Samfund

Tilbudt lønstigning på 6,7 procent: - Det sender jeg ikke til mine medlemmer

Bliver de ansatte i stat, kommuner og regioner ikke enige med deres arbejdsgivere, bliver der strejke for 14.000 FOA-medlemmer fra den 4. april.

På den ene side står de statsansatte med kravet om en lønstigning på 8,2 procentpoint over tre år.

På den anden side står deres arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, som ikke vil give en lønstigning, der overstiger 6,7 procent.

Overenskomstforhandlingerne handler i høj grad om lønniveauet, viser fortrolige dokumenter, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Efter at forhandlinger om arbejdsvilkårerne for både statsligt, kommunalt og regionalt ansatte er brudt sammen, skal parterne nu forhandle med den uafhængige mægler, Forligsmanden, i forsøget på at nå til enighed og undgå en storkonflikt i Danmark. De mødes første gang i dag, torsdag.

Dybt uenige om forholdene

De 1,5 procentpoint på lønkontoen, som blandt andet skiller vandene, dækker over 1,3 milliarder kroner i udgift for arbejdsgiverne over de næste tre år og inkluderer blandt andet faste tillæg, lokale lønninger og pensionsbidrag.

Flemming Vinther, som er chefforhandler for de statsansatte, bekræfter tallene over for Politiken. Han kalder Moderniseringsstyrelsens udspil for urealistisk. 

- 6,7 procent sender jeg ikke til mine medlemmer. Det kan jeg ikke være bekendt, siger han til avisen. 

Innovationsminister Sophie Løhde (V) forklarer modsat, at Moderniseringsstyrelsens udspil baserer sig på lønstigningerne på det private arbejdsmarked, der ifølge beregningerne ligger på 6,9 procent. De privatansatte har altid været lønførende, og derfor lægger styrelsen kun op til en lønstigning på 6,7 procent til statens ansatte. 

Forhandlinger om overenskomst for 180.000 brudt sammen Video: Søren Pors Grundahl

Forbereder storkonflikt

Hvis ikke parterne bliver enige om en aftale, bebuder FOA strejke fra den 4. april, skriver fagforbundet på Twitter.

Onsdag godkendte forbundets hovedbestyrelse listen over arbejdspladser, som bliver ramt. Den liste bliver dog først offentliggjort fredag. 

- Det er ikke fordi, at vi er helt vilde med at skulle varsle strejke, men med overenskomstforhandlinger, der er brudt sammen både for de statsligt ansatte og de ansatte i kommuner og regioner, er næste skridt, at parterne må lægge arm med hinanden, skriver FOAs formand, Dennis Kristensen, i et længere opslag på Facebook.

Strejken vil tælle omkring 14.000 ansatte i kommunerne medlemmer og lidt over 2000 i regionerne - og det bliver i hele landet.

Hvis også de statsligt ansatte går ind i konflikten er det en situation, Danmark ikke aldrig har været i før. 

Det er også sandsynligt, at arbejdsgiverne svarer igen med en lockout, vurderer TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

- Min forventning er, at arbejdsgiverne melder massiv lockout overfor lønmodtagerne umiddelbart efter at lønmodtagerne har sendt deres konfliktvarsler den 7. marts, siger han.

Det vil de gøre for at tømme lønmodtagernes strejkekasser og forkorte konflikten. 

Hvordan konflikten vil ende, er dog først til at sige, når der bliver meldt noget ud fra forhandlingerne med Forligsmanden. 

Udover lønnen skal parterne også være uenige om forholdene for de ansattes betalte spisepause og en arbejdstidsaftale til lærerne. De statsansatte kræver enighed om alle tre punkter.