Overenskomst 2018

Storkonflikt rykker nærmere efter tredje sammenbrud på stribe

Forhandlingerne mellem Danske Regioner og de relevante fagforeninger er brudt sammen.

Tirsdag eftermiddag er forhandlingerne om en ny overenskomst for de ansatte i landets fem regioner brudt sammen.

Det oplyser Socialpædagogerne i en pressemeddelelse. Baggrunden for sammenbruddet er, ifølge fagforeningen, uenighed om lønudviklingen.

– Arbejdsgiverne nægter at sikre reallønsfremgang for de offentligt ansatte, og jeg må gentage, at jeg synes, det både er helt unødvendigt og helt urimeligt, udtaler Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

Næsten tilsvarende lyder det fra Grethe Christensen, der er chefforhandler for de regionalt ansatte.

- Som det ser ud her og nu, så ligner det et sammenbrud. Rammen her svarer ikke til det, som vi har forventninger til i forhold til reallønsudviklingen for vores medlemmer, siger hun og fortsætter:

- Vi skal lige skal ind og snakke med de andre om det rent praktiske omkring det her, og så skal vi formentlig til at gøre vores konfliktvarsler klar.

Regionerne: Meget alvorlig situation

Hos modparten, Danske Regioner, er topforhandler Anders Kühnau ærgerlig over sammenbruddet. Han fastslår, at de ansatte skal have en fair og ordentlig løn, men at de faglige organisationers lønkrav er så meget højere end regionernes udgangspunkt, at det ifølge ham "slet ikke spiller sammen med resten af det danske arbejdsmarked."

Topforhandleren kalder det en meget alvorlig situation, hvis lønmodtagerne gør alvor af truslen om en konflikt. Han henviser til, at 9 ud af 10 regionsansatte arbejder på landets hospitaler

- Det er et stort ansvar for patienters helbred, der følger med at udtage grupper af hospitalsmedarbejdere fra arbejdet. Vi vil meget gerne undgå, at vi kommer dertil. Derfor vil regionerne naturligvis også fortsætte forhandlinger med de faglige organisationer, når vi formentlig skal drøfte mulighederne med Forligsmanden i den kommende tid, udtaler Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Tredje sammenbrud på stribe

Sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne er det tredje af sin slags på få dage.

Fredag brød forhandlingerne sammen for de statsligt ansatte. Det samme var tilfældet mandag, da det ikke lykkedes Kommunernes Landsforening og de kommunale lønmodtagerne at blive enige.

- Dermed er alle forhandlinger for samtlige 800.000 offentligt ansatte faldet på gulvet, og næste skridt er Forligsinstitutionen, skriver FOA's formand, Dennis Kristensen, i et opslag på Facebook efter tirsdagens sammenbrud.

Men som situationen er nu, rykker en storkonflikt nærmere, og flere fagforeninger har allerede forberedt sine medlemmer på strejke. Sygeplejerskerne har eksempelvis sagt, at de sender 5000 sygeplejersker i konflikt, hvis konflikten kommer. 

Fra onsdag kan lønmodtagerne afsende første strejkevarsel med virkning fra den 4. april.