Lærere og pædagoger udsender massivt strejkevarsel - disse 12 kommuner kan blive ramt
Den bebudede strejke vil lægge børnepasningen fuldstændig eller delvist ned i 12 kommuner.
Forældre med børn i daginstitutioner skal muligvis snart se sig om efter en anden børnepasning.
Og forældre med skolebørn risikerer at stå foran lukkede skoler, hvis overenskomstforhandlingerne ender i en konflikt, fordi de offentlige forhandlinger er brudt sammen og nu er blevet henvist til Forligsinstitutionen.
Tirsdag morgen sender Danmarks Lærerforening og BUPL – Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund – et meget massivt strejkevarsel ud.
Det involverer i alt 10.900 lærere og pædagoger og kan ramme op til 100.000 børns dagligdag i skoler, daginstitutioner og fritidsinstitutioner.
Den bebudede strejke fra de store lærer- og pædagogorganisationer vil sende 5900 lærere og 5000 pædagoger i strejke og lægge børnepasningen fuldstændig eller delvist ned i 12 kommuner:
- Nyborg
- Kalundborg
- Herning
- Aalborg
- Gentofte
- Helsingør
- Ballerup
- Høje-Taastrup
- Haderslev
- Vejen
- Silkeborg
- København (Nørrebro/Bispebjerg)
I 10 af kommunerne kan strejken lukke 171 skoler. Du kan se hvilke nederst i artiklen.
- At udtage medlemmer til en konflikt er et alvorligt skridt. Men vi står også i en yderst alvorlig situation, siger formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen.
- Vi ønsker at få arbejdsgiverne til at lave en overenskomstaftale med os, så folkeskolen kan få en ny start, og så vi igen kommer ind på samarbejdssporet, siger han.
Som et kuriosum er arbejdsgivernes chefforhandler, Michael Zieglers, kommune Høje-Taastrup med som en af de ramte kommuner, når det gælder både skoler og børnepasning.
De 12 kommuner er valgt, fordi de har hjemme i hver deres fagforeningskreds i BUPL, og dermed sørges der for, at strejken rammer hele landet.
Derudover koordinerer BUPL med andre fagforeninger som FOA og Djøf.
100.000 børns dagligdag rammes
Pædagogernes forklaring på det omfattende strejkevarsel er, at økonomien har det godt i Danmark, men det til trods afviser arbejdsgiverne at forbedre offentligt ansattes løn og arbejdsvilkår ved overenskomstforhandlingerne.
Et argument, som arbejdsgiverne er lodret uenige i.
Her hedder modargumentet, at de offentligt ansatte i en årrække har fået for meget i løn i forhold til de privatansatte.
BUPL har sammen med de øvrige 50 faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet sendt et strejkevarsel til de offentlige arbejdsgivere.
- Efter tre kriseoverenskomster i træk skal vores medlemmer have bedre løn og arbejdsvilkår. Vi er mere værd, men det vil arbejdsgiverne ikke anerkende. Derfor varsler vi konflikt, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.
BUPL har tirsdag morgen givet direkte besked til de medlemmer, der vil blive omfattet af en strejke. Og BUPL har koordineret med blandt andre Danmarks Lærerforening, så de kan lukke hele arbejdspladser.
Der er tale om en landsdækkende konflikt, hvor cirka 80.000 offentligt ansatte er udtaget til konflikt fordelt over alle landets kommuner på tværs af fagområder – i kommuner, regioner og i staten. Imens forhandler parterne videre i Forligsinstitutionen for at undgå en stor strejke.
- Vi har udtaget cirka 5000 pædagoger i 12 kommuner til konflikt i første omgang – og laver en stærk politisk markering. Det er det våben, som vi har i værktøjskassen, og vi bruger det med omhu. Vores mål er ikke at gøre livet besværligt for børn og familier, men derimod at ramme arbejdsgiverne, fastslår Elisa Bergmann.
Lige nu er overenskomstforhandlingerne altså endt i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen skal se, om det er muligt at genoptage forhandlingerne. Ellers træder konflikten i kraft den 4. april 2018.
I tilfælde af en konflikt har de kommunale arbejdsgivere bebudet en lockout for at tømme strejkekasserne. Hvor massivt Michael Zieglers modsvar bliver, ventes offentliggjort senere på ugen.