Samfund

Mistede synet som 25-årig – ny teknologi hjælper ham med at se

Med gåpåmod og de rigtige hjælpemidler har 35-årige Elia Knipp skabt en normal hverdag, selvom han mistede synet for 10 år siden.

For 10 år siden fik 35-årige Elia Knipp en angstprovokerende besked. Han havde sukkersyge, og det viste sig nu at gå ud over synet.

Øjenlægen fortalte ham, at han enten ville blive helt blind eller meget svagtseende. De dårlige nyheder føltes som en mavepuster, og Elia Knipp havde i perioder meget svært ved at bevare positiviteten.

Men kampgejsten sejrede til sidst.

Selvom han i dag er blind på venstre øje, har cirka fem procent syn på højre og kun kan se kontraster, har han taget en kandidat i marketing.

Og så er han blevet ansat som marketingsansvarlig i den vestjyske virksomhed Hvide Sande Shipyard, Steel and Service.

Tekster læses højt i øresnegl

Heldigvis for Elia Knipp findes der nemlig mange forskellige hjælpemidler for folk med et handicap som hans. Et af dem, som han bærer stort set hele tiden, er Orcam My Eye – et slags robotøje.

På siden af sine briller kan han montere et lille kamera. Kameraet er forbundet til en lille øresnegl, han sætter i øret, og en lille computer han sætter fast i bæltet. Sammen giver det ham synet tilbage.

Det betyder, at når Elia for eksempel modtager et brev, er han ikke længere tvunget til at finde en, der kan læse det op for ham. I stedet løfter han sin pegefinger op foran kameraet og peger på teksten. Orcam My Eye tager derefter et billede, og teksten læses højt i øresneglen.

Svagtseende Elia Knipp får hjælp af sit robotøje til at læse tekst op fra computeren på sit arbejde. Video: Thomas Lee Christensen

- Den er uundværlig i de situationer, hvor synet skal bruges. Især når der kommer informationer i papirform – noget der er printet ud eller et brev, fortæller Elia Knipp.

- Den her brille er rigtig, rigtig vigtig for de arbejdsopgaver, jeg har, fordi den simpelthen kompenserer for det syn, jeg ikke har.

Hjælper med at finde de rigtige bleer

Det er ikke kun tekst, Elia Knipp kan se med Orcam My Eye. Robotøjet kan også genkende produkter.

Elia Knipps hjælpemiddel kan genkende forskellige genstande og produkter. Video: Thomas Lee Christensen

Kameraet i brillen er produceret med omkring tusind produkter i hukommelsen, og Elia kan selv tilføje dem, han mangler.

- Min kæreste og jeg har en søn på halvandet år, der stadig bruger bleer. Så jeg kunne gå ind i supermarkedet og ved hjælp af min kæreste finde den rigtige pakke bleer og kode dem ind. Næste gang jeg tager alene i supermarkedet, vil den så kunne genkende den rigtige pakke bleer, siger Elia Knipp.

Sidst, men ikke mindst, kan kameraet også hjælpe Elia Knipp med at se personer. På samme måde som produkterne kan forskellige ansigter manuelt lagres i brillens hukommelse.

Elia Knipp er næsten blind, men det lille kamera på siden af hans briller kan genkende, om det er kæresten, han taler med. Video: Thomas Lee Christensen

Kræver gåpåmod

Elia Knipps bedrifter kommer dog ikke med hjælpemidler alene. Det kræver også gåpåmod, mener han:

- Det er vel en lyst til at kunne gøre ting, og at jeg gerne vil udfordre mig selv og prøve på at tage den begrænsning, jeg i virkeligheden har, på en positiv måde og se, om jeg ikke kan vende det til, at jeg godt kan alligevel.

Da han læste sin kandidat, havde han ikke Orcam My Eye, men det begrænsede ham ikke. Faktisk klarede han uddannelsen så godt, at han afsluttede sit speciale med et 12-tal og havde et gennemsnit på 11,3.

Og produktet af hans anstrengelser, hans nuværende arbejde som marketingsansvarlig på Hvide Sande Shipyard, Steel and Service, opsøgte han selv.

Man straffer egentlig kun sig selv ved at give helt op

Elia Knipp

Klarer det bedre en forventet

Han fik arbejdet på grund af virksomhedens CSR-politik, der siger, at 10 procent af virksomhedens medarbejdere skal komme fra det rummelige arbejdsmarked – altså borgere med begrænsninger i arbejdsevnen. Men han fik det også på grund af sin uddannelse og sin person.

- Det var en del af hans gåpåmod, som vi blev lidt fascineret af, og den måde han klarer sig på. Både privat med sin familie, som han har fortalt om og også det, at han har kunnet gennemføre den her uddannelse. Det, synes vi, er godt gået, og det fortjener også en chance i erhvervslivet, siger Carl Erik Kristensen, der er direktør for Hvide Sande Shipyard, Steel and Service.

Og den viljestærke marketingsansvarlige har ifølge direktøren overrasket positivt:

- Han kan løse flere opgaver, end jeg havde forventet, dengang vi ansatte ham.

- Hav tålmodighed i rygsækken

Elia Knipp ved godt, at det nok ikke er alle, der har ressourcerne til at klare det som ham. Men han vil råde andre i samme situation til give sig selv noget ro og acceptere tingenes tilstand, som han selv lærte at gøre.

- Man straffer egentlig kun sig selv ved at give helt op. Så det er helt klart en opfordring fra min side; få nu det bedste ud af det, fordi livet behøver altså ikke være skidt, bare fordi man mister synet, siger han.

- Og så skal man lade det komme an på en prøve og have lidt tålmodighed med i rygsækken.