Ubådssagen

Peter Madsens forsvarer: Hvad vil medierne gøre for at sikre en fair retssag?

Presselogen debatterede denne uge, hvilke dilemmaer medierne står i, når sagen mod drabssigtede Peter Madsen skal dækkes.

I ugens udgave af Presselogen på TV 2 News kom Peter Madsens forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark, med et direkte spørgsmål til medierne.

- Hvad vil I gøre for at sikre, at min klient og andre tiltalte for alvorlig personfarlig kriminalitet får en retfærdig rettergang?

Indtil videre er det kun politi og anklagemyndighed, der har kunnet offentliggøre oplysninger fra sagen, og Betina Hald Engmark mener, at det har været med til at skabte et unuanceret billede. En slags folkedomstol, hvor Peter Madsen allerede er blevet dømt.

- Pressen kaldes den fjerde statsmagt og må anses for at være en vigtig brik i et demokrati og et retssamfund. Og som jeg har opfattet det, er pressen forkæmper for, at alle får en retfærdig rettergang, siger Betina Hald Engmark.

Sagens detaljer er grusomme – men vigtige

Flere seere har i ugens løb i Presselogens Facebook-gruppe givet udtryk for et ønske om, at pressen holder igen med sagens grusomme detaljer. Men ifølge Berlingskes chefredaktør Tom Jensen er det netop detaljerne, der er afgørende for en fair retssag.

- Svaret til forsvareren er jo, at vi sikrer en ordentlig retssag ved at dække den. Det er sagens virkelig ubehagelige detaljer, der til syvende og sidst kan få Peter Madsen dømt eller frifundet. Ved at dække sagen, uden at dømme nogen på forhånd, er vi faktisk med til at sikre en fair rettergang.

Jørgen Ramskov, der er administrerende direktør og chefredaktør på Radio 24syv, mener, at medierne indtil nu har dækket sagen ganske godt. Men han understreger, at det er vigtigt også at anskue sagen fra forsvarets perspektiv.

- Jeg tror, alle medier har fortalt, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at fastslå Kim Walls dødsårsag. Så jeg synes egentlig, vi har gjort det fint. Vi kommer da også til at fremlægge svaghederne i politiets bevisførelse og analysere, om det er stærke beviser. Så jeg tror, forsvareren kan være meget tryg, siger han.

Hvorvidt den massive interesse og mediedækning kan komme til at påvirke selve retssagen, er Politikens chefredaktør Christian Jensen i tvivl om.

- Der er jeg nu ret sikker på, vi har domstole, som ikke vil være påvirket af, hvordan og hvor meget sagen bliver eksponeret. Jeg kan håbe på, at når retsmøderne er overstået, har vi formået at balancere hensynet til de vigtige oplysninger om forbrydelsen og de unødvendige detaljer, der kan være krænkende for Kim Wall og hendes pårørende, siger han.

Retssagen mod Peter Madsen begynder torsdag i byretten i København. Der er afsat tolv retsdage, og der forventes at falde dom den 25. april.