Samfund

Italiens unge forlader landet for uddannelse: - Jeg ved ikke, hvem jeg skal sætte min lid til

En halv million italienere er flyttet til udlandet på fem år. Mange af dem er unge.

Gaia Mirulla og Gian Marco Zanotti skutter sig i den kolde danske vinter. Men hellere det end at blive frosset ud på det italienske arbejdsmarked.

De to studerende tilhører den voksende skare af unge italienere, der forlader hjemlandet for at uddanne sig og finde job i udlandet.

Søndag går italienerne til stemmeurnerne, når der afholdes parlamentsvalg. Og et af landets helt store udfordringer er den høje ungdomsarbejdsløshed, der ligger på næsten 33 procent for de 15-24-årige, og derfor vælger mange af de unge at forlade Italien til fordel for uddannelse og job i et andet land.

På 10 år er antallet af italienere i Danmark fordoblet, og en tredjedel af dem er i 20’erne.

- Jeg er kommet hertil for at få en god uddannelse og styrke mine chancer for et job bagefter, fortæller Gian Marco Zanotti, der studerer marketing på Copenhagen Business School.

Kommer fra Bologna

Han kommer fra den centralitalienske by Bologna, og egentlig var han helst blevet hjemme. Men det ville være en skidt investering, siger han.

- Uddannelsessystemet i Italien er gammeldags og meget akademisk. Her i Danmark er der bedre forberedelse til arbejdsmarkedet, og man kan arbejde, mens man læser. Det kan jeg godt lide, fortæller han.

Gaia Mirulla, der læser international business og politik ved Copenhagen Business School, er flyttet til Danmark fra en lille by nær den syditalienske storby Bari. Hun havde ikke udsigt til job derhjemme, så hun besluttede sig for at prøve lykken i København.

Ungdomsarbejdsløshed på 33 procent

På fem år er en halv million italienere udvandret, og det reelle tal kan være større, da ikke alle fortæller de italienske myndigheder, at de er flyttet. Sidste år var halvdelen af dem, der forlod Italien, mellem 18 og 34 år. Derfor taler man i Italien om brain drain, fordi det ofte er de veluddannede unge, der smutter.

- Det er svært at se, hvem der kan skabe bedre forhold. Jeg tror ikke rigtig på nogen af kandidaterne, men jeg stemt på Partito Democratico

Gaia Mirulla

Problemet med det italienske arbejdsmarked er, at man skal have forbindelser og helst være ”nogens søn eller datter” for at få et arbejde, fortæller de to unge. Det er ikke kompetencer, men forbindelser der tæller.

Ungdomsarbejdsløsheden taler sit eget sprog. Og selv om flere kommer i job, er det ofte i job med kort ansættelse og uden pension eller a-kasse.

Parlamentsvalget søndag giver ikke udsigt til de store forandringer, hvis man spørger Gaia Mirulla og Gian Marco Zanotti.

- Det er svært at se, hvem der kan skabe bedre forhold. Jeg tror ikke rigtig på nogen af kandidaterne, men jeg stemt på Partito Democratico, siger Gaia Mirulla.

Gian Marco Zanotti har undladt at stemme, indrømmer han lidt betuttet.

- Det er første gang, jeg ikke stemmer. Men jeg ved simpelthen ikke, hvem jeg skal sætte min lid til, siger han.