Overenskomst 2018

FOA-formand: Strejke vil være synlig og ramme hele landet

Hvis fagbevægelsen afgiver strejkevarsler, må de forvente at blive mødt af en landsdækkende lockout, lyder det fra KL.

Det bliver svært at få passet børn, og ældre kan komme til at mangle pleje, hvis forhandlingerne om en ny overenskomst for de offentligt ansatte ender i storkonflikt.

Sådan lyder det fra fagforbundet FOA, som er en af de organisationer, der gør klar til at sende sine medlemmer i konflikt.

- Tanken er, at vi trykker på selve knappen den 6. marts. Det betyder, at dér får arbejdsgiverne konfliktvarslet i hånden, og så kan det træde i kraft lige efter påske, den 4. april, siger FOA-formand Dennis Kristensen.

Fagforbundets hovedbestyrelse har på et møde onsdag udpeget de arbejdspladser, kommuner og regioner, som vil blive ramt af strejke.

I første omgang vil i alt 13.700 af FOA’s medlemmer på det kommunale område og 2200 i regionerne blive sendt i strejke. Det vil særligt være i dagplejer, dagsinstitutioner og skolefritidsordninger, samt på plejecentre, i hjemmeplejen og på sygehusene.

- Vi kommer til at ramme stort set alle kommuner i Danmark. Det her skal være en landsdækkende konflikt. Vi vil gerne have, at det er synligt, at det er et problem i hele landet, siger Dennis Kristensen.

Mere end 60.000 kan strejke

I dag er det sidste dag for det offentlige og lønmodtagerne til at forhandle en overenskomst på plads.

Men forhandlingerne med de statsansatte, kommunalt ansatte og senest de ansatte i regionerne er brudt sammen på stribe. Forventningen er derfor, at vi fra onsdag og de kommende dage vil se konfliktvarsler fra parterne.

Det er nu op til forligsinstitutionen at forsøge at mægle mellem de to parter, hvis det ikke skal ende i storkonflikt fra starten af april.

Situationen ændrer sig løbende, men med den seneste melding fra FOA ser det lige nu ud til, at 61.240 offentligt ansatte vil blive sendt i strejke, hvis konflikten kommer.

Vigtigste opgaver udføres stadig

Tidligere har også skolelærerne og sygeplejerskerne meldt ud, at de er klar til at bruge strejkeredskabet for at presse deres krav igennem.

- Vi vil helt klart gerne undgå konflikten, men det er den eneste mulighed, vi har for at gå ind og få arbejdsgiverne til at høre på, at der er noget, som skal ændres, sagde Cecilie Lindegaard, sygeplejerske på Odense Universitetshospital, tirsdag til TV 2.

På sygehusene vil livsnødvendige behandlinger ikke blive berørt. Tilsvarende vil man på ældreområdet lave nødberedskabsaftaler med arbejdsgiverne om, hvilke typer arbejde, der under alle omstændigheder skal udføres.

- Det betyder, at vi stiller medarbejdere til rådighed til at udføre det, der kunne risikere at gå ud over helbred, førlighed eller give varige mén, siger Dennis Kristensen.

KL klar til at svare igen

Hos arbejdsgiverne har de også gjort sig tanker om, hvad der skal ske, hvis lønmodtagerne gør alvor af truslen om konflikt.

Det fortæller Michael Ziegler (K), der foruden at være borgmester i Høje-Taastrup Kommune også er chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL).

- Vi kommer ikke til at varsle konflikt, men hvis der bliver varslet konflikt mod os, så svarer vi igen, siger han til Ritzau og uddyber:

- Vi har en lockoutpolitik, der går på, hvordan vi stiller os, når vi bliver mødt med punktvise strejker, eksempelvis i udvalgte kommuner. Den siger, at hvis vi bliver angrebet, så svarer vi igen landsdækkende, siger Ziegler.

Han understreger dog, at KL's bestyrelse først vil tage endeligt stilling i det konkrete tilfælde.