DF vil komme lærere i møde - utidig indblanding, siger Frederiksen

Socialdemokratiets formand vil have politisk ro omkring forhandlingsbordet for at undgå en potentiel storkonflikt.

RETTELSE: I det første citat i artiklen citerede vi Mette Frederiksen for at have sagt "de små politikere". Det har Mette Frederiksen ikke sagt, og vores reporter har hørt forkert. Derfor har vi fjernet ordet "små", så Mette Frederiksen nu kan stå inde for citatet.

Der skal hverken jernhandske eller bodsgang til for at undgå en storkonflikt på det danske arbejdsmarked. Faktisk er politisk tavshed guld, hvis den danske model skal forsvares og bevares.

Det siger Mette Frederiksen i en direkte kommentar til DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der torsdag opfordrede til at komme landets lærere i møde med en "bodsgang" ovenpå den omfattende lockout i 2013.

Politikere er ikke seriøse

- De politikere, der lige nu mener det ene og det andet i forhold til overenskomstforhandlingerne, er ikke seriøse, siger formanden for Socialdemokraterne til TV 2.

Mette Frederiksens reaktion kom efter en bemærkning fra Kristian Thulesen Dahl, der vil komme lærerne i møde for at undgå en lammende storkonflikt på det danske arbejdsmarked.

 - Der er en bodsgang at gå i forhold til lærerne, der blev kørt fuldstændig over ved sidste konflikt, siger lederen af regeringens støtteparti til TV 2 på Kommunernes Landsforenings topmøde i Aalborg.

- Den danske model er en af de mest effektfulde, der findes, og lad den nu virke. Det, Kristian Thulesen Dahl gør ved at kommentere, er selvfølgelig utidig indblanding, for i den danske model er det arbejdsmarkedets parter, der forhandler, og det er faktisk okay, at det kan gå i hårdknude, siger Frederiksen.

Den omfattende lockout i 2013, der varede 25 dage og påvirkede op mod 67.000 lærere, som blev sat udenfor skoledøren, var ikke bare facit efter sammenbrud i forhandlingerne. Når det gik så galt dengang, var det angiveligt resultatet af aftalt politisk spil mellem Kommunernes Landsforening og SRSF-regeringen anført af daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), siger den tidligere SF-formand i Anette Vilhelmsen i en bog.

Det scenario vil Mette Frederiksen nu undgå ved at respektere de forhandlinger, som forsøges løst inden den 4. april i Forligsinstitutionen. Hvis det ikke lykkes at nå til enighed, har regeringen bebudet en lockout, der vil ramme både syge- og sundhedssektoren samt en række statslige institutioner meget bredt.

- Jeg vil gerne stå vagt omkring den danske model, og det er altså ikke et politisk anliggende. Så jeg vil bare opfordre parterne til at komme ind til forhandlingsbordet igen og få et resultat, siger Mette Frederiksen, som i Aalborg fik medhold i sit synspunkt fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det er vigtigt, at vi fra Folketingets side - og jeg sidder der selv - ikke blander os i denne konflikt, siger Lars Rasmussen til TV 2.