Samfund

Storkonflikt kan betyde aflyste bryllupper og konfirmationer

Lønmodtagerne er nu klar til konflikt på hele det offentlige område med start om en måned. Arbejdsgiverne svarer muligvis igen med lockout-varsel.

Bryllupper, konfirmationer og gudstjenester kan komme i fare, hvis den konflikt, som lønmodtagerne varslede fredag, kommer.

Blandt de 15.000 statsansatte, der er udtaget til konflikt og vil nedlægge arbejdet, hvis ikke der kommer en løsning i overenskomstforhandlingerne, er nemlig 44 præster i Helsingør Stift.

Det skriver Folkekirken.dk.

Kan få konsekvenser

Og det kan få konsekvenser for de borgere, der er tilknyttet Helsingør Stift, hvis det ender i konflikt. Det forklarer Klaus Meisner, der er overenskomstansat sognepræst i Slangerup og tillidsrepræsentant for præsterne i Frederikssund provsti til Folkekirken.dk.

- Hvis det kommer til konflikt, og de overenskomstansatte præster i Helsingør stift skal strejke, kan det for mig at se få alvorlige konsekvenser i forhold til konfirmationer, bryllupper og gudstjenester, siger Klaus Meisner.

Han forklarer, at præster ikke har erfaring med strejke eller lockout.

- Indtil for 30 år siden var alle præster faktisk tjenestemandsansatte. Så det er på mange måder en ny virkelighed, vi træder ind i, siger han til Folkekirken.dk.

Lockout er en mulighed

De offentlige arbejdsgivere er langt inde i overvejelserne om at svare igen med et varsel om lockout. Det vil i givet fald komme i løbet af få døgn. I så fald kan konflikten blive udvidet, så en betragtelig del af det 800.000 mand store offentlige arbejdsmarked vil blive berørt.

- Vi sendte en torsdag en appel til de faglige organisationer om, at vi skulle prøve at holde igen med konfliktvarsler og give Forligsinstitutionen en chance for at se, om vi kunne løse problemerne i Forligsinstitutionen uden at afsende konfliktvarsler til hinanden, siger Michael Ziegler, der er chefforhandler for de kommunale arbejdsgivere.

- Men når nu vi kan konstatere, at der er konfliktvarsel på vej, så har vi også et ansvar for at sikre, at konflikten bliver så kortvarig som muligt, siger han. 

Dennis Kristensen, der er formand for FOA, håber ikke at KL gør alvor af truslerne om lockout.

- Vi prøver at tage hensyn til danskerne og kun tage 10-15 procent ud. Hvis så kommunerne svarer igen med 100 procent. Der er jo ikke nogen sammenhæng mellem de våben, som vi stiller op med, og så det atomvåben, som Michael Ziegler stiller op med, siger Dennis Kristensen.

Næsten alle kommuner vil blive ramt af den varslede konflikt. Få et overblik her.