Unge i Jylland har mest sikker sex

16x9
Arkivfoto. Foto: Shutterstock / Shutterstock

Unge under 20 år dyrker mere ubeskyttet sex og har højere risiko for at blive smittet med klamydia og andre kønssygdomme, konkluderer undersøgelse.

Er du ung og bor pĂĄ Sjælland, lever du sexlivet en anelse mere farligt, du gĂĄr ogsĂĄ tidligere i gang, du fĂĄr flere kønssygdomme, og du fĂĄr flere provokerede aborter, end hvis du har base i Jylland.

Det viser en stor undersøgelse fra Sex og Samfund, der kortlægger seksualvaner for unge under 20 ĂĄr.

Og skal man tro sexolog Marianne Egense fra foreningen, er de geografiske forskelle ikke nogen tilfældighed. Man ligger populært sagt, som man har redt.

Sunde kommuner er seje

- De sundeste kommuner er seje, og det er nærliggende at konkludere, at man ogsĂĄ her har gjort en særlig indsats med hensyn til oplysning om mere sikker sex, siger hun til TV 2.

Inddeling af kommuner efter samlet niveau af seksuel sundhed blandt unge

Kommunerne har fået en score fra 5-20. På dette kort er de inddelt i tre kategorier - laveste kategori har scoret mellem 5 og 9, midterste kategori har scoret mellem 10 og 15 og øverste kategori har scoret mellem 16 og 20. Skalaen baseret på andel af unge, der har dyrket ubeskyttet sex, debuteret seksuelt før 15-årsalder, haft mere end 6 partnere, fået abort og andel, der er testet positiv for klamydia. Lav score indikerer høj seksuel sundhed.

I analysen har man undersøgt de unges seksuelle vaner i de enkelte kommuner. Her har man spurgt, hvor stor en andel af de unge der har haft ubeskyttet sex, haft en tidlig seksuel debut, haft mere end seks seksuelle partnere som 18-ĂĄrige, fĂĄet en positiv klamydiatest og fĂĄet foretaget en abort.

Og de unge Varde Handelsskole og Handelsgymnasium ved godt hvorfor.

De unge eksperimenterer

Undersøgelsen viser, at der er en sammenhæng mellem sociale, økonomiske og geografiske faktorer. Men hverken skilsmisse, anstrengt økonomi eller et lavere uddannelsesniveau er ifølge undersøgelsen hele forklaringen.

- Det ligger dybt i den meste ungdomskultur, at man er bĂĄde eksperimenterende og identitetssøgende. Man enten glemmer eller ignorerer at bruge kondomer og dermed beskytte sig mod sygdomme, siger sexolog Marianne Egense.

Selv om brugen af kondomer igennem de seneste 30 ĂĄr har fĂĄet prædikat som nøglen til et mere sikkert og sundt sexliv, er det langt fra standardudstyr, nĂĄr lysten begynder at drive værket.

Besværligt og upraktisk

- Man synes mĂĄske, brugen af kondomer er enten besværlig eller upraktisk. Hvis man har en datingkultur, hvor man har hurtige og kortvarige relationer, stĂĄr det ikke først for at bruge kondom, selv om der er en risiko forbundet med ikke at gøre det. Man kommer heller ikke udenom, at der findes en afsmitning fra porno, hvor man sĂĄ godt som aldrig gør brug af kondom. Hvis det bliver ophævet til det "normale".

Regningen for det hurtige og nemme knald kan blive høj. At blive smittet med eksempelvis klamydia kan forfølge en resten af livet.

- BĂĄde som mand og som kvinde kan man blive ramt pĂĄ sin fertilitet, altsĂĄ evne til at fĂĄ børn. Og man vil være smittebærende, bĂĄde hvis man dyrker oral- og analsex, siger Marianne Egense, som efterlyser ansvar og indsats fra forældrene.

- Som forældre er det vigtigt, at man kan og tør tale om det her. Den seksuelle samtale begynder allerede, nĂĄr børnene er smĂĄ - fra det øjeblik, hvor de har uskyldige lege. Vi skal turde, før vores børn bliver voksne, understreger sexologen.

I København vil social- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (F) stile efter mere information og forebyggelse blandt de unge for at dæmme op for udbredelse af smitsomme kønssygdomme.

- Vi har arbejdet med Sex og Samfund et stykke tid, fordi vi har været opmærksomme pĂĄ klamydia hos de unge i Københavns Kommune. Derfor er der nu lavet en hjemmetest, fortæller hun.