, sagde han.

Steen Herdel har dog siden understreget, at det ikke skulle opfattes som en trussel.

TV 2 sender første del af dokumentarserien 'De misbrugte filmbørn' onsdag klokken 20.00, og i de følgende dage sætter TV 2 fokus på seksuelle overgreb på børn i film- og teaterbranchen.

Har du en historie, du vil fortælle, så skriv til journalist Peter Vesterlund på peve@tv2.dk eller journalist Sofie Herschend på sosh@tv2.dk.

Du kan også ringe på telefon 61158027.

Vi garanterer fuld diskretion, og intet materiale vil blive offentliggjort uden forudgående aftale.