Krohn: - Et voldsomt svar fra Sophie Løhde
Staten har varslet omfattende lockout mod lønmodtagerne og optrapper dermed konflikten.
Staten har svaret igen på lønmodtagernes varsel om strejker.
Innovationsminister Sophie Løhde (V) har varslet en omfattende lockout, der vil ramme 120.000 af de godt 180.000 statsansatte i Danmark.
- Staten er gået all in. Vi fik et meget voldsomt svar fra Sophie Løhde. Hun siger til lønmodtagerne, at "hvis I tager essentielle dele ud af samfundet, så lukker jeg stort set det hele", vurderer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.
Kan brede sig til en halv million mennesker
Og ifølge Ole Krohn er arbejdsgiverne langt fra færdige med at reagere på lønmodtagernes strejkevarsler. Han forventer, at lockouten fra staten er koordineret med kommunerne, som dermed også vil varsle lockout i løbet af onsdagen.
- Dermed vokser konflikten fra i omegnen af 80.000 strejkende til noget, der ligner 400.000-500.000. Det vil sige, at det kan blive en af de største konflikter i nyere tid, siger Ole Krohn.
Han vurderer, at der er en helt klar strategi med det voldsomme svar - man vil gøre det så dyrt som muligt for fagforeningerne.
- Hvis man læner sig tilbage og lader lønmodtagerne køre en mindre konflikt, kan de holde ud i månedsvis. Strategien fra arbejdsgiverne er at få tømt strejkekasserne.
Vil lamme staten med lille strejke
Havde staten ikke varslet lockout, ville en udvalgt del af lønmodtagerne være gået i strejke. Eksempelvis er der på det statslige område varslet strejker i kødkontrollen, som ville betyde, at slagterierne ville gå helt i stå. Det nævnte Sophie Løhde som et eksempel på, at lønmodtagerne med ret få midler kan lamme store dele af systemet.
- Strejkevarslerne rammer med nålestik, og formålet med vores modsvar er at fremme en løsning ved forhandlingsbordet, understregede Sophie Løhde på sit pressemøde i Finansministeriet.
Konflikten drejer sig om to ting. Det første er lønnen, hvor parterne lige nu er omkring 1,3 procentpoint fra hinanden. Lønmodtagerne vil have en stigning på omkring otte procent over tre år, mens Sophie Løhde har tilbudt en stigning på 6,7 procent.
Kamp om frokostpause er kørt af sporet
Det andet område er den betalte spisepause, hvor parterne er meget stejle overfor hinanden.
- Den konflikt er kørt helt i hegnet fra begge sider, siger Ole Krohn.
Den drejer sig ikke i første omgang om, at de statslige virksomheder vil tage den betalte spisepause væk. Det drejer sig derimod om, hvorvidt den skal være en decideret ret eller blot kutyme.
- Det er meget vigtigt for lønmodtagerne at få det ristet i runer, så der aldrig kan pilles ved det, fortæller Ole Krohn.
De nuværende overenskomster udløber den 1. april. Lønmodtagerne kan gå i strejke fra den 4. april, mens lockouten gælder fra den 10. april. Forligskvinden har dog beføjelser til at udskyde begge dele med to gange 14 dage.