Samfund

Flere danskere får plastikkirurgi i udlandet, men går det galt, skal staten betale

Flere læger oplever problemer med patienter, der vender hjem med komplikationer efter skønhedskirurgi foretaget i udlandet.

Et stigende antal danskere lægger sig under kniven i udlandet for at få foretaget skønhedsoperationer, som de enten har fået nej til i Danmark eller kan få lavet billigere uden for landets grænser. Men landets læger fortæller, at mange vender hjem med komplikationer, som kræver akut behandling. Behandling, som sættes på det offentliges regning. 

Gitte Bendtsen er én af dem. Efter at have fået to børn havde hun mistet glæden ved sin egen krop.

Hvad er en mommy makeover?

  • Brysterne kan blive løftet og forstørret. 
  • Maven strammes op ved at fjerne overflødigt maveskind. 

I 2015 besluttede hun sig derfor til at tage til Litauen. Her tilbyder de en såkaldt mommy makeover, som indebærer et brystløft og en operation af maveskindet. En løsning, som Gitte Bendtsen selv kalder ’den nemme vej’.

Behandlet for infektion

Men den nemme vej viste sig hurtigt at blive en længere vej, end hun havde forventet, da hun bookede sin tur til Litauen.

Da hun vendte hjem efter operationen, blev hun på Vejle Sygehus behandlet for en alvorlig infektion i højre bryst.

- Jeg var ked af det og ret sikker på, at det aldrig ville komme til at se pænt ud på nogen måde, siger hun.

Plastikkirurgiske akutoperationer kan skubbe cancerpatienter

Landets sygehuse registrerer ikke, hvor mange der henvender sig med komplikationer efter udenlandske skønhedsoperationer, men formanden for Dansk Plastikkirurgisk Selskab, Lisbet Rosenkrantz, fortæller, at hun oplever en stigning.

Der er tale om patienter, som har valgt at spare nogle penge fra egen lomme mod til gengæld at skulle belemre det offentlige med en større regning

Jakob Astrup, læge

Hun skønner, at der på landsplan årligt er tale om 25-30 patienter, der vender hjem med komplikationer, som lægges i hænderne på det danske sygehusvæsen, efter de er rejst til udlandet og har fået plastikoperationer.

- Det er belastende, når der kommer sådan nogle patienter, for så må vi rydde programmet og tage nogle patienter af, som var planlagt til operation den næste dag. Det kan være cancerpatienter, som vi så må skubbe. Det er jo ikke hensigtsmæssigt, siger hun til TV 2.

Én af de største udbydere af plastikkirurgiske rejser til udlandet forventer, at der i år 2018 vil være 500-600 danskere, der rejser til udlandet for at få lavet skønhedsoperationer gennem deres firma. 

Kan spare penge i udlandet

Når danskere vælger at rejse til udlandet for at få foretaget skønhedsoperationer, skyldes det ofte, at de har fået afslag på at få den lavet i Danmark. Det er oftest af sundhedsmæssige årsager som for eksempel rygning eller overvægt. Det fortæller Lisbet Rosenkrantz. 

Selvfølgelig er det urimeligt, at alle andre skal betale for, at noget går galt med noget, jeg selv har valgt at få lavet i udlandet

Gitte Bendtsen

I 2017 tog Herlev Hospital imod ni patienter med komplikationer fra skønhedsoperationer i udlandet, og det koster for det offentlige, siger læge Jakob Astrup.

- Der er tale om patienter, som har valgt at spare nogle penge fra egen lomme mod til gengæld at skulle belemre det offentlige med en større regning, siger han til TV 2.

Priserne skal sænkes, hvis danskerne skal blive

Og der ér penge at spare, fortæller Atef El-Kher, som er direktør for firmaet Kirurgirejser. De har planlagt udenlandske skønhedsoperationer for danskerne i 14 år.

Direktøren fortæller, at mange selv booker deres operationer på nettet udelukkende ud fra, hvad prisen er. De glemmer ifølge Atef El-Kher at undersøge, hvor kvalificeret stedet er. 

- Der har aldrig været så mange komplikationer, som vi ser i dag. Det er fordi, der ikke er kontrol med dem, der udbyder operationerne på internettet, siger han til TV 2. 

Den eneste løsning er ifølge ham, at de danske klinikker sænker priserne, så de er på et niveau med de lande, danskerne rejser til. Derudover skal reglerne lempes, så danskere ikke i lige så høj grad får afslag på operationer af sundhedsmæssige årsager, siger han. 

- Selvfølgelig er det urimeligt

Efter infektionen har Gitte Bendtsen fået en ny operation i Danmark på en privatklinik. 

Er det ikke urimeligt, at det er fælleskassen, der skal betale regningen, når noget går galt?

- Jo, selvfølgelig er det urimeligt, at alle andre skal betale for, at noget går galt med noget, jeg selv har valgt at få lavet i udlandet. Selvfølgelig skulle jeg have dækket mig bedre ind, siger Gitte Bendtsen.

Rettelse: Tidligere hed underrubrikken til denne artikel "I år forventes 500-600 danskere at lægge sig under kniven til skønhedsoperationer i udlandet" - dette er nu ændret, da det kun var tal fra et enkelt firma.