Samfund

Børneagenter er allerede en realitet – kom med to på arbejde

13-årige Theodor og 14-årige Erik har første ’arbejdsdag’ som børneagenter for Alkohol & Samfund. De skal forsøge at købe øl, selvom de er for unge.

Socialdemokratiet foreslår at etablere en statslig kontrolenhed, som kan benytte sig af såkaldte børneagenter i forsøget på at bekæmpe børn og unges adgang til tobak.

Den idé er det dog ikke alle, der bakker op om.

Blandt modstanderne er blandt andre Liberal Alliance, som ikke mener, at det er den rette løsning på problemet med, at unge under 18 år køber cigaretter.

- Det er ikke den vej, vi vil gå. Vi synes både, det er etisk og moralsk forkert, at staten skal ind og ansætte børn og unge ned til 13 år, for at de skal gå og være agenter og kontrollører på ulovlige handlinger. Det er ikke vejen frem, siger partiets sundhedsordfører, May-Britt Kattrup.

Børneagenter findes allerede

Ikke desto mindre findes der allerede lignende ordninger i Danmark.

Både supermarkedskæden Coop og interesseorganisationen Alkohol & Samfund bruger allerede børneagenter til at teste, om butiksmedarbejdere husker at spørge om id, når unge forsøger at købe tobak eller alkohol.

Alkohol & Samfund er hver eneste uge ude med børn og unge under 18 år for at undersøge, om landets butikker overholder aldersgrænserne.

Fredag havde de allieret sig med 14-årige Erik Schmidt og 13-årige Theodor Weicker, der for første gang skulle være børneagenter.

Håber ikke at kunne købe noget

Erik og Theodor skulle i løbet af eftermiddagen forsøge at købe øl i seks forskellige butikker på Østerbro i København.

De to drenge bliver betalt i biografbilletter, og selv om det vækker begejstring, gør de det også for en større sag.

- Det er meget fedt, at man kan være med til at støtte det her med, at man ikke kan købe alkohol, siger Erik Schmidt og fortæller, at det kunne være sjovt, hvis de fik lov at købe øl.

- Men på den anden side håber vi heller ikke, at vi kan købe noget, afbryder Theodor Weicker.

- Hvis vi kan købe noget alle steder, er det jo ikke så godt. Det er ikke så godt for de forskellige butikker og for os børn.

- Det er agentagtigt

De to drenge må gå tomhændede ud af dagens første to forretninger, men da de når til en Irma-forretning, er der bid.

- Det var utroligt nemt. Vi tog dem bare, lagde dem på båndet, og så gav vi ham pengene. Han spurgte ikke om noget - ikke engang id eller alder, siger Erik Schmidt.

- Der var endda en stor liste ved siden af ham, hvor der stod: ”HUSK at tjekke id’en. De skal være senest fra 2002”. Det overvejede han vist ikke, siger Theodor Weicker.

Både han og kammeraten er meget positive over oplevelsen af at være undercover.

- Det er agentagtigt og meget fedt, lyder det.

Afstemning

Er det en god idé at bruge børneagenter til at tjekke, om butikker overholder aldersgrænserne?

De 13- og 14-årige drenge fik lov til at købe to dåseøl uden at vise legitimation i tre af de seks butikker.

Hverken Netto eller Irma, som var de butikker, drengene købte alkohol i, har ønsket at tale med TV 2 efterfølgende.