Fagfolk raser over Løhdes varsel: - Konflikt på helt nyt niveau
En omfattende lockout er varslet på det statslige område, hvor 120.000 statsansatte kan blive sendt hjem uden løn.
En af de største faglige konflikter i årtier er under opsejling.
Dennis Kristensen, der er formand for fagforeningen Fag og Arbejde (FOA), kalder det for "historisk", at innovationsminister Sophie Løhde (V) onsdag har varslet en omfattende lockout, der vil ramme 120.000 af statens 180.000 ansatte.
Han antager nemlig samtidig, at kommunerne vil følge trop senere på dagen, og dermed vil op mod en halv million offentligt ansatte kunne blive ramt af lockout.
- Det vil være første gang nogensinde, vi får en storkonflikt i det offentlige. Første gang vores arbejdsgivere lukker hele den offentlige sektor ned, siger han.
- Bør en regering aldrig gøre
Han mener, at der er to grunde til, at arbejdsgiverne svarer så hårdt igen på lønmodtagernes varsel om, at omkring 10 procent skal strejke.
Den første er, at de vil tømme fagforeningernes strejkekasser - noget som TV 2s finanskommentator flere gange har fremhævet som den oplagte grund til at varsle et stort lockout.
- Den anden grund er, at de vil gøre den her konflikt så upopulær, at regeringen kan blive nødt til at løse det med et lovindgreb. Noget, en regering aldrig bør gøre, fastslår Dennis Kristensen.
Slås med de samme våben
Det kom ikke bag på ham, at der blev varslet en lockout. Men det kom bag på ham, at det var så omfattende.
- Jeg havde ikke forventet, at når vi varsler en strejke, der rammer 10 procent af danskerne, så varsler de en lockout, der rammer 100 procent af danskerne. Jeg havde troet, de ville svare igen med nogenlunde det samme.
- Jeg havde troet, vi ville slås med nogenlunde de samme våben, siger Dennis Kristensen.
Den holdning bakkes op af Flemming Vinther, der er topforhandler for de statsansatte.
- Ministeren bringer konflikten til et helt nyt niveau, siger han.
Et drastisk skridt
Stort set samtlige medlemmer af HK Stat er omfattet af de 120.000 statsansatte, der kan blive lockoutet den 10. april. Det kalder forbundets formand, Rita Bundgaard, for et "drastisk skridt".
- Det her er ikke et balanceret skridt. Det er et drastisk skridt, og ministeren bruger den magt, hun sidder med, ved udover at være de statsansattes arbejdsgiver også at være en del af regeringen, udtaler hun i en pressemeddelelse.
Hun håber stadig, at man når frem til en løsning inden den 1. april, hvor de nuværende overenskomster ophører.
- Som borger i Danmark er jeg skuffet over at være en del af et demokrati, der opfører sig på den måde. Hvem er det lige, der gambler med velfærdssamfundet? lyder det fra Rita Bundgaard.