Prins Henrik

Flere danskere får - som prins Henrik - deres aske spredt over havet

Det anslås, at der årligt er mellem 2600 og 3000 askespredninger til havs i Danmark.

Bedemænd herhjemme oplever, at flere danskere vil have deres aske spredt på havet. 

Askespredning til havs er nemlig gået fra næsten ingenting til at ske jævnligt, skriver Kristeligt Dagblad.

Flere steder i landet oplever bedemænd at få henvendelser fra danskere, der vil forhøre sig om muligheder, regler og priser for askespredning til havs. Ifølge Kristeligt Dagblad ventes interessen at stige yderligere i kølvandet på prins Henriks bisættelse i denne uge.

Det skyldes prins Henriks ønske om at få halvdelen af sin aske spredt i danske farvande, mens den anden halvdel af asken skulle i en urne, som sættes ned i den private del af Fredensborg Slotshave.

- Siden det kom ud, at Prinsen vil have halvdelen af sin aske spredt, har vi fået rigtig mange spørgsmål om den mulighed. Folk vil også generelt høre, hvordan lovgivningen er, siger Morten Grundsøe, der er partner i den landsdækkende bedemandsforretning Godafsked, til Kristeligt Dagblad.

Antallet stiger

Frem til 2009 krævede det en særlig tilladelse fra Kirkeministeret at få sin aske spredt over havet.

I 1988, som var det første år med en statistik for området, blev der givet 80 tilladelser. Siden en lovændring trådte i kraft i 2009, er det blevet lettere, og i dag kræver det blot et nedskrevet ønske fra afdøde. Det anslås nu, at der årligt er mellem 2600 og 3000 askespredninger til havs i Danmark.

Ifølge organisationen Danske Bedemænd er antallet af askespredninger på åbent hav steget støt de seneste år.  

- Jeg tror, at mange vælger det, fordi de gerne vil sætte deres eget præg på afskeden med livet, siger Ninna Fisker Olesen fra Krabbes Begravelsesforretning i Lemvig til TV Midtvest.

- Her i vores område handler det også om, at mange har et særligt forhold til havet og fjorden. De kan meget bedre identificere sig med at have asken der end på et traditionelt gravsted, slutter hun.

Bjarne sejler pårørende ud med asken

Den pensionerede fisker Bjarne Sandholm fra Lemvig er en af dem, der hjælper de pårørende med det praktiske, når asken skal spredes til søs. Han sejler de pårørende ud på Limfjorden i sin båd, Olga, og urnens indhold bliver så spredt i vandet få sømil fra land. 

- Det er ikke noget, jeg skal leve af. Jeg gør det for at gøre folk en tjeneste, og jeg tror, at der bliver flere, der vælger den løsning, fortæller han til TV Midtvest.

Den tidligere fisker siger, at ritualet foregår på mange forskellige måder. 

- De fleste drysser lige så stille asken ud og smider så en buket blomster i vandet. Det varer fem minutter, og så sejler vi ind igen. Nogle beder en bøn eller synger en sang. Der er også nogle, der sætter sig ned og kommer lidt vand i ansigtet, fortæller Bjarne Sandholm.

Den pensionerede fisker Bjarne Sandholm fra Lemvig er en af dem, der hjælper de pårørende med det praktiske, når asken skal spredes til søs.