Lange køer på motorveje i store dele af landet efter bølge af uheld

En række uheld har mandag formiddag ført til, at Lillebæltsbroen er blevet lukket. På Sønderjyske Motorvej advarer politiet mod spøgelsesbilister.

Sydjyllands Politi advarer om, at bilister er begyndt at køre imod færdselsretningen på Sønderjyske Motorvej, hvor flere uheld har skabt massiv kø.

Der meldes om sigtbarhed ned til 60 meter på motorvejen, der i lang tid var spærret i begge retninger omkring Haderslev. Helt præcis mellem frakørsel 65 B Vonsild og 67 Haderslev N. Motorvejen er nu åbnet i sydgående retning, men der er stadig ingen prognose for, hvornår den kan åbnes i nordgående retning.

Ifølge Sydjyllands Politi er der sket en bølge uheld i nordgående retning. Uheldene er sket mellem frakørsel 66 Christiansfeld og 67 Haderslev Nord.

To personer har mistet livet og yderligere 10 er kvæstet, heraf er et ukendt antal kommet alvorligt til skade. Adskillige personbiler og lastbiler er involveret.

Grundet den tætte trafik har redningskøretøjerne svært ved at nå frem til uheldsstederne, og derfor har man måttet oprette behandlingsstation på motorvejen. Lægehelikoptere kan ikke lande på stedet, fordi der er for tåget.

E20 var lukket ved Taulov

Også motorvej E20 er blevet ramt af uheld. Det er sket mellem Skærup-motorvejskrydset og frakørsel 60B Taulov, hvor vejen var spærret i sydgående retning. Der er nu et enkelt spor åbent.

Flere er svært tilskadekomne efter en stribe uheld på motorveje i det sydlige Danmark. Video: Esben Christensen

Også på landevejen Tøndervej mellem Døstrup og Skærbæk er der sket et uheld, hvor to biler er kørt frontalt sammen. Der kan passeres med forsigtighed.

Uheld forårsager flere uheld

Politiet oplyser desuden, at der er opstået og fortsætter med at opstå andre uheld i kølvandet på de første, fordi bilisterne ikke holder afstand, kører for stærkt og ikke har tændt deres baglygter i tågen.

Politiet skriver desuden på Twitter, at grunden til, at motorvejen er spærret i begge retninger, er, at sporene skal bruges til behandlingspladser for kvæstede.

Tæt tåge har forårsaget flere uheld på både Fynske og Sønderjyske Motorvej.
Tæt tåge har forårsaget flere uheld på både Fynske og Sønderjyske Motorvej. Foto: TV 2 Fyn/Thomas Larsen-Bjerre

Klokken 10.06 oplyste politiet, at der var sket flere mindre påkørsler ved de steder, hvor politiet oprindeligt havde spærret af. Derfor måtte politiet rykke afspærringen længere væk til frakørsel 65B Vonsild, hvor det ikke er tåget.

Sydjyllands Politi understreger i flere tweets, at bilisterne kører for tæt og for hurtigt.

Billeder fra Vejdirektoratets webkamera ved Vissenbjerg.
Billeder fra Vejdirektoratets webkamera ved Vissenbjerg. Foto: Vejdirektoratet

Klokken 10.15 opfordrede Sydjyllands Politi igen bilister til ikke at vende på motorvejen.

Ifølge TV 2 Fyn er der også sket et sammenstød på øen Tåsinge ved Svendborg, hvor tre biler er kørt sammen. Flere ambulancer er tilkaldt til uheldet, der skete på Rute 9.

Bro lukket i den ene retning

Tæt tåge over Lillebælt og på Fyn har også ført til en række færdselsuheld her mandag morgen og formiddag.

Blandt andet er der sket tre uheld på Den Nye Lillebæltsbro i østgående retning. Seks personer er kommet til skade, men ingen alvorligt.

Fyns Politi oplyser, at oprydningsarbejdet omfatter flytning af op mod 20 køretøjer, hvoraf tre er lastbiler, hvilket giver udfordringer.

Den Nye Lillebæltsbro forventes spærret fra Jylland til Fyn i hvert fald til klokken 13.

Motorvejen har været spærret i begge retninger, men klokken 9.50 blev der åbnet i retning mod Jylland.

Omkring klokken 10 befandt TV 2s Jonas Sauermilch sig omkring 500 meter fra Lillebæltsbroen.

- Man kan altså overhovedet ikke se Lillebæltsbroen, fordi der er sindssygt tåget lige her.

- Vi holder stille og har gjort det i godt halvanden time på den her side, sagde han på det tidspunkt.

Kan fortsætte dagen igennem

Ifølge meteorolog på TV 2 VEJRET Thomas Mørk skyldes den tætte tåge en kombination af svag vind og fugtig og mild luft, der har dannet tætte skyer helt nede på jorden. Da der samtidig er højtliggende skyer over tågen, har solen kun ringe mulighed for at få det til at klare op.

- Man må derfor forvente gråt og diset vejr dagen igennem mange steder - dog går den tætte tåge med sigtbarheder under 100 meter gradvist over i almindelig tåge og dis over middag, siger han.

Opdateres...