Dansk-somalier efter debat og kampagne om somaliske kvinder: - Usmageligt og udansk

Fredag var TV 2 på besøg hos somaliere i Vollsmose igen - fem dage efter et omdiskuteret indslag med et besøg hos en somalisk kvindeforening.

- Det er meget grænseoverskridende, at man taler om mennesker på den måde, som Dansk Folkeparti gør. Det synes jeg er usmageligt og meget udansk.

Sådan siger den dansk-somaliske speciallæge i psykiatri Fatuma Ali til TV 2 på baggrund af et indslag i TV 2 nyhederne den 18. februar, hvor TV 2 Nyhederne besøgte en somalisk kvindeforening i Vollsmose, og blandt andet interviewede Iman Hassan, der har boet i 19 år i Danmark, men stadig har svært ved at forstå dansk og er på kontanthjælp.

Indslaget udløste blandt andet en Facebook-kampagne fra Dansk Folkeparti, der lavede en afstemning om, hvorvidt somaliere i Danmark er en berigelse eller en byrde.

Er de fleste somaliske kvinder i Danmark en berigelse eller en byrde?

Synes du, at de fleste somaliske kvinder i Danmark er en berigelse eller en byrde? Skriv berigelse eller byrde i kommentarfeltet og tryk synes godt om og del, hvis du også synes, det er under al kritik, at i 2016 var hele 79 procent af de somaliske kvinder mellem 30 og 59 år på offentlig forsørgelse!

Posted by Dansk Folkeparti on Monday, February 19, 2018

Men indslaget førte også til kritik af TV 2, blandt andet på P3, hvor en kvinde i programmet 'Stegger & Toft' sagde, at mange af de kvinder, der var til stede på mødet i kvindeforeningen i Vollsmose, taler dansk.

Fatuma Ali mener, at medierne gør sig skyldige i at være for negative i forhold til somaliere i Danmark.

- Generelt tegner medierne altid et negativt billede af somalierne i Danmark, siger hun og understreger, at der skal være plads til kritikken, men at tonen er vigtig:

- Hvis der er en udfordring med somaliere i Danmark, så lad os tale om det, men lad os gøre det i en ordentlig tone, siger hun.

Fatuma Ali savner også, at medierne fortæller de positive historier.

- Jeg savner, at de gode historier bliver fortalt. Hovedparten af somaliere i Danmark klarer sig godt, siger hun.

Somaliske kvinder langt fra arbejdsmarkedet

Indslaget om de somaliske kvinder lavede TV 2 blandt andet med baggrund i udgivelsen 'Indvandrere i Danmark', udgivet af Danmarks Statistik i november. Den viser, at somaliske kvinder er nogle af dem, der er længst væk fra arbejdsmarkedet.

Ifølge den landsdækkende statistik er 7 ud af 10 af de 30-59-årige somaliske kvinder på overførselsindkomst. Det samme gør sig gældende blandt kvinder fra Syrien, Libanon og Irak.

- Jeg tror, problemet bunder i, at mange somaliske kvinder ikke kan sproget. Det er klart, at når man ikke kan sproget, så kan man ikke sende en ansøgning, og man kan ikke komme til en samtale og fortælle, hvad man duer til, sagde advokat Tobias Grotkjær Elmstrøm, der er advokat for flere somaliere i Danmark, til TV 2.