Samfund

Sådan lavede vi indslaget om de somaliske kvinder

TV 2 Nyhederne forklarer her, hvordan vi lavede indslaget om de somaliske kvinder, som vi sendte i Nyhederne den 18. februar.

Ifølge tal fra Danmarks statistik er det særligt indvandrerkvinder, der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Størst er udfordringen blandt syriske, libanesiske, irakiske og somaliske kvinder - her er 7 ud af 10 af de 30-59-årige uden for arbejdsmarkedet. Derfor satte vi os på TV 2 for at opsøge nogle af disse kvinder for at komme tættere på en årsag til, at de ikke er i arbejde.

Vi kontaktede den 25. januar foreningen Sahan i Vollsmose. Først over telefonen, efterfølgende ved at besøge dem i deres foreningslokaler uden et kamera.

Her talte vi med foreningens formand, der gjorde os opmærksom på, at de om aftenen klokken 18 ville afholde et arrangement med en advokat. Ifølge dagsordenen, som vi fik udleveret, skulle aftenens informationsmøde med advokat Tobias Grotkjær Elmstrøm ”give en introduktion til, hvad en advokat kan hjælpe med”.

TV 2s reporter spurgte foreningens formand, om vi måtte komme forbi om aftenen og lave optagelser fra informationsmødet. Det fik vi lov til af formanden.

Omkring klokken 17.30 ankom reporter og fotograf fra TV 2 til foreningen Sahan og blev budt indenfor. Kort før klokken 18 bad vi om ordet, inden advokaten ankom og gik i gang med sit oplæg.

Her forklarede vi, at vi kom fra TV 2, og at vi var her, fordi regeringen snart præsenterer et ghetto-udspil – og at vi gerne vil have deres mening og holdning til det. Men først spurgte vi, hvor mange af dem, der var til stede, der kan dansk. Vi stillede spørgsmålet tre gange i forskellige udgaver, men ingen rakte hånden op som bekræftelse på at kunne tale dansk. Vi fik at vide af tolken, at de forstår dansk, men at de ikke taler det så godt.

Vi forklarede bagefter, at en af de store udfordringer i forhold til ghettoer er arbejdsløshed. Det er det, der er med til at gøre en bydel til en ghetto. Derefter spurgte vi de 11 somaliske kvinder, der var samlet, hvor mange af dem, der er i et lønnet arbejde. Igen var der ingen, der rakte hånden op. Formanden fortalte ifølge tolken, at de fleste er på førtidspension. Tolken bekræftede for os, at ingen af de tilstedeværende har et arbejde.

Vi stillede efterfølgende et spørgsmål om, hvor mange der har sendt en ansøgning for nylig. Her var der flere af de tilstedeværende kvinder, der rakte hånden op.

Vi var til stede ved mødet i mindst en time. Det meste af tiden optog fotografen billeder af mødet, hvor advokaten fortalte, og de somaliske kvinder stillede spørgsmål gennem tolken.

Undervejs i mødet kom flere somaliske kvinder til. Dem lavede vi dækbillede-optagelser af.

Da der var pause, interviewede vi advokaten.

Vi ville også gerne interviewe flere af de tilstedeværende til mødet. Men udover Iman Hassan var der ingen af de oprindelige 11, der umiddelbart ville medvirke til et interview med kamera. Vi spurgte derfor Imam Hassan om, hvor lang tid hun har været i Danmark, hvorfor hun ikke har et arbejde og hvorfor hun ikke har lært bedre dansk. Derefter lidt om hende selv – hvor mange børn hun har, hvad hun har haft af arbejde, om hun har fået en uddannelse, hvad hun har levet af og om hun gerne vil arbejde.

Vi forsøgte først at lave interviewet på dansk, men langt det meste endte med at foregå via tolk.

Vi sagde tak for mødet og hilste af med flere af de tilstedeværende. Vi uddelte også nummer og e-mail på reporteren til dem, der ønskede det.

Efter vi havde klippet indslaget, tilbød vi mandag den 12. februar foreningens formand, om hun og Iman Hassan havde lyst til at se indslaget. Vi spurgte, om de ikke kunne komme ind på TV 2 i Odense og se indslaget der. Det fik vi ikke svar på.

TV 2 Nyhederne henvendte sig igen fredag den 16. februar. Foreningens formand ringede tilbage. Vi tilbød, at vi godt kunne sende hende en e-mail med indslaget, da vi gerne ville have, at hun så det, før det blev sendt.

Fredag den 16. februar klokken 13.11 sendte vi hende en e-mail med et download-link til indslaget. Mailen blev afsluttet med ”skriv eller ring endelig, hvis der er noget”.

Vi hørte ikke mere fra foreningens formand.

Indslaget blev sendt to dage efter – den 18. februar.

Se indslaget, som blev bragt på TV 2 Nyhederne søndag, herunder:

Indslaget fra TV 2 Nyhederne søndag, hvor vi besøger en somalisk kvindeforening. Video: Mathias Hobolth Østerlund