De misbrugte filmbørn

- Det var jo bare overgreb, siger producent bag ikonisk ungdomsfilm

Steen Herdel, der var den øverste ansvarlige for de ungdomsfilm, der nu er ramt af sexanklager, mener ikke, at han har svigtet filmbørnene.

- Så alvorligt er det jo ikke. De er jo ikke blevet voldtaget. Det har bare været overgreb, ikke? Det er jo ikke noget, der har gjort ondt. De er ikke blevet tvunget eller slået eller noget.

Sådan lyder det fra Steen Herdel, der var producent på de ungdomsfilm fra 70’erne, som nu har en mørk sky af sexanklager hængende over sig.

Seks mænd fortæller i dokumentaren ’De misbrugte filmbørn’, hvordan de som børn blev seksuelt forulempet af instruktør Lasse Nielsen i forbindelse med filmene ’La’ os være’ (1975), ’Måske ku' vi’ (1976) og ’Du er ikke alene’ (1978).

Noget, Lasse Nielsen selv benægter, da han ifølge eget udsagn "ikke kan huske noget".

Men børneskuespillernes vidnesbyrd om grove seksuelle overgreb er tilsyneladende ikke noget, der gør særligt indtryk på den anerkendte filmproducent Steen Herdel.

Jeg ville da ikke blive rystet i hele min grundvold, hvis det var sket for mig

Steen Herdel, filmproducent

Sådan har vi gjort: De misbrugte filmbørn

I dokumentarserien ’De misbrugte filmbørn’ står flere tidligere børneskuespillere frem med anklager om overgreb begået i forbindelse med filmproduktion i 1970’erne. Historierne er baseret på de medvirkendes egne oplevelser og fortællinger. I alt seks mænd siger, at de blev udsat for seksuelle overgreb af Lasse Nielsen eller forsøg på overgreb. Børnene var mellem 14 og 15 år, og ingen af dem gik efterfølgende til politiet med deres historier. Lasse Nielsen afviser at have haft sex med mindreårige.

Ville ikke have rystet producenten

- De virker fuldstændig… Hvad hedder sådan noget? Som om de har taget meget skade, siger han, da TV 2 viser ham optagelserne.

- Der var et par stykker af dem, der var ubehagelige, synes jeg, og der havde jeg mest lyst til at håbe, at det ikke var rigtigt. (...) Men jeg kan ikke forstå, at man kan blive så rystet over sådan en oplevelse, at det påvirker hele ens liv.

Mener du ikke, at det er særligt alvorligt, hvis et barn har oralsex – eller bliver onaneret på – af en voksen mand?

- Jo, jo, det er da… Altså… Det ved jeg ikke. Det er jo forskelligt for de forskellige mennesker, der har været udsat for det. Jeg ville da ikke blive rystet i hele min grundvold, hvis det var sket for mig, siger Steen Herdel.

Børneskuespiller: Han aner ikke, hvad han taler om

Karl Wagner, som er en af de seks tidligere børneskuespillere, der står frem i TV 2-dokumentaren ’De misbrugte filmbørn’, er rystet over producentens svar, men ikke overrasket:

- Jeg synes, det er dybt rystende, at han kan sige det her med, at ”det bare er et overgreb”. Det fortæller mig, at han overhovedet ikke aner, hvad han taler om.

I dokumentaren fortæller Karl Wagner, hvordan han som 15-årig blev lokket til sex mod sin vilje. Han betegner det i dag som "groft seksuelt misbrug, dog uden penetration". Misbruget strakte sig over flere måneder.

Karl Wagner.

- Jeg tror, der er mange mennesker, der ikke er klar over, hvilke skader der opstår ved det. Især på lang sigt. Det er jo tillidsbruddet, der er skaden. Det er, når en voksen mand lokker et barn til at gøre noget imod sin vilje.

Han er blevet for gammel. Han kan da overhovedet ikke score nogen som helst. Han er helt ufarlig nu

Steen Herdel, filmproducent

Center for Seksuelt Misbrugte, som hjælper voksne, der har været udsat for overgreb som børn, mener, det er et stort problem, når ofrenes skader bliver talt ned:

- Det betyder, at når de her mennesker, der har været udsat for overgreb, står frem, så bliver de ikke anerkendt i den lidelse, de har været påført, og det gør, at det faktisk kan blive endnu værre, siger Morten Kragh, der er psykolog på centret.

Hvis du har brug for hjælp

Hvis du er voksen og selv har været udsat for et seksuelt overgreb som barn, kan du henvende dig til Center for Seksuelt Misbrugte, som har centre følgende steder:

  • København: Ring 29448866 (mandag kl. 13-15, tirsdag kl. 13-15 og torsdag kl. 10.30-12)
  • Odense: Ring 63110712 (mandag - fredag kl. 8.30 - 12)
  • Aarhus: Ring 20224580 (mandag, onsdag og torsdag kl. 10 - 12)

De giver behandling og rådgivning til voksne mennesker, der lider af senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.

Vil ikke tage ansvar for instruktørens fritidsinteresser

Steen Herdel mener dog, at han har gjort sit for at passe på børnene.

- Når vi har haft ansvaret for børnene på produktionen, har vi taget det meget, meget alvorligt. Det har vi også gjort med de ungdomskortfilm, vi har lavet. Der er simpelthen folk, der er sat til udelukkende at sørge for, at børnene har det godt.

Men hvis du siger, at I har ansvaret for, at der ikke sker de her børn noget, og det så alligevel er sket, har du så taget dit ansvar tilstrækkeligt alvorligt?

- Ja, det har jeg. Jeg kan ikke tage ansvar for, hvad Lasse laver i sin fritid.

Konfrontation i Thailand Video: TV 2 Danmark

For gammel til ”hanky-panky”

Steen Herdel blev allerede i 2008 gjort opmærksom på, at Lasse Nielsen var glad for små drenge.

I et debatindlæg i Jyllands-Posten beskrev journalist og radiovært Anders Lund Madsen, hvordan Lasse Nielsen ragede på ham og bad ham om at tage tøjet af og følge med ind i soveværelset, da han som 14-årig var til en ’hjemmeaudition’ hos instruktøren.

Anders Lund Madsen (th.) spillede som 13-årig med i 'Måske ku' vi'.

Steen Herdels film

1973: 'Vildskud'

1975: 'La' os være'

1976: 'Måske ku' vi'

1976: 'Den dobbelte mand'

1977: 'Skytten'

1977: 'En fisker i Hanstholm'

1977: 'Drenge'

1978: 'Vil du se min smukke navle?'

1978: 'Mig og Charly'

1978: 'Du er ikke alene'

1989: 'Notater om kærligheden'

1999: 'I Kina spiser de hunde'

2000: 'Billy i Bangkok'

2002: 'Det skæve skib'

2003: 'Til højre ved den gule hund'

2010: 'Fire muslimske stemmer'

Kilde: DFI.

Alligevel har Steen Herdel samarbejdet med Lasse Nielsen mindst to gange siden da – blandt andet på kortfilmen 'Dragen' fra 2016, som har en ung dreng i hovedrollen.

Da du valgte at arbejde sammen med Lasse Nielsen igen, overvejede du så slet ikke, om det var problematisk, at han stadig lavede film med børn?

- Næh, tværtimod skærper det bare opmærksomheden, og vi skal jo bare sørge for, at der ikke sker noget.

- Hvis der havde været noget, hvilket der ikke er, fordi det tror jeg da, at han er vokset fra for lang tid siden, så der ville ikke have været mulighed for noget som helst hanky-panky nogen steder.

Steen Herdel er blandt andet producent på Lasse Nielsens film 'Dragen' fra 2016, der har en ung dreng i hovedrollen.

Du mener, at han er vokset fra at begå overgreb på mindreårige?

- Ja, det er jeg ret overbevist om. Det tror jeg, han har gjort for meget lang tid siden. Hvis han har gjort det altså.

Hvad får dig til at være sikker på, at han er færdig med børn?

- Han er blevet for gammel. Han kan da overhovedet ikke score nogen som helst. Han er helt ufarlig nu.

TV 2 har forsøgt at få et interview med Lasse Nielsen, men han har ikke ønsket at medvirke.

Opdatering: Efter denne artikel blev publiceret første gang, har Steen Herdel medvirket i et interview på News og Co., hvor han lagde yderligere afstand til de overgreb, som tidligere børneskuespillere siger, de har været udsat for:

- Jeg forsvarer ikke et sekund, det Lasse har gjort.(...) Det er overgreb uden lige, og jeg synes, det er magtmisbrug, og jeg kan ikke udtrykke klart nok, hvor meget jeg afskyr sådan noget, sagde han i News og Co.

TV 2 sender første del af dokumentarserien 'De misbrugte filmbørn' onsdag klokken 20.00, og i de følgende dage sætter TV 2 fokus på seksuelle overgreb på børn i film- og teaterbranchen.

Har du en historie, du vil fortælle, så skriv til journalist Peter Vesterlund på peve@tv2.dkeller journalist Sofie Herschend på sosh@tv2.dk. Du kan også ringe på telefon 61158027. Vi garanterer fuld diskretion, og intet materiale vil blive offentliggjort uden forudgående aftale.