Prins Henrik bisat - her er arven til danskerne

Prins Henrik var en mand med mange talenter - her kan du se, hvor i landet du kan finde hans værker.

Kogeb√łger, skulpturer, digte og vinproduktion. Kreativt l√• prins Henrik ikke p√• den lade side i sine 83 √•r.¬†

Prinsen blev bisat fra Christiansborg Slotskirke tirsdag formiddag, men rundt omkring i landet kan man m√łde hans kunstneriske √•nd.

Skulpturerne

S√¶rligt Jylland har nydt godt af prinsens skaber√•nd. Fra Aalborg i nord til T√łnder i syd har offentligheden adgang til statuer skabt af prins Henrik.

Her er et overblik over statuer, der er permanent udstillet rundt om i landet - dem i privat eje er ikke nævnt: 

Her kan du opleve prins Henriks værker

Skulpturerne er måske det - i landskabet - mest markante aftryk, som prins Henrik har sat. Det er imidlertid ikke det eneste. 

Vinen

Prins Henrik besluttede i 2015 at bortforpagte salg og produktion¬†af vinen fra Ch√Ęteau de Cayx.

√Örgangene frem til det √•r kan dog i h√łj grad tilskrives prinsens indsats. Selv om flere butikker de seneste dage¬†har m√•ttet melde udsolgt af druerne fra Cahors, er det stadig muligt at bestiller flasker hjem over diverse vinhandlere. Priserne ligger fra 100 kroner og op.¬†

I mange √•r blev prinsens vine kritiseret vidt og bredt. Siden 2007 har tonerne imidlertid √¶ndret sig, og da Politikens vinanmelder Henrik Steen Andersen gjorde status ved prinsens salg af produktionen i 2015, l√łd konklusionen, at han stoppede p√• toppen:

- I vore dage kan man finde mange gode vine fra omr√•det. Producenterne har l√¶rt at t√łjle malbec-druen, som lokalt er blevet kaldt cot.¬†Ogs√• Chateau de Cayx har underg√•et en flot udvikling, selvom de knubbede ord for et par √•rtier siden ikke altid var retf√¶rdige. I takt med bedre mark- og k√¶lderarbejde samt mere alder p√• vinstokkene er der sket en markant kvalitetsforbedring over det sidste √•rti.

Maden

Prins Henrik kunne med stor ret ogs√• kalde sig gastronom af den franske skole. Det lod han flere gange sive ud til offentligheden, som da han inviterede DR ind i slotsk√łkkenerne i programmerne¬†'Hofretter'. Fire kogeb√łger blev det ogs√• til - alle med franske eller fransk-inspirerede retter.

Det er som oftest ikke retter til studenterbudgettet, men n√¶rmere mad, der skal imponere. Om den ene af kogeb√łgerne 'Ikke altid g√•selever'¬†fra 1999 skriver¬†lektor Liselotte Henriksen:

- Det er fornemme retter fra officielle middage, men is√¶r mere almindelige hverdagsretter, som prinsen har bragt med sig fra det sydfranske landk√łkken, fra √ėsten eller som han har pr√¶get med sin egen smag og opfattelse af, hvad der er god mad.¬†

Bogen
Bogen "Ikke altid gåselever" udkom i 1999. Foto: Privat

I bogen f√•s opskrifter p√• alt fra farseret krabbekl√łer til vandbakkelser med rejemousse og fasan en papillote.

Der er kapitler dedikeret til sennep, et om hvorfor prins Henrik hader portionsanretninger og et med titlen 'Et måltid uden ost er som en dag uden sol'. 

Lyrikken

Det var ikke kun mad, som prins Henrik skrev om.

De store sp√łrgsm√•l om¬†k√¶rligheden, d√łden, lykken¬†og meningen med livet¬†behandlede prins Henrik¬†lyrisk i fem¬†digtsamlinger.¬†

Her et uddrag af digtet 'Fredensborg slot' fra prins Henriks digtsamling 'Lykkelige n√¶tter', oversat af Niels Lyngs√ł.

"Fredens slot giver fred i sj√¶len. Blomsterne, vindens toner, og nattens litanier luller det trygt i s√łvn."

Kritiker ved Weekendavisen Lars Bukdahl giver her sin tolkning af prinsen som digter: 

- Hans franske poesi er en s√¶r b√•de hjeml√łs og tidl√łs poesi. Det rimer som n√¶rmest rap i et pludrende fril√łb, men modsat rap, foreg√•r Henriks rim i et eventyrligt poesi-rum. Hans stil er gammeldags, men man f√łler n√¶sten, at det er hinsides gammeldags. Han skriver ikke som i 1800-tallet, men som om han skriver i 1100-tallet som en anden provencalsk trobadour.¬†

Weekendavisens kritiker Lars Bukdahl fort√¶ller om prins Henriks lyrik Video: Carl-Emil S√łe

God appetit, god læsning og god jagt efter prinsens skulpturer.