Samfund

Barsel kan føre til karrierehop hos Ikea

De ansatte lærer vigtige ting om sig selv, der gør dem til dygtigere medarbejdere, mener møbelgiganten.

Når man går hjemme med en nyfødt, kan det føles som om, at dagene går op i bleskift, flasker og vanvittige søvnmønstre. 

For de fleste er det en hverdag, der ligger langt fra arbejdslivets strukturerede rammer. Men faktisk kan tiden hjemme på barsel være starten på en bedre arbejdsindsats. 

Det mener Ikea Danmark i hvert fald. Derfor opfordrer de nu især alle deres mandlige ansatte til at tage en større del af barslen. 

Mænds andel af barsel

Danmark: 10 procent

Finland: 11 procent

Norge: 21 procent

Sverige: 27 procent

Island: 30 procent

Kilde: Nordisk Statistik 2017

- Når man er hjemme med et barn, udvikler man sine personlige kompetencer. Man lærer for eksempel, hvordan man fungerer i forskellige situationer, også når det gælder tålmodighed og forståelse for andre mennesker. Man lærer at finde løsninger på problemer, der kan virke umulige, og det er en berigelse for vores virksomhed, siger Teresia Palm, HR-chef for Ikea Danmark til TV 2. 

Hun oplever ofte, at medarbejdere ligefrem kan tage et karrierespring efter en periode på barsel. 

- Det sker tit. Man kommer gerne tilbage med ny energi, og man kan også klare et større ansvar, så er det bare et super godt resultat af barslen, siger Teresia Palm.

Danske fædre er bagud 

At det er mændene, Ikea især opfordrer til at tage mere barsel, er ikke et tilfælde.

Danske mænd tager i gennemsnit kun en tiendedel af barselsorloven, og det er bundrekord i Norden.

- Det vil vi gerne være med til at ændre. Ligestilling er en stor del af vores kultur, og vi tager derfor altid en samtale med både vordende fædre og mødre om deres muligheder, siger Teresia Palm.  

Afstemning

STEM: Bør fædre i højere grad tage barsel med deres børn?

Det er Ikea ikke alene om. I efteråret lancerede regeringen og en række virkomheder, blandt andet IBM, Mærsk og Tryg Forsikring, en kampagne med titlen ’Orlov – ta’ det som en mand’.

Kampagnen skal frem mod 2020 gøre mænd opmærksom på deres rettigheder og få flere fædre til at tage en større del af barslen. 

- Det vigtigste for mig er, at nybagte fædre og mødre er klar over, hvilke muligheder de har, at de gør brug af de muligheder, og at virksomheder og organisationer bakker op, lød det fra ligestillingsminister Karen Ellemann, da kampagnen blev skudt i gang i november.

Se kampagnevideoen til 'Orlov - tag det som en mand'

 

Sådan er barselsreglerne i Danmark

Forældre har i dag mulighed for at fordele orloven på mange forskellige måder. Alle gravide har ret til fire ugers graviditets- orlov før fødslen og derefter 14 ugers barselsorlov. Fædre har ret til to ugers fædreorlov, som de skal holde i løbet af de første 14 uger efter fødslen. Efter de første 14 ugers barselsorlov har hver af forældrene ret til at holde forældreorlov i op til 32 uger. De har tilsammen ret til dagpenge i 32 uger. Fædre kan godt starte orloven inden for de første 14 uger efter fødslen.

Kilde: ’Orlov – ta’ det som en mand’

Skabe sammenhold i familien

Det er dog ikke kun karrieren, der kan få glæde af, at nybagte fædre tager mere barsel. 

Faktisk kan det være med til at holde familien sammen og forebygge skilsmisse, hvis faderen tager barsel eller på anden måde er en stor del af spædbarnets hverdag. Det viser et studie fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, fra 2016.

- Nutidens mødre forventer, at mændene tager del i børnepasningen. De fædre, der vælger det fra, signalerer, at de ikke engagerer sig i projektet kernefamilie, og der er større risiko for, at familien går i opløsning. En risiko, der kan ses, helt frem til at barnet er 15 år, forklarer Mai Ottosen, der er seniorforsker ved SFI.

Farens tid med barnet efter fødslen er nemlig med til at skabe forståelse og sammenhold mellem forældrene.

Det er der også værdi i for en virksomhed som Ikea. 

- Det er selvfølgelig op til hver familie at beslutte, hvordan de fordeler barslen. Men vi synes, det er positivt, hvis man deler den oplevelse og aflaster hinanden. Det her med balance i livet mellem arbejde og familie, det går vi meget op i, siger Teresia Palm.