Samfund

Sender over 500 beskeder på Snapchat om dagen: - Jeg tror, jeg er blevet afhængig

Det gælder om ikke at gå glip af noget, siger de selv. Men de unges ivrige brug af sociale medier kan få alvorlige konsekvenser, vurderer eksperter.

De passer hinandens sociale medier, de er på i over halvdelen af døgnets vågne timer, og de sender over 500 beskeder om dagen.

Veninderne Cecilie Auchenberg, Celine Rouvillain og Malou Bjerring er fuldkommen opslugte af det sociale medie Snapchat, hvor det gælder om at sende billeder til hinanden.

Og det drejer sig alt sammen om streaks - og om ikke at gå glip af dem.

En streak på Snapchat betyder, at man hver dag sender et billede frem og tilbage til hinanden. Og det gør de tre veninder i dén grad, for det sociale medie har nemlig taget følelsen af konstant at skulle være online til helt nye højder.

Sender over 500 om dagen

Rekordholderen blandt pigerne er 15-årige Cecilie Auchenberg. Hun har en streak med sin veninde på 726 dage. Det vil sige, at de hver dag i næsten to år har sendt billeder frem og tilbage til hinanden.

Hvad er ”streaks”?

Streaks får du på det sociale medie Snapchat, hvis du har sendt snaps frem og tilbage til den samme person i flere dage i træk.

Streaken viser sig ved et lille flamme-ikon ud for ham eller hende, du har snappet med.

For hver dag, der går, vil tallet ud for flammen øges. Det vil altså sige, at hvis der står ’20’, har man sendt snaps til hinanden i 20 dage i træk.

Men veninden er ikke den eneste, som Cecilie Auchenberg har en streak med. 119 andre personer sender hun også billeder til hver dag. Det betyder, at hun dagligt sender mellem 500 og 600 beskeder til vennerne på Snapchat.

- Jeg tror, jeg er blevet lidt afhængig, siger Cecilie Auchenberg.

Hør, hvor mange pigerne har streaks med:

Cecilie Auchenberg, Celine Rouvillain og Malou Bjerring bruger dagligt op mod 12 timer på sociale medier som Snapchat. Video: Lisa Linding

Passer hinandens sociale medier

De unge piger, der til daglig går i 9. klasse på Hedelyskolen i Greve, spilder ikke et eneste sekund på at være offline - også selvom de ikke engang har mulighed for at komme på internettet.

Derfor passer de hinandens Snapchat ved at udveksle brugernavn og adgangskode og sende billeder til hinandens venner.

- Når man er på ferie, er det meget vigtigt. Man vil ikke miste sin streak med andre. Og hvis man ikke har mulighed for at komme på internettet, vil man gerne have den passet, forklarer 16-årige Malou Bjerring.

Hvad er jeg gået glip af? Man bliver nervøs, hvis man ikke har været på

Celine Rouvillain, 9.-klasseelev

Hun, Cecilie Auchenberg og Celine Rouvillain har alle fået deres Snapchat passet og har også alle tre adgang til flere end deres egen Snapchat-bruger.

- Man bliver jo ligesom nødt til det

Det kan godt virke krævende hver dag at skulle finde tid til at holde sin streak med over 100 personer ved lige. Men det er altså nødvendigt, forklarer 15-årige Celine Rouvillain.

- Det er meget stressende at være på hele tiden, men samtidig vil man jo heller ikke gå glip af noget, så man bliver ligesom nødt til det, siger hun.

Til spørgsmålet om, hvad man kan gå glip af ved ikke at være på Snapchat, lyder det, at man jo aldrig kan vide, hvad der gemmer sig bag næste besked.

- Det er der, man bliver inviteret til fester eller bliver kontaktet, hvis der sker et eller andet. Så hvis man ikke er på de sociale medier, ved man jo ikke, hvad der sker, siger Cecilie Auchenberg.

- Man får lidt den der ”åh nej”-følelse. Hvad er jeg gået glip af? Man bliver nervøs, hvis man ikke har været på, supplerer Celine Rouvillain.

Når veninderne er sammen, farer fingrene altid henover iPhone-skærmen og er på intet tidspunkt i ro. Snapchat og sociale medier er nemlig det, de bruger tiden på, når de hænger ud.

Se, hvor hurtigt det går, når pigerne er på Snapchat:

Cecilie Auchenberg, Celine Rouvillain og Malou Bjerring bruger dagligt op mod 12 timer på sociale medier som Snapchat. Video: Lisa Linding

Frygten for at gå glip af noget

Men det at blive forstyrret mindst 500 gange om dagen kan ifølge Tanja Wegner, der er coach og har en kandidat i pædagogisk psykologi, have store konsekvenser for de unge.

- Man får en misbrugsadfærd. Hver gang telefonen siger ”pling”, får man en dopaminudløsning (stof, som hjernen udskiller, når vi føler os lykkelige og tilfredse, red.), som skaber en øjeblikkelig glæde, og det forhindrer jo i virkeligheden en i at leve et normalt liv, siger Tanja Wegner.

Det er jo ligesom blevet til ens hverdag. Man er på det hele tiden

Malou Bjerring, 9.-klasseelev

Hun har en praksis, hvor unge kommer til hende, når fænomenet Fear of missing out har taget overhånd. Altså frygten for at gå glip af noget.

FoMO – Fear of missing out

Begrebet dækker over angsten for at gå glip af noget.

Det har i og for sig altid eksisteret, men er med de sociale mediers udbredelse for alvor blevet noget, vi taler om.

Alle kan således lide en lille smule af ’Fear of missing out’, men i grellere tilfælde går folk i behandling for det, fordi det sætter en stopper for at leve deres liv.

Der findes ikke tal på, hvor mange der i Danmark har været under behandling for fænomenet.

Over årene er et stigende antal unge begyndt at banke på hendes dør for at få hjælp, og hun kalder tendensen for foruroligende.

- Mange får svært ved at koncentrere sig om alt andet end at være ”på”. Og det skaber også ofte en handlingslammelse, hvor man ikke er stand til at gøre andet end at sidde og tjekke de sociale medier, siger Tanja Wegner.

Tanja Staal Wegner, der er psykolog og coach, mener, at 'Fear of missing out' er et bredere fænomen, som ikke kun handler om de sociale medier. Video: Rasmus Woo

Børns Vilkår: Vi har ladt en generation i stikken

BørneTelefonen hos Børns Vilkår får også mange henvendelser fra børn og unge, der føler sig stressede. Og ofte er stressen forbundet med angsten for at gå glip af noget, fortæller Sanne Lind, der er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

Ifølge hende er den nuværende ungegeneration, som er opvokset i den digitale tidsalder, blevet ”ladt i stikken”.

- Mange unges forbrug er eksploderet, tonen på nettet er dårlig, og der er digital mobning. Vi ser en ungegeneration, som vi måske ikke har fået taget de nødvendige snakke med, siger Sanne Lind.

Hun understreger dog vigtigheden af, at forældrene forsøger at imødekomme deres børn, når snakken falder på sociale medier derhjemme.

- Vi må forstå, at det kan være en vigtig måde at pleje relationer på. Det er urealistisk at tro, at løsningen er helt at tage telefonen fra dem, siger Sanne Lind.

Ingen verden uden Snapchat

For veninderne Cecilie Auchenberg, Celine Rouvillain og Malou Bjerring er det i hvert fald ikke til at forestille sig, hvordan livet ville se ud uden de sociale medier og - særligt – ikke uden Snapchat.

- Det er jo ligesom blevet til ens hverdag. Man er på det hele tiden, siger Malou Bjerring.

Heller ikke Celine Rouvillain kan forestille sig, hvordan en verden uden et snapchatfilter, ville se ud.

- Den ville være virkelig anderledes. Jeg tror slet ikke, jeg ville kende de mennesker, jeg kender i dag. Jeg tror bare, jeg ville – det ved jeg ikke – måske bruge mere tid sammen med familien eller sådan noget, siger hun.