Samfund

DF vil medvirke til at få danske syrienkrigere udpeget

Dansk Folkepartis forslag afvises af flere partier i Folketinget.

Dansk Folkeparti foreslår nu en vidtgående løsning på problemet med danske statsborgere, der har tilsluttet sig Islamisk Stat. 

Til Jyllands-Posten forklarer partiets retsordfører, Peter Kofod Poulsen, at de danske efterretningstjenester bør dele oplysninger med britiske, franske og amerikanske styrker, så de danske såkaldte syrienskrigere kan blive udpeget og dræbt. 

- Hvis en specialstyrke møder dem, er det meget fornuftigt set ud fra et sikkerhedssynspunkt at eliminere den fjende og sørge for, at de her mennesker ikke er i stand til at rejse tilbage og eventuelt lave et terrorangreb på dansk jord, siger han til Jyllands-Posten. 

Til TV 2 uddyber Peter Kofod Poulsen forslaget:

- Hvis den danske efterretningstjeneste har kendskab til folk, der er udrejst til konfliktområder for at kæmpe for Islamisk Stat, så skal vi videregive de oplysninger til allierede, og hvis de støder på de udrejste danskere, så er det fair nok, at man fortæller dem, at det er fjenden. 

Fransk forbillede

Med danske efterretninger skal de allierede for eksempel kunne gå efter specifikke bygninger, hvor de pågældende opholder sig. Forslaget betyder de facto, at Danmark dermed medvirker til at likvidere egne statsborgere i krigszonen uden forudgående rettergang.

Tankerne er inspireret af praksis fra Frankrig, som ifølge The Wall Street Journal har forsynet irakiske specialenheder med navne og fotos af franske statsborgere, som skulle dræbes. Målet var at undgå, at terroristerne vendte hjem og begik terror. 

Partier afviser forslag

Flere folketingsmedlemmer har spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til Danmarks håndtering af danske syrienskrigere, men han henviser til efterretningstjenesternes fortrolige arbejdsmetoder og vil ikke kommentere DF’s forslag.

Den konservative retsordfører, Rasmus Jarlov, ser "temmelig store juridiske problemer": 

- Det lyder svært foreneligt med den måde, man skal opføre sig på som stat at ville sende dødspatruljer ud for at slå dem ihjel med den begrundelse, at vi vil undgå et retsopgør, siger han til Jyllands-Posten.

I Enhedslisten er retsordfører Rune Lund målløs: 

- Hvis DF virkelig foreslår, at man skal slå danske statsborgere ihjel uden nogen beviser for, at de har begået konkrete forbrydelser, så er vi ude på et skråplan, som jeg næsten ikke har ord for at beskrive, siger Rune Lund til Jyllands-Posten.

Amnesty: Det følger med

Claus Juel, der er juridisk konsulent i Amnesty International, mener ikke det er problematisk at dræbe danske statsborgere i Syrien, hvis de deltager i kamp for Islamisk Stat.

- Er man soldat, så er man soldat. Deltager man i kamp, så må man tage det, der følger med i den situation, siger han til TV 2.

Men han understreger, at det er problematisk, hvis forslaget også gælder krigere, der er taget som krigsfanger:

- Man må ikke skyde på folk, som man har afvæbnet, og som man på den ene eller anden måde forventer at tage et retsopgør med.