Samfund

Hver tredje ung får fast tilskud fra mor og far

Økonomisk støtte fra ens forældre kan give et skævt forhold til penge, advarer eksperter.

Forældre spiller en stadig større økonomisk rolle i børnenes liv i årene, efter de er flyttet hjemmefra.

En ny undersøgelse fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, og Forbrugerrådet Tænk viser, at 35 procent af unge mellem 18 og 30 år får en håndsrækning til at dække de faste månedlige udgifter som husleje, afdrag på lån, mobilabonnementer, forsikring og lignende.

- Mine forældre giver mig et fast beløb om måneden, og det hjælper til, at min hverdag kan hænge sammen, så jeg kan passe mine studier. Så det er jeg super glad og priviligeret over, siger Rikke Voss, der studerer på CBS, til TV 2.

Afstemning

Har du som studerende fået hjælp af dine forældre til dine faste udgifter?

Forsker: Kan blive et problem

I Nordea har forbrugerøkonom Ann Lehmann-Erichsen undersøgt unges økonomi. Det er især i de første år, efter børnene er flyttet hjemmefra, at de får hjælp.

- Det er min klare fornemmelse, at støtten fra forældrene bliver større år for år. Det er blevet dyrt at bo i de store studiebyer, og mange forældre føler, at de har pengene til at hjælpe deres børn. Under finanskrisen steg opsparingen, og nu hvor den er slut, så er forældrene mere trygge økonomisk, så de tør godt bruge penge på at hjælpe børnene, siger hun.

Afhængigheden af økonomisk støtte fra forældrene kan dog blive et problem for nogle unge, fordi ikke alle forældre har råd til at give, advarer en ungdomsforsker i Politiken.

- Hvis forældrestøtte bliver en forudsætning for at etablere sig på boligmarkedet, hvad sker der så med dem, der ikke har den mulighed? spørger forskningsleder Niels Ulrik Sørensen fra Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.

Afstemning

Er det i orden, at forældre hjælper deres udeboende børn med fast tilskud?

Økonom: Vigtigt at vide, hvad det koster

Et andet problem for de unge ved at tage imod hjælp til de faste udgifter er, ifølge seniorøkonom i Finans Danmark Solveig Råberg Tingey, at de ikke får et billede af, hvilke udgifter de har hver måned.

- Jeg tror ikke, det er mange unge, der ved, hvad de betaler i forsikringer hver måned, og hvor høj deres telefonregning er - der er mange af de unge, der oplever, at deres forældre stadig betaler den regning - og det er jo vigtigt, at de ved, hvad det koster at leve ude, også når de måske på et eller andet tidspunkt ikke kan være afhængige af deres forældre, siger Solveig Råberg Tingey til TV 2.

Men der også stadig unge, der klarer sig uden økonomisk støtte fra forældrene. Det er eksempelvis Sofie Larsen, der studerer på CBS.

- Det ville selvfølgelig have været lidt nemmere, hvis ikke man skulle arbejde så meget, eller man fik lidt hjælp fra sine forældre. Men jeg har altid lært, at vi ikke skal bruge mere, end vi tjener. Og det, tror jeg, er en ret værdifuld lektie at have med, siger hun.