Bente Klarlund: Det kan du selv gøre for at standse forkølelsen

Hverken sygesengen eller c-vitamin holder forkølelsen fra døren her om vinteren. Men hvad kan du så gøre for at holde dig rask?

Med temperaturer langt nede i den blå ende af termometret er det ikke underligt, at mange af os render rundt med forkølelse eller rammes af influenza.

Men det er faktisk ikke kulden i sig selv, der gør, at vi er mere snottede og forkølede.

- Man bliver ikke forkølet eller får influenza, uden at der er virus til stede, siger Bente Klarlund, der er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet, til TV 2.

- Men kulden gør nok, at immunforsvaret har sværere ved at bekæmpe de her infektioner, forklarer hun om vores feber og hoste på denne årstid.

Smid c-vitaminer ud, og hold dig varm

Det er meget individuelt, hvor godt vores immunforsvar er. Den slags er medfødt.

Og det kan desværre ikke fikses ved at spise store doser c-vitamin, hvidløg og ingefær, da forskning har forkastet den slags som våben mod vinterens forkølelser.

Men da virus og bakterier kommer ind i kroppen gennem næse, mund og øjne, er det med overlægens ord en god idé at holde hovedet koldt - og ansigtet varmt.

Virus har nemmere ved at komme ind gennem for eksempel næsen, mens det er koldt. For når næsen bliver kold, bliver blodgennemstrømningen i den svagere, og det betyder, at der komme færre immunceller op til slimhinderne, hvor de ellers skal virke for at holde virus ude af kroppen.

Derfor handler det om at holde ansigtet varmt.

Sygesengen gør dig ikke rask

Men er skaden sket, og forkølelsen raser, er der kun at vente. Og tage på arbejde igen, så snart man er frisk nok til at passe sit arbejde.

- Det er ikke engang sådan, at man bliver hurtigere rask, hvis man holder sig i sengen, forklarer Bente Klarlund.

Og man smitter heller ikke sine kolleger, mens man render rundt og pudser næse. Man smitter mest, inden man bliver syg, forklarer overlægen.

- Derfor er det godt at vaske hænder, vaske hænder og vaske hænder. Og spritte af, siger Bente Klarlund.

Hvad med vinterbadning?

Selv om den barske vinterkulde de her dage øger risikoen for at opsnappe en virus eller forkølelse, er der nogle, der bruger kulden til at styrke deres sundhed.

Flere og flere danskere sværger til en vinterdukkert i det kolde vand for at holde sig raske - og glade - gennem vinteren.

Der er ingen forskning, der støtter den antagelse, at vinterbadning holder sygdom fra døren. Så lever vinterbadere generelt sundere i hverdagen?

Fakta er, at vinterbadere har færre sygedage end dem, der ikke hopper i.

- Jeg tror, det har en betydning, at man får et kuldechok, og at immunsystemet får et kuldechok, således at der kommer flere immunceller rundt i kroppen, siger Bente Klarlund.

Mere kulde på vej

Og er man glad for det kuldechok, er der flere gode dage i vente.

Det kolde vintervejr, der lagde sig over landet her i weekenden, er kun begyndelsen på den kuldebølge, der lige nu ruller ind over Danmark.

De kommende dage er der udsigt til koldere vejr og mere sne.

Gennem ugen falder temperaturen, og fra onsdag kommer der et par dage med ned til 10 graders frost ifølge TV 2 Vejret.

Men den iskolde nordøstenvind tirsdag og onsdag gør, at det kan føles som 15 graders frost.

Sibirisk kulde på vej mod Danmark Video: Anders Brandt