Samfund

Transpersoner får særligt toilet i Aarhus

For nogle transpersoner er det forbundet med dårlige oplevelser at benytte toileter tiltænkt et bestemt køn.

Et lille tegn med en tændstikmand eller en tændstikkvinde er de symboler, vi oftest møder, når vi skal på toilettet.

Men efter denne weekend vil man også kunne møde et andet tegn på Musikhuset i Aarhus.

"This toilet is gender neutral" (dette toilet er kønsneutralt, red.) står der henover døren ind til et af koncertstedets toiletdøre.

Et sådant skilt kan være en stor hjælp for transpersoner, som ikke identificerer sig som et bestemt køn eller oplever stigmatisering, hvis de benytter de kønnede toiletter. 

Vil helst på ind på kvindetoilettet

Sam Sørensen Laclaire er en af de personer, der tager positivt imod det nye toilet.

For hende føles det naturligt at gå ind af døren med det lille ikon med en kvinde i toppen, selvom hun er født som mand, men hun oplever, at det ikke er alle, der er lige forstående. 

- Jeg har oplevet flere gange, at folk har kigget skævt eller hvisket til deres veninder. Eller også direkte sagt, at jeg ikke hører til herinde, siger hun til TV 2. 

Hun har derfor foretrukket at bruge handicaptoilettet, når det var til rådighed, fordi der ikke blev stillet spørgsmål, men hvis muligheden for et kønsneutralt toilet er der, vil hun meget gerne benytte sig af det. 

- Jeg synes sådan set, at det er fint, at der er separate toiletter til rådighed til både mænd og kvinder, men jeg synes også, at der skal være en tredje mulighed, siger hun. 

Ikke det første sted

Det nye skilt i Aarhus er blevet opsat på opfordring af komikeren Sofie Hagen, som fredag optrådte på koncertstedet. Hun kæmper for den feministiske sag og har derfor arbejdet for, at der er kønsneutrale toiletter alle de steder, hun viser sine shows.  

Sprang ud som homoseksuel efter anklage om krænkelse - nu kritiseres skuespiller

Koncertstedet er derfor ikke det eneste sted, hvor de har indført de kønsneutrale toiletter. En af frontløberne er dog Empire Bio i København, som allerede i 2015 fik toiletter til alle køn.  

- Vi synes, det er vigtigt at følge med tiden, så transpersoner kan leve åbent og frit og føle sig velkommen alle steder, siger Henrik Neumann, som er eventmanager i Empire Bio.

LGBT Danmark, som er landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, byder også kønsneutrale toiletter velkommen, men de mener ikke, at det er en nødvendighed.

- Som oftest er det et spørgsmål om, hvordan man selv har det med det - om man selv føler, at det er et problem. Hvis man føler, at det er et problem, sender man nogle signaler, der viser usikkerhed, og det gør andre mennesker usikre, siger Linda Thor Pedersen, som er talsperson fra foreningen. 

Bør gøres permanent

Til en start er de nye skilt i Musikhuset Aarhus kun et forsøg, som bliver afprøvet i forbindelse med komikerens optræden. 

- Nu har vi prøvet det i denne her weekend, og så vil vi vurdere, om det er noget, vi skal gøre fremadrettet, siger Mette Kier, der er programchef på Musikhuset Aarhus.

Selvom Sam Sørensen Laclaire med tiden har accepteret at gå ind på kvindetoilettet, er hun ikke i tvivl om, hvad hun drømmer om: At der vil blive flere kønsneutrale toiletter, så hun helt kan undgå spottende blikke.

- Det sker gang på gang på gang på gang, og på et eller andet tidspunkt kan man ikke rumme det mere, siger hun.   

Afstemning

Bør der indføres flere kønsneutrale toiletter?