Præst i tale til bisættelsen: - Prins Henrik har i den grad været sig selv
Talen ved prins Henriks bisættelse i Christiansborgs Slotskirke bliver kaldt usædvanlig.
Erik Norman Svendsen holdt ved bisættelsen af prins Henrik tale for den afdøde.
Her kom den kongelige konfessionarius ind på, at den 83-årige prins ikke var uforberedt på, at livet ville få en ende.
- Døden kom næppe bag på Prinsen, der for flere år tilbage udtalte, at han tænkte på døden hver dag, ikke med frygt, men med accept, lød det i talen.
Ridsede Prinsens livsforløb op
Erik Norman Svendsen ridsede også Prinsens livsforløb op. Den tidligere biskop i København fortalte om barndommen i Vietnam og om, hvordan den franske diplomat mødte den daværende kronprinsesse Margrethe, som senere skulle blive hans hustru.
- Vi husker prins Henriks smukke tale til sin brud ved Fredensborg Slot, lød det fra Norman Svendsen, der læste et citat op fra talen, som Prinsen havde lånt fra digteren Christian Winther.
"Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have: Syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt".
Var tro mod sig selv
Den kongelige konfessionarius, der har kendt kongehuset i mange år, fortalte også om prins Henriks rolle som far og bedstefar.
Og om, hvordan Prinsen holdt fast i sin personlighed og var tro mod sig selv, selv om han ikke altid blev forstået af danskerne.
- Samtidig har prinsen i den grad været sig selv og sat sin hat, som han ville. Farverig, uforudsigelig, uforfærdet, fransk! Det gav ofte genlyd i pressen, som henholdsvis elskede prinsen for hans uortodokse væremåde og skosede ham for det samme.
Erik Norman Svendsen kom også ind på, at prins Henrik i perioder følte, at han blev direkte mobbet af pressen.
- De seneste år blev tunge for prins Henrik, der følte kræfterne svinde og hukommelsen svigte. Fra hoffet blev det officielt meddelt, at prinsen led af demens og måtte modtage pleje resten af livet. Det var både sørgeligt og befriende at få at vide. For så forstod vi alle bedre, hvor pinagtigt det var for prinsen at være i offentlighedens søgelys samtidig med, at han mest havde lyst til at gemme sig for samme.
Ikke noget føleri
TV 2s Ulla Terkelsen, der har fulgt kongehuset i mange år, siger om talen:
- Det var en meget usædvanlig tale, men helt i Prinsens ånd. Der var ikke noget føleri. Han (konfessionarius red.) forsøgte ikke at gøre det til en personlig sorg for sig. Han analyserede et kompliceret menneske, og det var helt i Prinsens ånd at gøre det på den måde.
- Vi hørte også om de problemer, der havde været. En usædvanligt usentimental tale til en afdød, siger hun.