Arbejdsløsheden på sit laveste længe – særligt 'udkanten' klarer sig godt
Man kan roligt stoppe al snak om 'Udkantsdanmark'. Her går det ganske fint, lyder det fra Vestjylland.
Antallet af arbejdsløse slår nye rekorder i Danmark. Der har nemlig ikke været så få af slagsen siden før finanskrisen i midten af 00'erne. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Og det er – måske lidt overraskende for nogle - modsat tidligere særligt de vestjyske kommuner, der trækker ledighedsprocenten ned.
Kommunerne er ellers ofte er blevet kædet sammen med udtryk som 'Udkantsdanmark' og ’Den rådne banan’. Men måske står det slet ikke så slemt til endda.
I den vestjyske kommune Ringkjøbing-Skjern har man i hvert fald et af landets laveste ledighedsprocenter på bare 2,4, hvilket svarer til knap det halve af landsgennemsnittet på 4,1 procent. Og det skyldes, ifølge kommunen selv, et blomstrende erhvervsliv.
Har fordoblet antal medarbejdere
Hos maskindelsproducenten Millpart i Skjern mærker man i hvert fald tydeligt, at Vestjylland er kommet med i opsvinget.
På gulvet i virksomhedens produktionshal står en robot, hvis kæmpestore fangearm er i færd med at sætte nogle maskindele sammen. Robotten er ny og skal sikre, at virksomheden kan følge med efterspørgslen på deres produkter til vindmøller.
Den er det tungeste bevis på, at virksomheden i Skjern har det let.
- Vi har altid gerne ville investere og vækste, og det synes jeg, er lykkes for os, siger Niels Jørgen Nielsen, der er administrerende direktør i virksomheden.
Millpart har på fem år fordoblet antallet af medarbejdere til 40.
- Alt i alt er vi rigtig godt tilfreds, siger han.
Giver flere skattekroner i kassen
Også Ringkjøbing-Skjern Kommunes borgmester, Hans Østergaard (V), glæder sig over den lave ledighedsprocent.
Den lave arbejdsløshed giver nemlig flere skattekroner i kassen, og det betyder, at han kan investere i ting, som kommer borgerne til gode.
- Noget af det, vi har kunnet gøre mest af, er at løfte serviceniveauet på nogle områder, hvor vores budgetter har været trængte. For eksempel inden for børn og familie og social- og sundhedsområdet, siger Hans Østergaard.
Selv den nye, ombelagte gågade i hjertet af Ringkjøbing by vidner, ifølge borgmesteren, om et opsving i det vestjyske.
- Det er et tegn på, at der er rigtig godt gang i vores virksomheder. Kommunen er så absolut en del af "Produktionsdanmark". Ordrebøgerne er fulde, siger Hans Østergaard.
Frygter for manglende arbejdskraft
Men det kan også komme til at gå for godt, og derfor er frygten for at kunne tiltrække nok arbejdskraft begyndt at melde sig.
Hos hydraulik-virksomheden Hydra-Grene i Skjern er de derfor begyndt at tage rundt til erhvervsskoler for at gøre sig attraktive overfor de unge, der endnu er under uddannelse.
- Før havde vi jo en annonce i ugebladet. Det går ikke længere, så du er nødt til at være der, hvor de unge mennesker er, siger vicedirektør Henrik Sillesen.
Rekrutteringsbureauer tyr de til, når de skal have højtuddannet arbejdskraft. Og indsatsen ser ud til at virke for den vestjyske virksomhed.
- Vi har ikke oplevet, at vi ikke har fået vores pladser besat, så det må være okay, siger Henrik Sillesen.
Ny plan skal tiltrække arbejdskraft
Ifølge Ringkjøbing-Skjern-borgmesteren, Hans Østergaard (V), er det dog ikke alle virksomheder, der klarer udfordringen ligeså let.
- Der er virksomheder, som fortæller, at de må takke nej til ordrer, fordi de ikke kan få arbejde udført, siger Hans Østergaard.
Og den bekymring anerkender ministeren på området. Til foråret fremlægger han derfor en række tiltag mod, at virksomhederne løber tør for hænder.
- Et af elementerne bliver en plan for lettere at tiltrække international arbejdskraft til Danmark - både inden for og uden for EU, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Stop snakken om 'Den rådne banan'
I Skjern er man tilfreds med tiltaget. Men Niels Jørgen Nielsen fra maskindelsproducenten Millpart så hellere en plan for, hvordan man får sat en stopper for at snakke om 'Udkantsdanmark' og ’Den rådne banan’.
- Det er jo til at skrige over, siger Niels Jørgen Nielsen.
Han mener i dén grad, at der er noget at smile af i den vestjyske kommune. For selvom arbejdet med maskindele er tungt, har det aldrig føltes lettere.
- Vi synes jo, vi har masser at byde på. Vi har gode jobs, gode fødevarer, masser af frisk luft. Det er vi nogle, der synes, er det gode liv, lyder det.