Drømmen om førtidspension

Har taget sin førtidspension med til Alanya: - Det gav mig et liv igen

Før den nye reform om førtidspension trådte i kraft, fik Gitte Lykke Dam tilkendt ydelsen. Pengene har givet hende et helt nyt liv i Tyrkiet.

Rettet: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Gitte Lykke Dam nu kun har smerter tre dage om året. Den korrekte formulering er, at hun kun har smerter i tre dage ad gangen, når hun får et udbrud. Derudover fremgik det tidligere, at Gitte Lykke Dam får massage hver dag, og ikke ugentligt, som det er tilfældet. 

Gitte Lykke Dam er 57 år og fik i 2000 konstateret psoreasisgigt. Derudover har hun haft flere rygproblemer, gennemgået operationer og haft blodpropper, der giver hende problemer med hukommelsen.

Det førte til, at hun i 2009 fik tildelt førtidspension.

Pengene har hun taget med sig til middelhavsvarmen i Alanya i Tyrkiet, hvor TV 2 møder hende i dokumentaren 'Drømmen om førtidspension'.

- At jeg flyttede herned, gav mig et liv igen. Det kan folk godt være lidt misundelige over eller blive lidt ondskabsfulde over, men jeg skal ikke stå til ansvar for andre end mig selv. Det står jo enhver frit for at gøre det samme, som jeg har gjort, siger Gitte Lykke Dam.

Hendes liv står i skærende kontrast til tilværelsen for Ulla Astrup i Struer. Trods et langvarigt sygdomsforløb vurderer Struer Kommune, at Ulla Astrup ikke lever op til kravene for at få tilkendt førtidspension.

Ulla Astrup har søgt om førtidspension efter 2013, hvor lovene blev strammet. Gitte Lykke Dam søgte flere år inden stramningen og er dermed en af de 208.000 danskere, der modtager op til 19.000 kroner i førtidspension hver måned. Om Gitte Lykke Dam havde fået tilkendt den i dag, vides ikke.

Før hun fik sin førtidspension, var Gitte Lykke Dam på kontanthjælp hjemme i Esbjerg, fordi hun ikke var i stand til at arbejde.

- Det var ikke svært for mig at få min førtidspension, selvom processen tog ti år. Jeg er syg, selvom man ikke kan se det. I Esbjerg havde jeg store smerter næsten hver dag, og der stod en elscooter klar til mig, fordi jeg var så dårlig, siger Gitte Lykke Dam.

Det tyrkiske klima hjælper

Siden Gitte Lykke Dam for syv år siden besluttede at flytte til Tyrkiet, har hun levet et helt andet liv.

- Jeg føler mig priviligeret. I Danmark kunne et udbrud, hvor jeg har virkelig store smerter, vare op til et halvt år, men hernede varer de kun tre dage ad gangen, fortæller Gitte Lykke Dam, der også er blevet fri af den smertestillende medicin, hun tog, da hun boede i Danmark.

Det lune klima gør underværker for hendes sygdom, idet det minimerer smerterne og antallet af psoreasisudbrud.

- Det er da fantastisk, at jeg kan få et værdigt liv hernede på grund af nogle vejrforhold, siger hun.

Samtidig kan hun for førtidspensionen få en højere levestandard end i Danmark. I Alanya har Gitte Lykke Dam en stor lejlighed, får rengøringshjælp og ugentlig massage - det kan hun sagtens få for de 13.000 danske kroner, hun får udbetalt.

Afstemning

Er det i orden, at danskere kan bo i udlandet og modtage førtidspension?

Gitte Lykke Dam mener ikke selv, der er tale om, at hun har udnyttet systemet ved at flytte til sydens sol for førtidspensionen.

- Jeg nasser ikke, selvom jeg flere gange har stået på mål for mit valg om at flytte herned. Jeg er blevet kaldt både svindler og bedrager. Jeg gør kun det, der er lovligt, og jeg lægger penge i Danmark, når jeg er der. Samtidig sparer jeg det danske system for udgifter til sygehus, boligsikring og den slags, siger Gitte Lykke Dam.

Kan udstille billeder, men ikke arbejde

I dokumentaren 'Drømmen om førtidspension', der blev sendt på TV 2 torsdag aften, følger man Gitte Lykke Dams liv i Alanya. Her fremgår det også, at hun bruger noget af sin tid på at male billeder, som hun udstiller.

- Hvis du kan male billeder og udstille dem, hvorfor kan du så ikke varetage et job?

- At jeg udstiller fem malerier, jeg har malet i løbet af de seneste syv år, gør mig ikke i stand til at arbejde, siger Gitte Lykke Dam.

Havde Gitte Lykke Dam søgt om førtidspension i dag efter reformens indtog, ville det formentlig ikke være gået så let, som det gjorde i 2009.

Hun er dog overbevist om, at hun stadig ville få tilkendt førtidspensionen, hvis hun ansøgte i dag.

- Det er ikke sikkert, jeg ville have fået den i dag. Men jeg tror det, for jeg kan argumentere og bliver ved med at slås med systemet. De mennesker, der er svage - og det er syge mennesker jo ofte - bliver jordet af systemet. Jeg synes, det er meget forkert og nedslående, at det er sådan, siger Gitte Lykke Dam.

Hvis Gitte Dam en dag bliver i stand til at passe et job, vil hun uden tvivl gøre det.

- Der er ikke noget, jeg hellere vil end at forsørge mig selv, siger Gitte Lykke Dam.

I en debat på TV 2 News efter 'Drømmen om førtidspension' erkendte flere politikere, at lovstramningen i 2013 var for hård, og at man nu vil se på en ændring af loven.

- Man skal ikke sende mennesker ud i et ressourceforløb, hvis de åbenlyst ingen arbejdsevne har. Den anden ting er, at man godt kan tilkende en førtidspension, uden at borgeren har været i et langvarigt ressourceforløb. Det betyder, at flere mennesker vil få tilkendt en førtidspension, sagde beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) i tv-debatten.

Afstemning

Bør det være lettere at få tildelt førtidspension i Danmark?

'Drømmen om førtidspension' kan ses på TV 2 PLAY.