Samfund

Antallet af 100-årige er fordoblet - og de har det bedre end nogensinde

Selvom Else Bjerge Kristensen er blevet 100 år, kører hun stadig bil og går til gymnastik. Forskere spår, at der kommer flere som hende.

Tonerne fra Bent Fabricius Bjerres melodi ’Matador’ har lagt sig, og Else Bjerge Kristensen rejser sig foran de gæster, der er kommet til hendes fødselsdagsreception. Med et fast greb i stoleryggen begynder hun sin tale.

Overskriften er et ord, hun har en stor forkærlighed for. Erindringer. Og dem har hun efterhånden mange af.

De omkring 100 gæster er nemlig denne dag, den 2. februar, mødt op i forsamlingshuset i Korinth, lidt uden for Faaborg på Sydfyn, i anledningen af Else Bjerge Kristensens 100 års fødselsdag.

Det er et skarpt hjørne, hun runder. Men faktisk er hun langt fra alene om denne bedrift i dagens Danmark.

Antal 100-årige er fordoblet

Vi bliver ældre og ældre. Og faktisk bliver der flere og flere 100-årige. På 20 år er antallet af 100-årige mere end fordoblet.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Antallet er steget fra 459 i 1998 til 1093 i 2018, og det er der ifølge aldringsforsker Kaare Christensen fra Syddansk Universitet flere årsager til.

Én af dem er, at medicinsk behandling i dag bestemmes ud fra ens fysiske tilstand og ikke ud fra årstallet på dåbsattesten. Men dem, der bliver ældst, fungerer også bedre, end de gjorde før:

- De ældre, vi ser i dag, der når en høj alder, er i bedre og bedre stand. Især deres hoveder fungerer bedre, end de gjorde tidligere, siger han.

Aldringsforskere har undersøgt hele årgange af 100-årige igennem mere end 20 år ved at tage hjem til dem og se, hvordan de har det. Og der har man oplevet en positiv udvikling, fortæller forskeren.

Gymnastikken gør det for Else

Den nu 100-årige Else Bjerge Kristensen fortæller, at hun har haft – og stadig har - et godt liv. Hun har dog svært ved at komme med en opskrift på det.

- Det er kommet til mig, og så har jeg modtaget det, siger hun med et grin.

Jeg er glad for, at jeg kan sige, at jeg er glad for at være blevet 100 år

Else Bjerge Kristensen, 100 år

Tænker hun lidt længere over det, kan hun dog alligevel opremse nogle vigtige ingredienser:

- Man skal være glad, have gode venner, være opmærksom på andre mennesker og have fornyelse, lyder det.

Motion er en anden vigtig komponent, hvis man spørger Else Bjerge Krisenten. Det er sjældent, at hun sidder på sofaen og ser fjernsyn. Hun går til møder og er generelt meget ude, fortæller hun.

Dertil har gymnastikken betydet meget. Da hun var omkring 20 år gammel blev hun optaget på Snoghøj Gymnastikhøjskole, og i tiden efter brugte hun lærdommen til at undervise pigerne i hjembyen. Det lagde vejen for et liv som grundtvigianer på forskellige højskoler.

Det har hun ikke sluppet. Flere gange om ugen – gerne to steder, hvis det kan lade sig gøre – tager hun bilen ind til Faaborg og dyrker gymnastik, som hun har gjort det i mere end 80 år.

- Det betyder meget. Jeg får mig brugt både i hovedet og over det hele, siger hun.

En sund sjæl i et sundt legeme

Ifølge Kaare Christensen er en af de allervigtigste ting for et langt og godt liv da også at bruge fysikken:

- Det behøver ikke at være noget ekstremt. Man har i mange år vidst, at det var godt for hjertet at motionere eller bevæge sig og være aktiv.

Og hvad der er godt for hjertet, er også godt for hjernen.

- Faktisk noget af det bedste, man kan gøre for at mindske risikoen for demens, er at holde sig i gang. Og en af grundene til det er, at selvom hjernen kun vejer to procent af vores kropsvægt, så bruger den 20 procent af energien. Så det er et organ, hvor der er en vældig gennemstrømning og aktivitet. Derfor er det godt, at forsyningstropperne holdes ved lige, siger han.

En af de mest opmuntrende ting, vi har set i de efterhånden mere end 20 år, vi har studeret 100-årige, er, at langt hovedparten af de 100-årige siger, at de har lyst til at leve en dag mere

Kaare Christensen, aldringsforsker

- Det sunde legeme hjælper til den sunde sjæl.

Der findes ikke en opskrift

Når man spørger Else Bjerge Kristensens 70 til 100-årige gymnastikvenner- og veninder om ingredienserne til et godt liv, er svarerne meget forskellige.

Der nævnes frisk luft, gode læger, en god familie og gode venner, at have noget at lave og at være positiv.

Og der er da heller ikke én mirakelkur til et godt, langt liv. Så ville den nok være udbredt og solgt, siger Kaare Christensen.

- Det mest bemærkelsesværdige, når vi studerer ældre og meget gamle, er egentlig, hvor forskellige de er.

Der er dog en enkelt fællesnævner for størstedelen af de 100-årige:

- En af de mest opmuntrende ting vi har set i de efterhånden mere end 20 år, vi har studeret 100-årige, er, at langt hovedparten af de 100-årige siger, at de har lyst til at leve en dag mere.

Sådan har Else Bjerge Kristensen det også:

- Jeg har også været heldig på så mange områder. Jo, jeg synes stadig, det er godt. Og jeg er glad for, at jeg kan sige, at jeg er glad for at være blevet 100 år. Det generer mig ikke.