Kuldebølge

Overfyldte herberger sender hjemløse ud i kulden

Dobbelt så mange hjemløse, som der er plads til, tropper op hver aften på herberg i København.

Det er en kold affære at bevæge sig udenfor i Danmark i disse dage.

Den russiske luft, der blæser ind over landet, føles som 10 graders frost, og flere steder er der faldet sne. Også i de kommende dage er der mere sne på vej i store dele af Danmark.

Kulden betyder, at der netop nu er hårdt pres på de danske herberger.

På natherberget Grace på Nørrebro ser man sig i øjeblikket nødsaget til at trække lod om sengepladserne blandt de hjemløse. 

- Vi har 40 sovepladser, og hver aften til spisning er der dobbelt så mange, 80-90 mennesker. Så vi må sende mange ud på gaden igen, hvor de forsøger at finde et andet sted at sove om natten. Det er rigtig hårdt for dem, siger Aicha Lind, der er leder af Grace, til TV 2.

Antallet af hjemløse stiger

Samme melding lyder fra flere andre herberger i landet og blandt organisationerne Blå Kors og Kirkens Korshær. 

Siden SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, begyndte optællingen af hjemløse herhjemme, er antallet steget markant. I 2009 var 4998 personer uden tag over hovedet. Ved den seneste optælling - i 2015 - var det tal steget til 6138 personer. 

Vi har virkelig brug for, at flere privatpersoner melder sig

 Aicha Lind, leder af natherberget Grace 

På natherberget Grace har situationen været tilspidset siden 1. december.

Oveni, at der er flere hjemløse, der tropper op i håbet om at få en varm seng for natten, er herberget også presset af, at man mangler frivillige kræfter, som kan tage nattevagter. 

- Vi har virkelig brug for, at flere privatpersoner melder sig, for vi er drevet af frivillige. Det er hårdt at skulle sende 40-50 mennesker ud på gaden hver aften. Det er helt almindelige familiefædre, der er kommet lovligt til landet og søger arbejde, siger Aicha Lind, lederen af Grace. 

- Der er mere kulde på vej, og det er rigtig koldt for de hjemløse lige nu. Vi kan ikke tage alle, og nogle af dem, vi ikke har plads til, tager Kirkens Korshær imod. De udfører et kæmpe arbejde og er med til at løfte ansvaret, fortsætter Aicha Lind. 

Akut brug for frivillige

Allerede omkring jul meldte Kirkens Korshær og SAND, de hjemløses organisation, ud, at herberger i hovedstadsområdet må afvise hjemløse på grund af pladsmangel. 

Fredag måtte ni hjemløse trække lod om otte sovepladser på herberget i Aabenraa, og det er ikke bare en tilfældig hændelse. Det bliver nemlig i stigende grad sværere at finde en plads på landets herberger. Video: Nanna Nagy

Ifølge Asbjørn Christensen, der er bestyrelsesmedlem i SAND Hovedstaden, er herbergerne fortsat fyldte, og samtidig er der, lige som det oplyses fra Grace på Nørrebro, akut brug for frivillige.

- Alle kan bruges. Man mangler en buffergruppe, som kan træde til, når vejret pludselig bliver koldt, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Lidt sat på spidsen, så er det sådan, at der er meget fokus på hjemløse op til jul, men på den anden side er folk ligeglade.

Hvis man vil melde sig som frivillig, kan man henvende sig dels hos Blå Kors eller på hjemmesiden for Grace.