Samfund

Advarsel til kvinder: Deltid er en fælde

Nedsat tid er en fælde, advarer kommissær. Ligestillingsminister: Det vigtigste er familiens frie valg.

Flere end hver tredje danske kvinde arbejder på deltid, som den aarhusianske pædagog Stine Ritter, og selv om mange småbørnsfamilier gør det helt frivilligt, advarer EU’s ligestillingskommissær mod det, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

- Deltidsjob er en fælde for mange kvinder, siger Vera Jourova.

- Det kan være bedre, at de slet ikke tager et job. På deltid får de mindre tid, lavere løn og pension. Men de ender ofte med at skulle lave de samme opgaver. Derfor skal man passe meget på med deltidsjob, siger Jourova.

Får 16 procent mindre

På kvindernes internationale kampdag har EU-Kommissionen opdateret statistikkerne for ligestillingen i Europa. Trods handleplaner og direktiver er udviklingen »stagneret«.

Selv om kvinderne er bedre uddannede end mændene, får de i gennemsnit 16 procent mindre i løn – i Danmark 15 pct. mindre. Det slår stærkt igennem i pensionerne.

I EU er det såkaldte ”gab” mellem kønnenes pensioner på hele 36 procent. I Danmark dog kun 8 procent. En del af forklaringen skal findes i deltidsjob, der dels har tendens til lavere timeløn, dels svækker kvindernes mulighed for at gøre karriere. LO er enig i, at deltidsjob kan blive en fælde for kvinderne.

- Det er fair, at nogle vælger deltid. Man skal bare vide, hvad det betyder for livsindkomsten og pensionen, hvis man bliver skilt. Så har man investeret i familien, mens ens mand har investeret i sin pensionsopsparing, siger næstformand Nanna Højlund.