Samfund

Nu kan du spore din dåsetuns oprindelse

Sporingen skal sætte en stopper for ulovligt fiskeri og bifangst af store havdyr. Men teknologien kan også bruges på andre varer, mener ekspert.

Når du fremadrettet køber dåsetun i Føtex, Netto eller Bilka, kan du se, hvor fisken helt præcis kommer fra. 

Et nyt digitalt sporingssystem kan fortælle, hvilken båd, kaptajn og fangstmetode, der er brugt til at fange tunen. Samtidig giver systemet indblik i det område, fisken er fanget i, og det eksakte tidspunkt. Det skriver Dansk Supermarked Group i en pressemeddelelse. Hver dåse har sin egen, unikke kode.

Initiativet er et forsøg på at komme ulovlitg fiskeri og bifangst af hajer og andre store havdyr til livs.

Tilbage i 1990'erne førte massivt fiskeri til, at tunbestanden blev presset helt i bund. Især den blåfinnede tun var hårdt ramt og blev kategoriseret som en truet art på linje med pandaen og gorillaen.

Dansk Supermarked har i en årrække samarbejdet med WWF Verdensnaturfonden for at øge andelen af bæredygtige fisk i butikkerne, hedder det i pressemeddelelsen. Den digitale sporing er et led i den strategi og skal hjælpe de kunder, der ønsker at vide, hvor tunen kommer fra, inden de lægger den i indkøbskurven. 

Vi må jo erkende, at sporbarhed i den globale tunindustri er mangelfuld, og at der stadig foregår ulovligt og urapporteret fiskeri

Christoph Mathiesen, seniorrådgiver hos WWF Verdensnaturfonden

Initiativ skal presse leverandørerne og fiskeindustrien

Først og fremmest er det dog kun koncernens egne mærker, der bliver en del af sporingen. Det gælder Levevis, Vores, Lighthouse, Natuna og Princip. 

WWF Verdensnaturfonden ser den digitale sporing som et vigtigt initiativ, der stiller højere krav til leverandørerne og fiskeindustrien: 

- Vi må jo erkende, at sporbarhed i den globale tunindustri er mangelfuld, og at der stadig foregår ulovligt og urapporteret fiskeri, som går hårdt ud over fiskebestandene, siger Christoph Mathiesen, seniorrådgiver hos WWF Verdensnaturfonden.

Du kan spore din tun på 'trace your tuna'. Her kan du for eksempel indtaste den unikke kode på en dåsetun fra Levevis: L17/02948. 

Teknologien kan hjælpe miljøet

Verdensnaturfondens projekt handler specifikt om tunfisk. Men WWF Verdensnaturfonden mener desuden, at blockchain - teknologien bag bitcoin - har stort potentiale til at afsløre snyd i varekæder. Også når det ikke handler om tun.

Ifølge Roman Beck, der leder Københavns IT-Universitets nye European Blockchain Center, så har teknologien potentiale til at skabe gennemsigtige varekæder i stort set alle brancher. Det siger han til Danwatch.

- Når du som forbruger køber noget i dag, så ved du ikke, hvad der er i det. Hvis du for eksempel køber tun, vildlaks eller økologisk kød, så må du stole på producenten, som har økonomisk interesse i at skære hjørner og snyde på vægten, siger Roman Beck.

- Vi har forskellige måder at håndtere det på med love og certificeringsordninger, men i sidste ende er du nødt til at stole på leverandøren, siger han.

Roman Beck nævner over for Danwatch et eksempel med olivenolie, hvor 12 ud af 35 testede produkter ifølge Fødevarestyrelsen ikke var egnet til menneskeføde.

Kan bredes ud

I Dansk Supermarked Group kan man også sagtens forestille sig, at sporingssystemet vil kunne bruges på andre fødevarer end tun. Det kan blandt andet være en lang række produkter indenfor både fersk- og kolonialvarer.  

- Det er bestemt en mulighed. Vi vil helt overordnet gerne være med til at øge gennemsigtigheden og informationsniveauet, så man kan følge fødevarerne – fra jord til bord – og denne er et konkret eksempel herpå, siger Kasper Reggelsenkommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Group. 

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra blandt andre Lidl og Orkla, om de også vil introducere et digitalt sporingssystem i deres varer, men har endnu ikke fået svar. 

Hos Aldi oplyser man, at man ikke på nuværende tidspunkt har et system, som det Dansk Supermarked har indført. Til gengæld har man i flere år haft en mærkning på alle fiskeprodukter (heriblandt tun), som stiller krav til oplysning om blandt andet fangstmetode, og hvis muligt også fangstbåd og landingshavn.