Hendes billede er blevet misbrugt igen og igen - nu siger hun 'nok er nok'

Emma MacDonald blev fotograferet som sørgende efter et bombeangreb i 2013. Siden er hun blevet beskyldt for at være et politisk redskab.

Hun er blevet kaldt for ’kriseskuespiller’.

En slags professionel grædekone. Et illustrativt vedhæng til en national tragedie.

Men i virkeligheden er det sidste, Emma MacDonald nogensinde har ønsket, at være i centrum på den præmis.

- Nok er nok, siger Emma MacDonald selv i et interview til USA Today.

Hun stĂĄr hellere end gerne ved sine tĂĄrer, den dag i april 2013.

Men da den 25-ĂĄrige kvinde fra Boston sĂĄ det seneste skoleskyderi pĂĄ Marjory Stoneman Douglas Highschool i Florida udfolde sig, vidste hun, hvad der ventede.

Hun vidste, at hendes grædende ansigt ville blive brugt. Og ikke mindst misbrugt. Igen.

Sandhed og bedrag

Sådan har det været, siden Emma MacDonald for fem år siden blev fotograferet med et ansigt forgræmmet af en meningsløs tragedie efter et bombeangreb på Boston Marathon i hendes hjemby.

Hver en tåre var ægte og dybfølt. Men i en verden, hvor grænsen mellem sandhed og bedrag kan være forræderisk og udflydende, er Emma MacDonald blevet stemplet som en slags statsansat fusker.

Som pĂĄ nedenstĂĄende link fra Twitter, hvor Emma MacDonald beskyldes for at have været i centrum, nĂĄr tragedien er slĂĄet ned. Det er billedet øverst i venstre side.

Hendes grædende ansigt er blevet udlagt som trivielle og falske tĂĄrer. Kom med et skoleskyderi eller et bombeangreb, og Emma MacDonald vil gĂĄ igen i billedmontager. Siger konspirationsteoretikere.

Hos dem bliver hun hængt ud for at være ’kriseskuespiller’.

Sammensværgelse

Konspirationsteoretikerne hævder, at MacDonald ikke er andet end en slank arketype med kastaniebrunt hĂĄr. En gennemsnitlig amerikansk kvinde ansat af staten, nĂĄr en national tragedie udspiller sig, og den mangler et fotogent ansigt med uægte tĂĄrer.

De ringer, vi kommer og græder. Og fotografen står klar til at fange øjeblikket.

Ifølge MacDonald selv var hun et dybt bevæget vidne til de mange blomster, der blev lagt efter bombeangrebet pĂĄ Boston Marathon med tre dræbte og 183 sĂĄrede.

Men hun vil ikke længere bruges som instrument i andre menneskers sag. Som når der igen - og igen - spekuleres i, at hun bliver brugt som forgrædt ansigt i en politisk sag.

- Jeg var sårbar på det billede og græd ukontrolleret. Men jeg er træt af at se det blive delt igen og igen. Jeg er bare en tilfældig kvinde, der bliver misbrugt af de her mennesker (konspirationsteoretikerne, red). Og jeg hader det.