Samfund

Børn skal være under opsyn i områder med ulve, råder forsker

Ulve har slået sig ned i Danmark. Nu får borgere råd til at tackle et muligt møde med rovdyret.

Er ulve farlige for mennesker, og kan man trygt lade børnene gå alene i naturen? 

Det er nogle af de spørgsmål, som borgere i landsbyerne Idom og Råsted i Vestjylland har stillet i et åbent forum, siden de blev en del af det såkaldte Projekt Ulvedialog. 

Projektet er mundet ud i en afsluttende rapport, hvori man blandt andet kan læse en række anbefalinger om, hvordan man skal forholde sig til områdets nye pelsede beboere.

I samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet har de kunnet lufte deres bekymringer og spørgsmål omkring ulvens genindvandring i området.

Blandt andet har lokale borgere i den seneste tid oplevet at få selskab af ulve på løbeture i skoven, og en fåreavler har mistet 41 dyr, der alle blev dræbt af ulve. Ulve er også blevet set tæt på skolebussens morgenrute. Det har i frygt for børnenes sikkerhed fået forældre til at køre deres børn til og fra skole for at undgå, at de skulle stå og vente på bussen alene i mørket.

Og det sker med god grund, forklarer seniorforsker Peter Sunde, der er ansvarlig for ulveforskningen i Danmark, og som har deltaget i projektet.

Fakta

Ulven blev udryddet ved Estvadgård syd for Skive i 1813. Inden det 20. århundrede uddøde ulven i det meste af det vestlige Europa.

Men i 2012, 199 år efter, kunne man med sikkerhed konstatere, at ulven var tilbage i Danmark. Her fandt man en død ulv i Nationalpark Thy.

Ulven blev i 1992 fredet i Europa. 

Kilde: Naturstyrelsen

- Selvom risikoen for et ulveangreb på mennesker statistisk set er lille, er ulven ikke ufarlig. Hvis du har en fysisk lille kropsstørrelse, du er alene, og du opfører sig uhensigtsmæssigt (skrig, løb, risiko for at falde, red.), er der en forhøjet risiko for angreb, siger han til TV 2.

- Derfor bør særligt mindre børn ikke være i skoven uden opsyn, i områder hvor man ved, at der er en ulv.

Lad være med at løbe med høretelefoner

I skrivende stund har et ulvepar slået sig ned i Vestjylland. I juni fik de et kuld hvalpe, hvilket betyder, at antallet af ulve i området nu er steget til 8 til 10 ulve.

Det er også disse ulve, der meget vel fulgte en motionist i skoven på en løbetur. For at undgå et angreb, hvis de lokale skulle møde en ulv, råder Peter Sunde borgerne til at være opmærksomme.

- Lad være med at løbe med høretelefoner. Det gør dig uopmærksom på, hvad der foregår omkring dig, siger han.

For når en motionist ifølge Peter Sunde løber af sted, øges ulvens forfølgelsesinstinkt. Selvom ulve som udgangspunkt er forsigtige, kan sådanne bevægelser være et signal til angreb.

- Derfor skal du ikke løbe væk, når du ser en ulv. Du skal i stedet signalere, du ikke er bange for den.

Vær offensiv

Peter Sunde er klar over, at det kan være frygtindgydende at stå ansigt til ansigt med en ulv. Mens hvis det sker, bør man kigge den i øjnene og vifte med sine arme.

- Vær offensiv. Det er det signal, du skal give.

Hvorfor er der grund til at være bevidst om sin adfærd, hvis man møder en ulv?

- Hvis du bor midt i en skov eller gerne vil kunne færdes i en skov, har du brug for nogle strategier til, hvordan man håndtere sådan et møde. Det betyder, at man vil kunne nyde en skovtur uden at være bange, siger Peter Sunde.

- Du vil heller ikke føle, at du bliver nødt til at afskære dig fra dit liv, fordi du er for bange. Det er det, borgerne i Idom og Råsted har givet udtryk for. Det har påvirket dem.

Ulve ændrer lokales hverdag

En af dem, der bor i området, er Anne-Sofie Hermansen. Hun bor på en landejendom syd for Idom, hvor en skov er en del af hendes have.

Selvom hun ikke er bange for ulven, har den ændret måden, hun bruger sin ejendom på.

- Skoven er vores have - det er en udvidelse af, hvor vi bor. Så børn kan godt lege rundt, men vi har lige et ekstra øje på dem, siger hun til DR.

- Nu skal vi finde ud af, hvordan vi på den bedste måde kan tage de næste skridt i det her.

Anne-Sofie Hermansen er en af de 33 borgere, som har deltaget i Projekt Ulvedialog. Mandag aften præsenteres deres bekymring, ligesom forskernes anbefalinger deles på et borgermøde.

Minister: Folk skal være trygge

Med de ynglende ulve er der et øget behovet for regulering, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). 

- Danmark arbejder med næb og klør i regi af EU for at kunne regulere ulven mere aktivt. Det er den danske regerings klare holdning, at mennesker skal kunne føle sig trygge i det danske samfund, og ulven skaber ikke tryghed.

- Derfor skal vi langt mere aktivt kunne regulere problemulve - både i forhold til mennesker og dyr, der risikerer angreb af ulve, som vi har set en lang række tilfælde af de seneste måneder, siger miljø- og fødevareministeren til Ritzau.

Sådan tackler du mødet med en ulv

 1. Vær offensiv

  Hæv stemmen og lav store fagter med armene. Det vil få de fleste ulve til at forsvinde. Hvis du råber mod ulven, skal du gøre det med en dyb, troværdig stemme.

 2. Hold øjenkontakt

  Hvis ulven mod forventning ikke stikker af: Gå stille og roligt derfra. Optræd bestemt og hold øjenkontakt med ulven – du må ikke vende ryggen til den.

 3. Lad være med at løbe

  Syng, snak eller råb højt og vredt. Du må ikke skrige, som om du er bange. Du må heller ikke løbe væk – det kan få den til at jage, og man risikerer at falde og gøre sig sårbar.

 4. Råb og klap med hænderne

  Hvis ulven følger efter, når man roligt går fra stedet: Stop op og gør dig stor ved at holde arme og tasker over hovedet. Råb og klap i hænderne. Gå hellere et par skridt mod ulven end væk fra den.

 5. Spil ikke død

  Hvis ulven mod alle odds angriber: Spil ikke død, men du skal i stedet slå og sparke, så meget du kan. Du kan eventuelt kravle op i et træ, da ulve ikke kan klatre i træer. 

Kilde: Naturstyrelsen