Prins Henrik nød den sidste tid i livet, fortæller ven

For første gang fortæller hoteldirektør Enan Galaly om Prinsens sidste tid i Egypten.

I november 2017 tog prins Henrik til ferieparadiset Sharm El Sheikh for at nyde varmen og solen, mens kulden var på vej til Danmark.

Det blev de sidste måneder i hans liv. Prinsen sov ind den 13. februar i år.

Nu fortæller prins Henriks gode ven Enan Galaly, hoteldiretør på Hotel Helnan Marina, hvor prins Henrik boede under opholdet i Egypten, om de sidste måneder af Prinsens liv.

Det var ham, der i november henvendte sig til prins Henrik.

- Jeg kontaktede prinsen og sagde, at hvis Hans Kongelige Højhed ønskede at komme til solen og varmen, når det bliver kølige tider i Danmark, var han altid velkommen her, fortæller Enan Galaly til TV 2.

Prinsen tog imod tilbuddet efter at have talt med sin familie, som støttede prins Henrik i, at han skulle tage til Egypten.

- Det var en fantastisk beslutning, at familien støttede Prinsen i at komme herned. Han var her i november, december og det meste af januar, siger Enan Galaly.

I den første tid nød prins Henrik livet i Sharm El Sheikh, fortæller Enan Galaly.

- Selvom han var syg, gjorde han mange ting, som han havde lyst til at gøre i den sidste del af sit liv. Han var en mand, der nød den sidste tid, han havde tilbage i livet. Han gik ture på stranden, han kørte i beach buggy, han red på kamel. Og han købte gaver i basaren til børnene og til prinsesserne, siger han.

Stor kærlighed til dronning Margrethe

Han fortæller også, at Prinsens kærlighed til dronning Margrethe var stor.

- Han var altid stolt af dronning Margrethe. Han kaldte hende 'min kone' med fransk accent. Og han talte på en humoristisk måde, ikke på den dramatiske måde det er blevet omtalt på, om, at han ikke var konge. Han sagde til mig: "Det lykkedes dig at blive hotelkonge' i Danmark. Og jeg sagde til ham, at han havde måtte opgive langt mere end mig, siger Enan Galaly.

Men i den sidste tid i Egypten, i slutningen af januar, blev Prinsens tilstand forværret, observerede hans ven.

- Prinsen blev lidt svag. Vi konstaterede, at han ikke havde det så godt, fortæller Enan Galaly.

Efter kontakt til lægen på hotellet, prins Henriks kammertjener og hoffet i Danmark, blev prins Henrik indlagt på sygehus i Sharm El Sheikh, hvor han befandt sig, til han blev transporteret hjem til Danmark.

- Jeg besøgte ham flere gange på sygehuset. Han var indlagt nogle dage, siger Enan Galaly.

Fløjet til Danmark

Prins Henrik blev fløjet til Danmark og indlagt på Rigshospitalet i København, hvor det først blev meldt ud, at han havde en godartet tumor. Mens han var indlagt på Rigshospitalet, blev Prinsens tilstand dog forværret.

Tirsdag den 13. februar blev han efter eget ønske udskrevet og kørt til Fredensborg Slot, hvor han  omgivet af dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim sov ind klokken 23.18.

Prins Henrik kom til Danmark fra Frankrig i 1967. Samme år kom også Enan Galaly til landet  - han fra Egypten. De to mødte hinanden, da Galaly i 1970'erne var hoteldirektør i Aalborg. Her var prins Henrik og dronning Margrethe på besøg i forbindelse med festlighederne i anledning af leveringen af en fregat til søværnet.

- Vi har været gode bekendte og venner i mange år, siger Enan Galaly.

Enan Galaly synes, at prins Henrik fik en forkert behandling af pressen i Danmark i den sidste tid, han var i live. Han mener den danske presse ikke viste respekt for prins Henrik under hans sygdomsforløb, og at omtalen i nogle medier var respektløs.

- Det var uden respekt for hans alder, uden respekt for hans sygdom og uden respekt for hans position og det, han har gjort for Danmark. Men jeg ville ønske, Prinsen kunne se den omtale, han har fået efter sin død, siger Enan Galaly.

I de sidste måneder af sit liv boede Prins Henrik på sin gode vens hotel i Egypten.

Prins Henrik blev bisat fra Christiansborg Slotskirke tirsdag den 20. februar.

Dronning Margrethe har efter bisættelsen takket danskerne for deres deltagelse.

- For mig og min familie har det været dybt bevægende at opleve den varme og sympati, der fra alle dele af det danske samfund er strømmet os i møde i forbindelse med prins Henriks død og bisættelse, skrev hun i en pressemeddelelse fra hoffet.