Virksomheder tilbyder børnepasning i tilfælde af storkonflikt, men ekspert advarer imod det
Blandt andre tilbyder både Nordea og Microsoft, at medarbejderne kan tage deres børn med på arbejde i tilfælde af storkonflikt.
Flere virksomheder forbereder sig i øjeblikket på den mulige storkonflikt på arbejdsmarkedet.
Hos Nordea tilbyder man, at medarbejderne kan tage deres børn med på arbejdspladsen i tilfælde af lockout eller strejke.
Peter Smith, der er administrerende direktør i Nordea Kredit, har meldt ud til sine 130 ansatte, at de kan tage børnene med på arbejde i tilfælde af storkonflikt.
- Vi er en servicevirksomhed, så vi lever af at give kunderne de bedste oplevelser, som vi kan. Og det gør vi bedst, når vi har så mange medarbejdere, der møder hver dag som muligt.
- Når sådan en konflikt rammer, så udfordrer det medarbejdernes dagligdag. Så hvis vi på nogen måde som arbejdsgiver kan hjælpe dem igennem på en god måde, så synes jeg, at vi skal gøre det, siger han.
Vil gerne tage ansvar
Hos Microsoft planlægger man at arrangere pasningsordning blandt medarbejderne, så de ansatte kan tage børnene med på job.
- Vi vil gerne tage et ansvar for vores medarbejdere. Hjælpe dem, hvor vi kan. Det kan være en situation, der er besværlig for dem. Vi vil gerne tage det ansvar og lette det for dem, siger Camilla Hillerup, der er HR-direktør i Microsoft.
Ekspert advarer
Og selv om det umiddelbart lyder som en god løsning at få ordnet børnepasningen på arbejdet, er der flere faktorer, man skal være opmærksom på, lyder det fra Anders Etgen Reitz, der er partner i advokatfirmaet Iuno og specialist i HR-jura.
- Hvis man begynder at lave en professionel pasningsordning, så er det noget, der kan blive skattepligtigt for de ansatte, siger han.
Anders Etgen Reitz forklarer, at der er forskel på, om de ansatte skiftes til at tage sig af hinandens børn, eller om det er en medarbejder, der er hyret til at stå for pasningen.
Flere ting, man skal være opmærksom på
Er tilfældet det sidste, vil Skat betragte det som personalegoder, som skal beskattes på lige fod med andre personalegoder.
- Når du først kommer derhen, hvor det er et beskattet gode, vil man se på markedsværdien af godet. Der ser man på, hvad det havde kostet, hvis du var gået ud i byen og købt en lignende service, siger Anders Etgen Reitz.
Han påpeger desuden, at man som forældre skal være opmærksom på, om forsikringen dækker i tilfælde af, at der sker noget med ens barn, mens det bliver passet på arbejdspladsen.
Desuden påpeger han, at der kan være regler om arbejdsmiljø og sikkerhed.