Samfund

Skeletter udgravet i hemmelighed på Rådhuspladsen - vender op og ned på billedet af København

Nye fund kan ændre den opfattelse, der er af Københavns grundlæggelse.

Et velbevaret skelet, som er fundet under Rådhuspladsen i København, så tirsdag dagens lys for første gang i cirka 1000 år.

Skelettet er et af 20, der i al hemmelighed er blevet udgravet i ly af store telte, siden arkæologer kom på sporet af dem i starten af vinteren.

Det skriver Politiken.

- Han ændrer billedet af, hvad vi troede, København var, siger museumsinspektør Jane Jark Jensen, der er udgravningsansvarlig, til TV 2.

- Han har ligget her under busholdepladsen og ligger på det, som vi betragter som en af de ældste kirkegårde i København, siger hun.

Har udgravet tilsvarende kirkegård

Historien har indtil nu lydt på, at biskoppen Absalon grundlagde København, der dengang var et lille fiskerleje.

Men den opfattelse kan de nye fund vende op og ned på.

- 100 meter herfra har vi udgravet en tilsvarende tidlig middelalderlig kirkegård fra 1000-1100-tallet, og det tyder jo på, at omkring 100 år før Absalon kommer til, så har vi en by af en væsentlig betydning med to kristne kirker, siger Jane Jark Jensen.

Hun udelukker ikke, at der kan gøres lignende fund fremover.

- Det her kom som en kæmpe overraskelse, så jeg tror kun lige, vi er startet, siger hun.

De nye fund kan ændre den opfattelse, der er af Københavns grundlæggelse.

Blev holdt hemmelig

Hanna Sofia Strandmark Dahlström, der er i gang med skrive ph.d om Københavns historie, siger, at de nye fund viser, at København allerede på det tidspunkt, hvor Absalon ifølge mange grundlagde København, var et godt sted for mange mennesker at bo.

- De her nye fund giver os et bedre grundlag for at finde ud af, hvordan de her mennesker levede, siger hun.

Udgravningen på Rådhuspladsen er længe blevet holdt hemmelig for offentligheden, fordi arkæologerne frygtede, at nysgerrige ville trænge ind i udgravningerne og forurene dna-materialet.

Under festlighederne nytårsaften blev udgravningerne beskyttet med beskyttelsesplader.

Nu er de fleste af de porøse skeletter kørt til undersøgelse på Det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Universitet, og derefter skal de undersøges på Statens Naturhistoriske Museum.