Arbejdstilsynet skrider ind overfor mobning i fagforening

3F får påbud om at gøre noget ved grov mobning af en medarbejder i fagforeningens top.- Det er jo pinligt, siger 3F's næstformand.

Fagforeningen 3F har fĂĄet et pĂĄbud fra Arbejdstilsynet efter en sag om grov mobning af en medarbejder i ledelsessekretariatet.

Påbuddet kommer, efter Arbejdstilsynet kan konstatere, at en 3F-ansat i mere end et år er blevet ’voksenmobbet’ af en overordnet medarbejder.

Ifølge pĂĄbuddet fra Arbejdstilsynet, som TV 2 har fĂĄet aktindsigt i, pĂĄlægges 3F at fĂĄ en ekstern rĂĄdgivningsvirksomhed til at hjælpe sig med at fĂĄ løst problemerne med arbejdsmiljøet.  Konsulenthjælpen udefra skal sikre, at arbejdet ’ikke medfører risiko for fysisk eller psykisk helbredsforringelse som følge af mobning’.

3F omtalte torsdag sagen i sit medlemsblad ’Fagbladet’, hvor 3F’s næstformand Tina Christensen udtaler, at hun er meget ked af hele sagen:

- Det er jo pinligt, at vi ikke så signalerne i tide. Vi tager Arbejdstilsynets påbud meget alvorligt og har lavet en omfattende plan for at få problemerne løst effektivt, siger hun til ’Fagbladet’.

Arbejdstilsynet ønsker ikke at kommentere sagen overfor TV 2.

'Grove og nedladende udsagn'

TV 2 er i besiddelse af Arbejdstilsynets påbud til 3F, dog med navne, personlige oplysninger og andre detaljer overstreget. Papiret afslører, at medarbejderen – som Arbejdstilsynet kalder X - har følt sig forfulgt af en overordnet, der i en lang periode har omtalt X med ’ grove, nedværdigende og nedladende’ udsagn, overfusninger og bagtalelse.

De ansatte oplyser, at der med jævne mellemrum og over tid er foregået mobbehandlinger rettet mod X.

Arbejdstilsynets pĂĄbud

I et enkelt tilfælde har der været tale om et ’fysisk overgreb’, da X korporligt blev skubbet ud af et lokale.

Arbejdstilsynets interviews af kolleger i ledelsessekretariatet bekræfter medarbejderens opfattelse:

- De ansatte oplyser, at der med jævne mellemrum og over tid er foregået mobbehandlinger rettet mod X, skriver Arbejdstilsynet.

'Et offer'

De øvrige medarbejdere beskriver, at den overordnede ’har udset sig et offer’. Ifølge en ekspert i mobning på arbejdspladser er det i virkeligheden en skærpende omstændighed, at de andre kolleger har vidst, hvad der foregik.

- Mobbehandlinger kan kun finde sted, når resten af arbejdspladsen tillader det. Der er i virkeligheden ikke vidner, men kun medskyldige. Hvorfor bryder kollegaerne så ikke ind? Folk er bange for, at det vil gå ud over dem selv. Vi må arbejde med det kollektivt, hvis mobning på arbejdspladsen skal forebygges, siger Mille Mortensen, der er Ph.d.-forsker på Institut for Psykologi på Københavns Universitet

Ledelsen opdagede det ikke

Mobningen er foregået i ledelsessekretariatet, hvor 26 ansatte bistår den valgte ledelse, som er formand, næstformand og forbundssekretærer. Den har stået på i mere end et år, men uden den øverste ledelse er blevet opmærksom på problemerne og har grebet ind.

Ledelsen siger til Arbejdstilsynet, at man ikke har været vidende om de konkrete tilfælde, men at man ’anerkender’ de ansattes oplevelse af problemstillingen.

Til ’Fagbladet’ siger næstformand i 3F Tina Christensen:

- Der er ingen undskyldning for at overse problemer med arbejdsmiljø, som vi har et særligt ansvar for at passe på. Nu skal vi lave en god og varig løsning for de berørte medarbejdere, så problemet ikke opstår igen.

'Det bliver langvarigt'

Anne- Mette Ravn, der er direktør i det autoriserede rådgivningsfirma Hartmanns, kender ikke til den konkrete sag, men arbejder netop med rådgivning i denne type af konflikter. Og hun er enig i, at der bliver behov for en langvarig proces.

- NĂĄr vi kommer ud til en organisation, sĂĄ er det vigtigt det bliver en varig effekt. Vi skal ikke bare ind og stille en diagnose og sĂĄ forsvinde igen. Vi skal ind og lave en plan i samarbejde med organisationen, siger Anne-Mette Ravn.

Men hun advarer samtidigt om, at det ikke bliver enkelt:

- Det er meget følsomt. De bliver kede af det. Ofte har de forsøgt at gøre noget, men det er ikke lykkes, siger hun.