De misbrugte filmbørn

Red Barnet: I 70'erne blev overgreb affejet som livlig fantasi

Det kan have store konsekvenser langt ind i livet, når børn udsættes for seksuelle krænkelser, fortæller Red Barnet.

I 70'erne var Lasse Nielsen en respekteret instruktør, der med sine ungdomsfilm ’La’ os være’ (1975), ’Måske ku' vi’ (1976) og ’Du er ikke alene’ (1978) skildrede de unges følelsesliv.

Men nu fortæller seks af de medvirkende drenge i TV 2 dokumenteren 'De misbrugte filmbørn', at instruktøren udsatte dem for eller forsøgte at begå seksuelle overgreb i forbindelse med optagelserne.

- Jeg havde det forfærdeligt dårligt med mig selv, når jeg gik hjem fra ham (Lasse Nielsen red.). Jeg følte mig beskidt, ækel og løgnagtig, og jeg blev vred på mig selv, fortæller den ene af mændene, Karl Wagner, som var med i 'Måske ku' vi', i dokumentaren.

Sådan har vi gjort: De misbrugte filmbørn

I dokumentarserien ’De misbrugte filmbørn’ står flere tidligere børneskuespillere frem med anklager om overgreb begået i forbindelse med filmproduktion i 1970’erne. Historierne er baseret på de medvirkendes egne oplevelser og fortællinger. I alt seks mænd siger, at de blev udsat for seksuelle overgreb af Lasse Nielsen eller forsøg på overgreb. Børnene var mellem 14 og 15 år, og ingen af dem gik efterfølgende til politiet med deres historier. Lasse Nielsen afviser at have haft sex med mindreårige.

Han og flere af de andre har aldrig før fortalt om deres oplevelser, og det undrer ikke Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet.  

Han beskriver nemlig et årti, hvor børns rettigheder slet ikke havde samme betydning som i dag.

- Dengang blev børn i højere grad mødt med en holdning om, at de bare havde en livlig fantasi, hvis de gjorde opmærksom på krænkelser eller seksuelle overgreb. Nogle blev endda mødt med krænkernes holdning: At det ikke var skadeligt, at de voksne lærte dem om deres seksualitet, siger Kuno Sørensen til TV 2.

Hele historien om de seks mænd bliver bragt i dokumentarserien 'De misbrugte filmbørn', som sendes i to afsnit den 14. og 15. marts klokken 20 på TV 2.

Fri seksualitet

Kuno Sørensen fortæller, at det først var op gennem 90'erne, at det danske samfund begyndte at beskytte børn mod overgreb og informere bredt om, hvor skadeligt det er.

Den anderledes tid kommer blandt andet til udtryk ved, at der helt frem 2004 fandtes Pædofilforeningen. En aktiv forening, der argumenterede åbent for, at børn ikke tog skade af at have sex med voksne, og som krævede den seksuelle lavalder fjernet.

Selvom holdningen ifølge psykologen ikke var meget udbredt, så var den øjensynligt at finde i den åbne debat. Ifølge mændenes udsagn afspejlede den sig altså også i filmindustrien. 

- Der blev lagt meget vægt på fri seksualitet og nøgenhed i den tid (70’erne red.) – det afspejlede sig også i de film, der blev produceret. Men i hele den proces har man glemt at have øje for, at det handlede om børn, som hverken var gamle eller modne nok til at være en del af den seksualitet, siger Kuno Sørensen.

Overgreb har store kosekvenser

I dag ved man, at personer, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom, ofte vil have mistillid til deres omverden.

Den følelse genkender den tidligere barneskuespiller Karl Wagner fra sit eget liv.

- Jeg har haft svært ved at have tillid til folk og stole på folk, for jeg har tvivlet på, at de vil mig det godt.

Det skyldes især, at de har oplevet et svigt fra en, de stolede på og fordi de voksne, som burde beskytte og respektere børnenes grænser, overskred dem. 

- Vi kan se, at ofre i flere tilfælde udvikler stærke psykiske problemer. Det er blandt andet selvskade, spiseforstyrrelser, depressioner og forskellige former for misbrug. De bruger det til at dæmpe de flashbacks, som har været forbundet med overgrebene, siger han. 

En anden mand, som ønsker at være anonym fortæller i dokumentaren, at han har udviklet et misbrug som følge af overgrebene. 

- Jeg har drukket for meget sprut og tager en helvedes masse medicin. Men det var sgu ikke vores skyld, siger han.

Vigtigt at stå frem

TV 2 har i forbindelse med 'De misbrugte filmbørn' været i kontakt med Lasse Nielsen ved hans bopæl i Pattaya i Thailand. 

Han siger, at han ikke kan huske, hvad der skete i 70'erne og afviser, at han har begået overgreb.  

Hvis du har brug for hjælp

Hvis du er voksen og selv har været udsat for et seksuelt overgreb som barn, kan du henvende dig til Center for Seksuelt Misbrugte, som har centre følgende steder:

  • København: Ring 29448866 (mandag kl. 13-15, tirsdag kl. 13-15 og torsdag kl. 10.30-12)
  • Odense: Ring 63110712 (mandag - fredag kl. 8.30 - 12)
  • Aarhus: Ring 20224580 (mandag, onsdag og torsdag kl. 10 - 12)

De giver behandling og rådgivning til voksne mennesker, der lider af senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.

Men selvom Lasse Nielsen ikke vedkender sig et ansvar overfor drengene, mener Kuno Sørensen, at det er vigtigt for mændene at vide, at de ikke har været alene om oplevelserne. 

- Det er vigtigt for ofre ikke at føle, de er alene. Derfor er det godt, at flere står frem sammen, så de bliver bestyrket i, at det er krænkeren, der har gjort noget forkert.

- Dem, der har været udsat for overgreb, kan gå med en følelse af, at de selv har en skyld, og den tro er nem at forblive i, hvis krænkeren bagateliserer eller afviser, at det har fundet sted, tilføjer han. 

Artiklen er skrevet i samarbejde med Sofie Synnøve Herschend og Peter Vesterlund, fotograf Jakob M. Knudsen, Politikens Frauke Giebner og Sandra Brovall samt Amalie Kønigsfeldt og Cecilie Frydenlund fra produktionsselskabet Impact.