Tidligere hjemløs sender en bøn til alle, der møder en hjemløs i kulden

De hjemløse har ekstra meget brug for næstekærlighed lige nu, hvor vinteren er hård, lyder det fra Daniel Høyby, der selv har levet på gaden.

Den bidende vinterkulde har for alvor ramt Danmark, og det har konsekvenser for landets hjemløse.

Dobbelt så mange hjemløse, som der er plads til, tropper op hver aften på Københavns herberger, og de overfyldte herberger melder, at de må sende nogle ud i kulden for at få plads.

Kulden er bare ekstra hård for de mennesker, der bor på gaden.

Sådan lyder det fra Daniel Høybye, der arbejder som frivillig med hjemløse. Han ved det, for han har selv prøvet at bo på gaden, mens det var rigtig, rigtig koldt, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

Det er cirka syv år siden, han selv levede som hjemløs, men Daniel Høybye husker stadig, hvor hårdt det var, når kulden kom.

- Det er en hård tid. Den er rigtig hård. Du står tidligt op, når du bor på gaden, især når det er koldt som nu, og dit energiniveau er for det meste lavt. For når du fryser, bruger du mere energi, siger han.

- Det kan gøre, at man bliver ekstra deprimeret, fordi man mangler overskud. Der kan være mange følgesygdomme på den bekostning. Det kan virkelig give ar på sjælen, fortsætter Daniel Høybye.

Derfor opfordrer han danskerne til at udvise ekstra meget næstekærlighed lige nu.

Kig ikke væk

En varm kop kaffe, et smil eller en kort snak kan gøre underværker, lyder det fra Daniel Høybye.

Stigning i antallet hjemløse i Danmark

  • Der er 6635 hjemløse i Danmark i 2017 (en stigning på otte procent i forhold til 2015)
  • Antallet af unge hjemløse mellem 25 og 29 år er steget med 27 procent fra 2015 til 2017.
  • Antallet af udenlandske hjemløse uden dansk CPR-nummer er steget fra 125 til 438.

Kilde: ​VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

- Tjek om tøjet er vådt. Tag en kort samtale med dem og spørg eventuelt, hvor de skal være de næste par dage, mens det er så frygteligt koldt. Gør noget. Det kan være det, at du giver et par tørre strømper eller nyt fodtøj, der kan hjælpe, lyder hans opfordring.

Det værste, man kan gøre, er at kigge væk eller se skævt til de hjemløse. For det kan tage modet og kræfterne fra de mennesker, som i forvejen befinder sig et meget svært sted.

 - Man føler sig som en tredjerangsborger, hvis man bliver kigget dårligt på, og det er ikke rart, siger Daniel Høybye.

Efter syv år som hjemløs har han selv valgt at hjælpe, hvor han kan.

Har hjemløse boende i sin egen lejlighed

Daniel Høybye er i dag en del af bestyrelsen i Sand, der er de hjemløses landsorganisation, og til hverdag arbejder han frivilligt på en morgencafé for hjemløse.

Hver morgen klokken fem går Daniel Høybye en tur rundt i byen for at hilse på de hjemløse i sit netværk for at se, om de har det godt.

Og i hans lejlighed har han lige nu hver nat overnattende gæster, der ikke har noget sted at være.

De får bare en nøgle.

- Jeg ved, hvor hårdt det kan være. Det er meget hårdt. Jeg har prøvet at blive smidt væk fra varmeriste. Der kommer vagter og smider en væk. Der bliver taget en værdighed fra en, når man bliver smidt væk. Det kan være så håbløst, når det både er koldt, og man mangler et varmt sted. Man ender med at sidde i metro og tog, og man får mange bøder, men man skal have varmen, og det er den sidste løsning, siger han.

Som Daniel Høybye ser tingene, mangler der plads på landets varmestuer og frivillige, der vil hjælpe fast.

- Der er så stort et pres på de her sovesteder, at det ender med at være private netværk, der hjælper til. Det er folk som mig, der tidligere har været hjemløs, der inviterer folk ind. Det er gadenetværk, der til sidst må hjælpe, og det er for ustabilt, siger han.