Samfund

Få overblikket: Is- og sneglatte veje skaber kaos i trafikken

Voldsomt vejr med sne, blæst, fygning og isslag skabte kaos på vejene i store dele af landet mandag.

Det varslede barske vintervejr med isslag og sne ramte allerede fra de tidlige morgentimer mandag det sydlige Jylland med flere trafikulykker til følge.

Uvejret og ulykkerne spredte sig hurtigt til resten af Danmark, og blandt andet på Vestmotorvejen ved Sorø spærrede en lastbil hele morgenen og formiddagen for trafikken. Det skyldtes, at den først holdt på tværs af motorvejen og siden lækkede 400 liter diesel ud på vejen.

Togtrafikken har udover enkelte signalfejl indtil videre mere eller mindre kørt regelmæssigt, mens metroen i hovedstadsområdet ved middagstid måtte sænke hastigheden på alle metrotog, da skinnerne blev glatte på grund af et kraftigt snevejr.  

TV 2 har løbende dagen igennem løbende holdt øje med trafiksituationen. Herunder kan du få overblikket over de uheld og ulykker, der lige nu generer trafikken i hele landet - de er markeret med fed. Ved afsluttede uheld og ulykker er opdateringen markeret med kursiv.

 • En lastbil er mandag aften kørt ind i en taxa på Øresundsmotorvejen i København. Vagtchef ved Københavns Politi Henrik Brix oplyser, at der er meldinger om flere fastklemte, og at politi og ambulance er på vej til stedet. Motorvejen er spærret i retning mod København.
 • To personer er kommet alvorligt til skade ved en alvorlig trafikulykke i Hillerød, oplyser vagthchef Jan Hedeager, Nordsjællands Politi. Der er tale om en soloulykke, hvor en bil er skredet ud. Politiet tør ikke udelukke at ulykken skyldes det glatte føre og opfordrer bilisterne til at køre efter forholdene på de glatte veje.
 • Vejdirektoratet oplyser, at en bil er snurret rundt, og at den befinder sig i højre spor på E45 Nordjyske Motorvej fra Aalborg mod Hobro mellem afkørsel 31 Støvring S og serviceanlæg Himmerland Vest. Nedsæt hastigheden, lyder det. Ifølge Vejdirektoratet er der klokken 14.00 igen fri bane.
 • Vejdirektoratet oplyser, at højre spor på E45 Østjyske Motorvej fra Aarhus mod Horsens mellem afkørsel 53 Skanderborg S og 54 Ejer Bavnehøj er spærret på grund af en havareret lastbil. Vejdirektoratet oplyser, at højre spor igen er farbar.
 • Ifølge Vejdirektoratet er der på Rute 11 fra Fjerritslev mod Aalborg mellem motorvejskryds Nordjyske motorvej og tilkørsel 10 Thistedgrenen et uheld i nødsporet og vragrester på kørebanen. Nedsæt hastigheden, lyder opfordringen. Vejdirektoratet oplyser, at der er ryddet op på strækningen.
 • Ifølge Vejdirektoratet er rute 13 Aalborgvej Vejle-Viborg spærret i begge retninger ved Nørre Knudstrup. Politi og redningsmandskab er på stedet, og oprydningsarbejdet forventes tidligst at være overstået klokken 12.00. Vejdirektoratet melder om fri bane.
 • Vejdirektoratet melder om et uheld på Hirtshalsmotorvejen fra Hirtshals mod forbindelsesrampen mellem Høvejen og E45. Bilister bliver opfordret til at nedsætte hastigheden. Politi og redningsmandskab er på vej. Oprydningsarbejdet er afsluttet klokken 13.15.
 • En bus har påkørt en stensætning på Gersonsvej ved Hellerup Station - krydset ved Ryvangs Allé og Hellerupvej er derfor spærret, oplyser politiet. To personer er kommet til skade ved ulykken, men der meldes intet om deres tilstand. Klokken 12.24 lyder meldingen fra Nordsjællands Politi, at bussen er fjernet, og at der igen er fri passage.
 • Også Nordsjællands Politi melder om flere uheld. Det gælder blandt andet Helsingørmotorvejen i sydgående retning ved Hørsholm. Ifølge Vejdirektoratet forventes oprydningsarbejdet afsluttet klokken 12. Ifølge Vejdirektoratet er arbejdet på stedet lidt over middag afsluttet.
 • Klokken 09.44 meldte Sydsjællands Politi, at Vestmotorvejen i vestgående retning ved Sorø ville være spærret i 30-40 minutter, da en lastbil, som tidligere på morgenen var involveret i et uheld, skulle bjærges. Ved uheldet gik der hul på benzintanken, hvorved der fossede 400 liter diesel ud på vejen, skriver TV 2 Øst. Ifølge Vejdirektoratet var motorvejen klokken 11.57 igen farbar, men bilisterne skal forvente kø.
 • Et uheld på Østjyske Motorvej fra Middelfart til Fredericia mellem afkørsel 58b Middelfart og 59 Fredericia S førte tidligere på morgenen til kø. Politiet har meldt ud, at stedet er ryddet. 
 • Vejdirektoratet melder om et uheld på Nordjyske Motorvej fra Randers mod Hobro mellem rasteplads Glenshøj Ø og 37 Handest. Der er sket et uheld i nødsporet. Politi og redningsmandskab er på stedet. Varsel afblæst - vejen er ifølge Vejdirektoratet ryddet.
 • På motorvej E45 mellem Kolding Syd og rasteplads Hylkedal var der mandag formiddag kø efter et uheld, hvor en bil havarerede i højre vognbane. 
Flere politikredse har fra morgenstunden advaret om "ekstremt glatte veje." Video: Natali Braagaard

Flere uheld i Sydjylland på grund af glatte veje

Det barske vejr har fra morgenstunden bredt sig fra Sydjylland, hvor der i de tidlige morgentimer skete to uheld på Sønderjyske Motorvej. En lastbil holdt således på tværs i anden vognbane på Sønderjyske Motorvej i nordgående retning ved Oksekær Vest. Uheldet skete ifølge politiet, fordi der var "særdeles glat på stedet."  

Samtidig kørte en bil og en bus sammen på Sønderjyske Motorvej i sydgående spor mellem Haderslev Syd og Rødekro, men ingen personer skulle være kommet til skade, oplyser Sydjyllands Politi.

Den seneste opdatering med Peter Tanev. Video: Sebastian Pelt

Ifølge Sydjyllands Politi skete der også en ulykke på Hærvejen syd for Rødekro, da en bil foretog en overhaling, mistede herredømmet og endte i grøften på grund af det glatte føre. Ambulance og politi blev sendt til stedet, da føreren af bilen kom til skade. 

Politikredse advarer om ekstremt glatte veje

Flere politikredse advarede fra morgenstunden om "ekstremt glatte veje." Det gjaldt blandt andet Sydjyllands Politi, der allerede ved 5-tiden advarede om, at patruljerne i det grænsenære område meddelte, at det regnede kraftigt, og at der blev dannet det forholdsvis sjældne vejrfænomen isslag.

Også Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi advarede fra tidlig morgen beboere og trafikanter på Lolland-Falster om, at der er blevet sendt varsel om let isslag ud - og at bilister skulle komme af sted i god tid og holde farten nede.

Samme budskab lød fra Sydøstjyllands Politi, hvis patruljer mandag morgen ved 7-tiden meldte om ekstremt glatte veje, ligesom politiet opfordrede bilisterne til at vise hensyn.

Vejdirektoratet advarer om glatte veje i hele landet, og ifølge TV 2 Vejret vil det barske vejr med sne, blæst, fygning og kortvarigt isslag brede sig mod nord.

DSB har på nuværende tidspunkt ingen meldinger om forsinkelser i togtrafikken på grund af vejret.