Overenskomst 2018

Storkonflikt rykker nærmere - i dag truer tredje sammenbrud på stribe

De ansatte i regionerne forventer ikke en aftale om en overenskomst tirsdag. Tværtimod.

Forhandlingerne om overenskomster i det offentlige er gået i hårdknude.

Fredag brød forhandlingerne sammen for de statsligt ansatte. Det samme var tilfældet mandag, da det ikke lykkedes kommunerne og lønmodtagerne at blive enige.

Tirsdag skal der så igen forhandles, når Danske Regioner og de relevante fagforeninger mødes. Men heller ikke her er der forventninger om et lysere resultat. 

Det fortæller chefforhandleren for de regionalt ansatte, Grete Christensen.

- Med mindre de overrasker os vildt ude i Danske Regioner, så er det sædvanligvis rammen fra det kommunale område, der lægges til grund for det regionale resultatet, siger hun.

Varslinger sidder løst

Onsdag er der deadline for varsling af en eventuel konflikt. Det kan både være en lockout fra arbejdsgiverne eller en strejke fra lønmodtagerne.

Ifølge Grete Christensen sidder varslingerne løst med to dage tilbage.

- Vi er meget tæt på, at der bliver sendt konfliktvarsler. Så vil det afhænge af det arbejde, der skal gøres i forligsinstitutionen, om det ender i konflikt eller ej, siger hun.

- Men som det ser ud lige nu, er det min opfattelse, at det er en alvorlig situation.

Ekspert tror på endnu et sammenbrud

Også arbejdsmarkedsforsker Bent Greve ved Roskilde Universitet ser dystert frem mod forhandlingerne tirsdag.

- Man vil selvfølgelig prøve at finde enkelte delelementer, man kan blive enige om, men jeg tror bestemt, at det også kommer til at bryde sammen, siger han til Ritzau.

Næste skridt i forhandlingerne bliver formentlig, at parterne bliver indkaldt til møde i Forligsinstitutionen, der har til formål at hjælpe arbejdsmarkedets parter med at afslutte overenskomster uden arbejdsretlige konflikter. Her er det op til forligsmanden at vurdere, om der stadig er mulighed for at indgå et forlig, eller om en konflikt er uundgåelig.

Hvis forligsmanden vurderer, at det kan lade sig gøre at lave en skitse til et forlig, kan en konflikt udsættes to gange i op til 14 dage. Derfor er der stadig et stykke vej til en eventuel strejke. 

Og Bent Greve forventer da heller ikke, at det ender så vidt.

- Jeg tror ikke, at det ender i konflikt. Men jeg vil indrømme, at vi er kommet tættere på, end vi har været tidligere. Det ser ikke ud til, at forhandlingerne har rykket sig ret meget de seneste 14 dage, siger han.