Samfund

Hver tiende ung er ensom - især kvinder føler sig udenfor

Sundhedsministeren er bekymret over unges ensomhed og appellerer til voksne om at gribe ind tidligt.

RETTELSE: I en tidligere udgave af denne artikel citerede vi Jyllands-Posten for at hver femte - eller 18,8 procent - af de unge var ensomme. Jyllands-Posten har efterfølgende rettet dette tal, da de fejlagtigt var kommet til at lægge tallene for unge mænd og unge kvinder sammen. Artiklen er opdateret med de korrekte tal.

8,5 pct. af mændene og 10,3 pct. af kvinderne mellem 16 og 24 år oplever, at de ofte er uønsket alene. Det gør unge kvinder til Danmarks mest ensomme gruppe.

Det viser en stor undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen med svar fra 180.000 danskere. Og der er tale om en ny udvikling. I tidligere udgaver af Den Nationale Sundhedsprofil var ældre de mest ensomme i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Ensomheden hos de unge er steget betydeligt, og der er en bevægelse i gang i den unge generation, som trækker tingene i en negativ retning, siger Jette Jul Brun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Forventningspres på unge 

Generelt føler kun et fåtal af danskerne - 6,3 procent - sig ensomme, og udviklingen hos de unge bekymrer Søren Juul, professor i sociologi ved Aalborg Universitet.

Han ser tallene som et udtryk for en generel samfundsudvikling.

- De unge kan ikke leve op til de krav, som samfundet og de selv stiller. De lider nederlag i kampen for anerkendelse, siger han til Jyllands-Posten.

Minister appellerer til forældre

De nye tal bekymrer også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som forklarer den stigende ensomhed - ikke mindst blandt unge piger - med "mobning, forventninger og sociale medier, der kan opløse relationer og isolere og føre til ensomhed og angst".

Samtidig appellerer hun til de voksne:

- Forældre, lærere og ansvarlige voksne skal blive bedre til at tale om mentale problemer, før de er groet fast og bliver til diagnoser, siger hun.