Samfund

DF vil tilgodese lærerne inden konflikt: - Der er en bodsgang at gå

Kristian Thulesen vil bruge en bodsgang overfor lærerne som nøgle til at undgå en storkonflikt.

Man gjorde en lærer fortræd. Faktisk blev lærere ikke bare gjort fortræd, men decideret "kørt fuldstændig over", siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl med henvisning til lærerlockouten i 2013.

Ifølge Thulesen Dahl rummer den fem år gamle lockout nøglen, hvis man vil undgå den storkonflikt, der er lagt op til med regeringens varsel om en omfattende lockout. Derfor opfordrer lederen af regerings støtteparti nu de offentlige arbejdsgivere til imødekommenhed ved forhandlingsbordet.

Skaderne skal repareres

 - Der er en bodsgang at gå i forhold til lærerne, der blev kørt fuldstændig over ved sidste konflikt, siger lederen af regeringens støtteparti til TV 2 på Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg.

De statslige, regionale og kommunale arbejdsgivere varslede ellers onsdag en omfattende lockout fra den 10. april, hvis der ikke kan nåes til enighed med fagforeningerne inden. Men ifølge Thulesen Dahl kan imødekommenhed overfor de 10.900 strejkevarslede lærere og pædagoger være "nøglen til at undgå en storkonflikt".

- Det handler om at få repareret nogle skader, der blev pådraget under sidste lockout.

Sammenbrud i forhandlinger

Lærernes og pædagogerne fagforening har truet med en strejke, der kan træde i kraft fra den 4. april. Thulesen Dahls udmelding hilses da også velkommen af lærerformand Anders Bondo Christensen.

- Det er en opbakning til den danske model, lyder det fra lærerformanden, som i 2013 ramte ind i en lockout, der varede 25 dage og påvirkede op mod 67.000 lærere, som blev forhindret i at udføre deres arbejde.

Overenskomstforhandlingerne er aktuelt brudt sammen, og det er nu op til Forligsinstitutionen at forsøge at mægle mellem de to parter i bestræbelserne på at afværge både en strejke og en omfattende lockout fra de offentlige arbejdsgiveres side.

Hvis det sidste bliver en realitet, ventes en lang række områder indenfor især syge- og sundhedssektoren at blive ramt. En lockout betyder, at de ansatte vil blive udelukket fra deres arbejdsplads - uden løn.