Samfund

101-årig har mistet tre mænd og sin datter, men nu har hun et nyt formål i livet

Det er vigtigt at have et formål i sit liv, hvis man gerne vil leve længe og godt, mener aldringsforsker. Det farligste er at give op.

Jenny Kyed Bonde går ned gennem den lille sjællandske by Gislinges gader med sin rollator foran sig. På den er en sort spand monteret, og i hånden har hun en gribetang.

Hun er 101 år gammel og har begravet det meste af sin familie; tre forskellige mænd og sin eneste datter. Men hun har stadig mod på livet, for hun har et formål, der får hende op af sengen om morgenen.

Hun samler skrald tre gange om dagen og holder Gislinges gader rene.

- For mig er det naturligt at gå og samle op. Det hører med til livet. Jeg skal ud at gå i naturen, og så kan man ikke holde ud at se noget svineri, siger hun.

En forkert orden

Danskerne bliver ældre og ældre. Jenny Kyed Bonde er en af de mere end 1000 100-årige i Danmark – et antal, der er fordoblet de seneste 20 år. Og ifølge aldringsforsker ved Syddansk Universitet Kaare Christensen har hovedparten af dem lyst til at leve en dag mere.

Der er i forskningen mange forskellige faktorer, der spiller ind, hvis man skal opnå et langt og godt liv. En af de vigtigste er at have et formål med tilværelsen, så man ikke giver op.

For mig er det naturligt at gå og samle op. Det hører med til livet. Jeg skal ud og gå i naturen, og så kan man ikke holde ud at se noget svineri

Jenny Kyed Bonde, 101 år

Men når ens sociale relationer begynder at forsvinde, kan det tære på viljen til at leve.

- Det er klart en byrde, og det begynder også før 100-årsalderen. De har mange års erfaring i tab. Og der hvor vi oplever, det er særligt slemt, det er i Jennys tilfælde. Hvis børnene er døde først, så kan der godt opstå det, at nu er det i en forkert orden. Man har ligesom taget de forkerte, og det kan virke ekstremt hårdt, siger Kaare Christensen.

Kun et navn på postkassen

I Jenny Kyed Bondes gule rækkehus i Gislinge er der fyldt med fine, gamle møbler fra et langt liv. Og når hun kigger sine mange fotoalbum igennem, er de proppet med minder.

Sommerhuset, som hun selv byggede og murede fra bunden. Sit tidligere erhverv som organist, som hun havde i en menneskealder, som hun selv beskriver det.

Og de fleste af de mennesker hun havde kær, og hvis navne engang stod på postkassen. I dag står der kun hendes eget.

Det er for rigtig mange mennesker en stor komponent, at man kan se en mening med det hele og føler, at det ikke er ligegyldigt, at man står op

Kaare Christensen, aldringsforsker, Syddansk Universitet

Men Jenny Kyed Bonde har lært at trives med den virkelighed, hendes lange liv er mundet ud i.

- Jeg kan jo trives. Ikke hvis jeg skulle sidde i en stol, have smerter og ikke kunne noget. Men jeg kan jo færdes, som jeg vil og passe mit hjem. Der ser da nogenlunde ud, siger hun.

Hun trives især på grund af sin skraldetjans, hvor hun tjener sit lokalsamfund i Gislinge.

Vigtigt at have et formål

Og det er vigtigt ikke at give op, på trods af de realiteter et langt liv giver. Kigger man mod Japan, hvor de lever utroligt længe, viser forskningen ifølge Kaare Christensen, at en af årsagerne til det er, at de ældre spiller en rolle og er en del af samfundet:

- Det er noget af det, der gør, at man ligesom ikke giver op, at man hænger på og skaber sig et godt liv. Det er i hvert fald for rigtig mange mennesker en stor komponent, at man kan se en mening med det hele og føler, at det ikke er ligegyldigt, at man står op, siger aldringsforskeren.

Det er ikke alle 101-årige, der har fysikken til at gå og samle skrald, som Jenny Kyed Bonde gør.

Men ens formål i livet behøver heller ikke være som hendes, og heldigvis er vi som mennesker rigtig gode til at justere vores ambitioner omkring det. Vi kan nedskalere dem med årene.

- Det behøver ikke være så store ting, vi skal opnå eller gøre. Men det er vældig godt at have en eller anden form for rutine. Der er mange, der kan finde ro og velbehag i at gøre sin verden mindre og mindre og mere og mere veldefineret og så stadigvæk have noget i den, siger Kaare Christensen.

Jenny Kyed Bondes nyfundne formål gør, at hun er en del af den store gruppe ældre, som gerne vil leve længere. Og det er da også en af årsagerne til, at hun stadig er her i dag:

- Jeg var da aldrig blevet så gammel, hvis ikke jeg havde gjort det.