Prins Henrik

Flertal af danskerne: Medierne gav ikke prins Henrik en fair behandling

Det er primært Ekstra Bladets skyld, at et flertal af danskerne føler, medierne ikke har været fair over for prins Henrik, mener to chefredaktører.

Da prins Henrik den 13. februar gik bort, blev hans person og det danske kongehus efterfølgende hele Danmarks omdrejningspunkt i medierne i adskillige dage.

Medierne vendte Prinsens død, hans liv og eftermæle time efter time, dag efter dag, men reflekterede medierne nationens følelser - eller skabte de dem? Og behandlede medierne overhovedet Prinsen ordentligt i den tid, han var i live?

I en ny meningsmåling, Megafon har foretaget for TV 2 og Politiken, svarer 58 procent af danskerne, de ikke mener, at de danske medier har givet prins Henrik en fair behandling i løbet af hans tid i Danmark. Kun 23 procent siger, mediernes behandling af Prinsen har været i orden.

Flere danskere på gaden bakker op om resultatet i meningsmålingen, da TV 2 spørger ind til deres holdning: 

- Inden han døde, var medierne meget efter ham, og efterfølgende er han blevet fremstillet som en god prins, siger transportplanlægger Thomas Møller Hansen.

Medierne har været for hårde

- Jeg har haft ondt af ham egentlig, især op til hans død, hvor jeg synes, han er blevet sendt negativt ud til folk, lyder det fra den studerende Alexandra Rajovic, mens pensionisten Anni Huusfelt ikke har brudt sig om, hvor meget medierne er gået til prins Henrik.

- De (medierne, red.) har været hårde ved ham, og nu er han simpelthen bare alletiders, siger hun.

I søndagens udgave af mediemagasinet 'Presselogen' på TV 2 NEWS mener chefredaktøren for TV 2s nyhedskanal, Ulla Pors, at især Ekstra Bladets dækning af kongehuset bærer en stor del af ansvaret for, hvorfor målingen ser ud, som den gør.

Det bakker chefredaktør på Kristeligt Dagblad, Erik Bjerager, op om:

- Reaktionen, som kommer i meningsmålingen, har i høj grad noget med Ekstra Bladet og ugepressen at gøre. For Kristeligt Dagblads eget vedkommende mener jeg, at vi har forholdt os kritisk til de mærkværdige ting, han har sagt de sidste år af sit liv, men vi har ikke været for underdanige, siger han.

Ekstra Bladet har gennem årene kaldt prins Henrik en lang række øgenavne, blandt andet Kong Pjæk, Prins Vom og Prins Gylp.

Danmark skal være glade for at have Ekstra Bladet

Poul Madsen, chefredaktør på Ekstra Bladet

I programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS beklagede chefredaktør Poul Madsen forleden, at avisen havde bragt et billede af prins Henrik under en kapsejlads i Sverige, hvor bukserne var gledet ned, så læserne fik et stykke bar numse at se, men derudover mener han, at man skal have lov til at bruge humor i sin dækning af de kongelige.

Den holdning fastholder Ekstra Bladets chefredaktør i 'Presselogen' og tilføjer:

- Danmark skal være glade for at have Ekstra Bladet, så der er forskel på det, der foregår (i medierne, red.), for ellers bliver det for ens.

Efter Prinsens bortgang gennemgik Weekendavisen de danske mediers dækning gennem 50 år i artiklen 'En fremmed kommer til byen'. Her fremgik det, hvordan andre folkestemmer i andre medier hyppigt har vendt sig mod Prinsens silkestrømper og franske væremåde.

Var prins Henrik for fransk til os, eller er vi for danske?

- Nej, det mener jeg ikke. Meningsmålinger viser, danskerne kunne lide ham. Pressen har håndteret ham ordentligt, lyder det fra Erik Bjerager.

Se hele Presselogens debat om prins Henrik og hans eftermæle, ligesom panelet diskuterer TV 2's omstridte indslag om somaliske kvinder fra Vollsmose på TV 2 PLAY.